Hátráltathatja a teherbe esést a fű

Közel felére csökkentheti a sikeres teherbe esés esélyét a marihuánafogyasztás - derült ki egy friss amerikai tanulmányból.

A világ egyre több országában engedélyezik a kannabisz orvosi, sőt, helyenként rekreációs célú felhasználását is - részletek itt.

A kannabiszt fogyasztó nők 40 százalékkal kevesebb eséllyel esnek teherbe, mint a tudatmódosító növényből készült szerrel nem élő társaik - számolt be róla a livescience.com portál . Az összefüggésre az amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézet (NIH) kutatói figyeltek fel, akik több mint 1200, 18 és 40 év közötti nő teherbe esési esélyeit vizsgálták hat hónapig, figyelembe véve a termékenység szempontjából fontos egyéb tényezőket (mint például az életkort, a testsúlyt és az alkoholfogyasztási szokásokat) is. A Human Reproduction című folyóiratban közölt tanulmány eredményei rávilágítottak arra, hogy potenciálisan káros összefüggés lehet a kannabiszfogyasztás és a fogantatás között. Emellett a szakértők azt is megfigyelték, hogy a marihuána hatással volt a reproduktív működéshez szükséges LH és FSH hormonok termelődésére is.

kannabisz marihuána teherbeesés várandósság gyermekvállalás
A marihuánafogyasztás jelentősen csökkenti a fogantatás esélyeit. Fotó: Getty Images

A vizsgálat kezdetén a gyerekvállalás előtt álló alanyoknak nyilatkozniuk kellett arról, hogy az elmúlt 12 hónapban fogyasztottak-e marihuánát vagy hasist, valamint vizeletmintát is vettek tőlük a vizsgálat kezdetén és végén. A résztvevők 5 százalékának lett pozitív a vizeletvizsgálata, azaz összesen 62 nő élt marihuánával - fél év múlva közülük 42 százalék esett teherbe, míg a marihuánát nem fogyasztók 66 százaléka lett várandós. A vetélések és a marihuánafogyasztás között ugyanakkor nem találtak összefüggést. A szerzők megjegyezték, hogy a marihuánafogyasztó nők alacsony száma miatt nem jelenthető ki egyértelműen, hogy a kannabisz közvetlenül terméketlenséget okozna, ezzel kapcsolatban további vizsgálatok szükségesek. Az viszont látszik, hogy a szer képes csökkenteni a sikeres fogantatás esélyeit. A szakértők a kábítószer növekvő legalizálására való tekintettel szorgalmazzák a marihuána termékenységre gyakorolt hatásainak további vizsgálatát.

Az Amerikai Szülészek és Nőgyógyászok Kollégiuma azt javasolja, hogy a gyermekvállalást tervező nők, valamint a már várandósok minél hamarabb hagyják abba a marihuánafogyasztást, a szer ugyanis nemcsak a fogantatásra van rossz hatással, de a magzat agyfejlődését is hátráltathatja. A cikk emellett emlékeztetett arra is, hogy korábbi állatokon végzett kísérletek kimutatták: a marihuána megváltoztathatja a méh nyálkahártyáját, ezzel csökkenti az embrió beágyazódásának esélyeit.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +7, +12 °C
Minimum: +4, +10 °C

Kezdetben borult lesz az ég, majd felhőátvonulásokra számíthatunk. Többfelé lehet eső, zápor, északon esetleg havas eső is, de délután csökken a csapadékhajlam. Erős, viharos északnyugati szél mellett 7, 12 fok között alakul a csúcshőmérséklet. Hétfőn erős hidegfronti hatás érvényesül, nagyon megterhelő időszak veszi kezdetét. Erős szívpanaszok léphetnek fel, ingadozhat a vérnyomás, többen rosszulléteket tapasztalhatnak. Gyakori lehet a görcsös fejfájás, a kismamák görcskészsége szintén fokozódik. Csökken a hő- és komfortérzet, fennáll a megfázás veszélye! További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: