Fontos kérdésekre kell választ adnunk ősszel

Fontos, hogy a lakosság válaszoljon az egészségi állapotot és a fogyatékosságot érintő kérdésekre az őszi népszámlálás során – hívta fel a figyelmet a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az őszi népszámlálás fontos részét képezik a lakosság egészségi állapotára és a fogyatékossággal élő emberek helyzetére vonatkozó kérdések, hiszen a népszámlálás eredményei hosszú távon szolgáltatnak majd adatokat az egészségügyi és esélyegyenlőségi fejlesztésekhez.

népszámlálás, egészség, magyarok egészsége
A kérdőívet interneten keresztül is kitölthetjük majd. Fotó: Getty Images

Fontos információk derülhetnek ki a lakosságról

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a fogyatékossággal élő személyeket támogató tíz civil szervezettel, valamint kormányzati partnerekkel folytatott szakmai egyeztetést annak érdekében, hogy a fogyatékossággal élő emberek feleljenek az őket érintő kérdésekre, ugyanis más adatforrásból nem állnak rendelkezésre részletes információk az életkörülményeikről. Márpedig ezek kiemelt szerepet játszanak a helyzetük javítását és esélyegyenlőségük biztosítását célzó programok előkészítésében, megvalósításában. Mindemellett a válaszok a fogyatékossággal élőket támogató civil szervezetek munkájához is nélkülözhetetlenek.

A KSH arra kéri továbbá az embereket, hogy válaszoljanak az egészségi állapotra vonatkozó kérdésekre, is hiszen azok is fontosak lesznek a mindenkit érintő egészségügyi fejlesztésekhez, beruházásokhoz.
A népszámlálást október 1-je és november 28-a között tartják. Célja, hogy pontos és részletes képet adjon Magyarország népességének nagyságáról, demográfiai jellemzőiről, egészségi állapotáról, foglalkoztatottságáról, illetve élet- és lakáskörülményeiről. Október 16-áig a háztartások önállóan, interneten keresztül tölthetik ki a kérdőívet, október 17-étől pedig számlálóbiztosok keresik fel azokat a háztartásokat, amelyek nem élnek az online kitöltés lehetőségével.

)
Megújult a HáziPatika! (x)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +15, +20 °C
Minimum: +4, +11 °C

A felhőátvonulások mellett hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. Szórványosan alakul ki zápor. Erős, olykor viharos lesz az északnyugati szél, 15, 20 fok közötti maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Hétfőn nem jön újabb front, de még mindig hidegfronthoz hasonló hatás lesz tapasztalható. Görcsös fejfájás, izomgörcs léphet fel, sokan ingerlékenyek, nyugtalanok lehetnek. Az összetett légköri helyzet több panaszt is okozhat. Érdemes megnézni a meteogyógyász® alábbi napi tanácsait! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: