Ennyi megtakarított pénze van egy fiatalnak

Tíz év alatt több mint felével nőtt a takarékoskodó fiatalok aránya.

A 19-29 éves fiatalok magtakarításának összege 204 ezer forintról 517 ezer forintra emelkedett 2012 és 2019 között, a megtakarítással rendelkezők aránya pedig 34 százalékról 57 százalékra nőtt - derült ki az egyik bank pályakezdők körében végzett friss felméréséből.

Kiderült, mennyit spórolnak a fiatalok - részletek!

A csoport közleménye szerint az elmúlt tíz évben a pénz értéke is változáson ment keresztül. Alig fél évtized alatt például kétszeresére nőttek az albérletárak, így egy pályakezdő Budapesten átlagosan 160 ezer forintos, Nyugat-Magyarországon 100-120 ezer forintos, Kelet-Magyarországon pedig 70-80 ezer forintos bérleti díjra számíthat. Ehhez jön még a rezsi, illetve az internetezés ára és az egyéb költségek.

megtakarítás, takarékoskodás, tartalék, fiatalok, pályakezdők,
megtakarítás, takarékoskodás, tartalék, fiatalok, pályakezdők,

Változtak a pénzhasználati szokások is

Az elmúlt években jelentősen változott a pénzhasználat is. Míg 2013-ban még 200 milliárd forint volt az online kereskedelem forgalma és 17 millió vásárlás zajlott le az interneten, addig 2018-ban már 425 milliárd forint forgalom mellett 38 millió online vásárlás történt. De az elmúlt években teret hódítottak az e-banki és a mobilbanki megoldások is: már egyre többen intézik az ügyeket és a kifizetéseket appokon keresztül. 2015 eleje óta például a háromszorosára nőtt az érintéses vásárlások aránya.

Ma már a 18 éven felüli vásárlók 95 százaléka - vagyis nagyjából 3 millió ember - birtokol bankkártyát. A kártyákat jellemzősen három célra használják: hagyományos boltokban, online üzletekben és szolgáltatások (mozi, étterem) igénybevételekor. Kizárólag készpénzfelvételre ma már csak elenyésző kisebbség használja a bankkártyáját.

Új szolgáltatások jelentek meg

A digitális átalakulásnak köszönhetően ráadásul új banki szolgáltatások is megjelentek és elterjedt a virtuális pénz használata. Fontos lenne azonban, hogy a pénzkezelési szokások változását pénzügyi oktatás is kövesse, hiszen a mostani iskolás generáció fiatal felnőttként már javarészt virtuálisan fogja kezelni pénzügyeit - írta közleményében a felmérést végző bank.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +18, +29 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban kedden délelőtt nyugat felől csökken a felhőzet, de keleten elszórtan záporok kialakulása várható. Délután tovább szakadozik, csökken a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 18, 29 fok között alakul. Késő este 11, 18 fok lesz. Kedden ugyan markáns front nem érkezik, a körülmények viszont kettősfront jellegű légköri helyzethez hasonlítanak. Felerősödhetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, nyugaton migrén, keleten görcsös fejfájás jelentkezhet. Többen alvásproblémákkal küzdhetnek, a szabadban ingadozó hő- és komfortérzettel érdemes számolni. Gyakori lehet az ingerlékenység is. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció