El kell-e tüntetni a hegeket?

Szinte mindannyiunk testén van valamilyen sebhely, ami akár egy tinédzserkori mélyebb pattanás, akár baleset, esetleg sebészeti beavatkozás miatt alakult ki. De vajon normális a heg tartós visszamaradása? Vagy azt jelenti, hogy a seb nem megfelelően gyógyult, és küzdenünk kell ellene? Amennyiben igen, akkor milyen eszközökkel érhetjük el, hogy bőrünk újra sima legyen?

A bőr az emberi test legnagyobb kiterjedésű szerve, amely több fontos funkciót is ellát a védekezéstől kezdve a hőmérséklet-szabályzásig. Bármennyire is vigyázunk, sokféle sérülés érheti életünk során: lehet felületi horzsolás, véraláfutás vagy komolyabb esetben megszakad a bőrfelület folytonossága. A sérüléseket aszerint is elkülöníthetjük, hogy a bőr mely rétegéig hatolnak el. A külső réteg, a felhám sérülései nyom nélkül gyógyulnak, ám a mélyebb, az irhát vagy a bőralji zsírszövetet érintő sebek hegképződéssel járnak.

A nem megfelelő sebkezelés következményei A helyes sebkezelés felgyorsíthatja a gyógyulás folyamatát, ha azonban nem megfelelően látjuk el a sérüléseket, az komoly problémákat okozhat. Korábbi cikkünkben ezeket vettük sorra.

Milyen típusai vannak a hegeknek?

A szépen gyógyult, normális hegek laposak, tapintásra puhák és fehérek (vagy legalábbis világosabbak a bőr többi részéhez képest). Az évek múltával általában halványodnak, összehúzódnak, kisebbek lesznek, majdnem el is tűnhetnek. Vannak azonban esetek, amikor kóros hegképződésről beszélünk.

  • Atrófiás heg: a heg felszíne mélyebben fekszik, mint a bőr felülete. Aknés arcon vagybárányhimlőután szokott általában kialakulni.

  • Hipertrófiás heg: tapintása kemény, vörös és kitüremkedik a környezetéből a kóros sejtburjánzás következtében. Idővel zsugorodhat.

  • Keloidos heg: ennek sajátossága, hogy a sérülés határain túllépve is burjánzik, nem fejlődik vissza, vízcseppszerűen kidudorodik. A leggyakrabban a vállon (oltások után), a fülkagylón és tarkón figyelhető meg.

Minél nagyobb a sérülés, annál nagyobb a tartós hegesedés kockázata. A sebgyógyulást ezenkívül befolyásolja az is, hogy hol található, mert ha például olyan testrészen, amely sokat van mozgásban, akkor lassabb lesz a folyamat és nagyobb eséllyel számíthatunk hosszan megmaradó, kiterjedtebb hegre. De a genetika és egyes betegségek (például a cukorbetegség) is hatással van a sebek gyógyulására. Fontos leszögezni, hogy önmagában a hegesedés nem jelent egészségügyi problémát (még a kóros heg sem), ez szervezetünk öngyógyító folyamatának természetes része. Ha azonban a heg olyan testrészünkön helyezkedik el, ami mások számára is gyakran látható, az esztétikailag zavaró tud lenni, így hatással lehet lelki állapotunkra, önbizalmunkra is.

sebkezelés, heg, hegesedés
sebkezelés, heg, hegesedés

Mit tehetünk azért, hogy szépen gyógyuljon a seb?

Bizonyos esetekben - főleg műtéteknél, súlyosabb baleseteknél - nem tudjuk elkerülni a hegesedést, azonban a megfelelő sebkezeléssel sokat tehetünk azért, hogy a lehető legszebben gyógyuljon be a bőrünk. Első lépésben fontos a terület fertőtlenítése, lehetőleg alkoholmentes folyadékkal vagy spray-vel, ugyanis az alkohol túlságosan szárítja a bőrt, ezáltal gátolja a regenerálódást. Ezután hámosító kenőccsel érdemes kezelni a sérülést, majd lefedni, hogy a nedves környezetben gyorsabban "tegyék dolgukat" a bőrsejtek. A száraz körülmények között kialakuló varasodás lassítja a seb záródását.

A friss heget óvjuk az UV-sugárzástól és a vízben áztatástól is! Ma már többféle, műtéti hegek halványítására, összehúzására kifejlesztett krém is kapható, amik orvosi tisztaságú szilikont tartalmaznak. Ezek egyrészt védő, hidratáló bevonatot képeznek, másrészt negatív töltést adnak a sebfelszínnek, ami a kollagénrostokat szabályos elrendeződésre ösztönzi. Ezenkívül táplálkozásunkkal is segíthetjük a szebb gyógyulást: fogyasszunk omega-3 zsírsavakban, cinkben, illetve C-, D- és E-vitaminban gazdag ételeket!

Nagyobb műtétek után csodákat tehet a hegmasszázs alkalmazása, amelynek fogásait szakembertől tudjuk megtanulni. És ha mindezek ellenére "csúnyán" gyógyul a sebünk, végső esetben megfontolhatjuk a plasztikai hegkorrekciót.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +11, +16 °C

Délelőtt a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhk is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. Délután a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett időnként megnövekszik a felhőzet, elvétve egy-egy zápor kialakulása sem zárható ki. A szél napközben mérsékelt nyugati lesz. Hajnalban 11, 16 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 25, 30 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció