Csomó a mellben. Mikor jelezhet bajt?

Már a terhesség alatt lényeges változások indulnak meg a mell mirigyállományában. De mire kell figyelniük a kismamáknak a szoptatás alatt?

A várandósság során a mellek hatalmas változáson mennek keresztül. A változást hormonális hatások indítják be, és hormonális, valamint pszichés tényezők tartják fent. A megduzzadt, jelentősen megnagyobbodott mirigyek felkészülnek a tejtermelésre - mondja dr. Horváth Ilona, az Ultrahangközpont radiológusa.

A koronavírus és a terhesség Csökkentheti-e a COVID-19 elleni védőoltás a termékenységet? Ajánlott-e várandósként beoltatnunk magunkat? Megvédi-e a magzatot a terhesség alatt beadatott vakcina? Megkaphatjuk-e az oltást, ha még szoptatunk? Összegyűjtöttük a legfontosabb kérdésekre adott szakértői válaszokat.

A baba születése utáni napokban a mellek még inkább megduzzadnak, feszülnek, csomóssá válnak, a tej pedig belövell, ami sokszor kellemetlen, fájdalmas. Ez az érzés a szoptatás során megszűnik, és csak akkor tapasztalható, ha az emlő egy része vagy egésze túlságosan megtelítődik. Érdemes tudni, hogy minél többször kerül mellre a baba és minél jobban kiürülnek a mirigyek, annál több tej termelődik.

szoptatás, mell, emlő, csomó a mellben, mammográfia, anyatejes táplálás
Minél többször kerül mellre a baba, annál több tej termelődik. Fotó: Getty Images

Fájdalmas csomók - bajt jeleznek?

Mindig komolyan kell venni az emlőben tapasztalt, a szokásostól eltérő változásokat, mint a csomók, a fájdalmas területek. A szakember szerint a tejelő emlőben is kialakulhatnak jó vagy rosszindulatú daganatok , az emlőgyulladás pedig ebben az időszakban a leggyakoribb. Ha a probléma több hétig fennáll, indokolt a szakorvosi vizsgálat.

Az emlő vizsgálata a szoptatás időszakában fizikális, tapintásos és ultrahang vizsgálatból áll. Ritkán szükség lehet mágneses rezonancia (MR) vizsgálatra vagy mammográfiára is. Mammográfiát viszont csak kivételes, indokolt esetben végeznek szoptatáskor. A röntgenvizsgálat után az emlőből lefejt tejet ki kell önteni.

Előfordulhat, hogy a gyulladásból (a megfelelő kezelés ellenére) tályog alakul ki. Ennek a leszívása, terápiája ultrahang vezérléssel történik. Ultrahang segítségével szívják le a feszülő, betokosodott tejcisztát, és ultrahangvezérléssel vesznek mintát a szöveti szerkezetű csomókból is, amelyek patológiai vizsgálata dönti el a további teendőket - ismertette dr. Horváth Ilona.

)
Útipatika külföldi vakációhoz

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +11, +20 °C

Közepesen felhős időre van kilátás, helyi zápor, zivatar kialakulhat. Élénk lesz az északi szél, 26, 31 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Vasárnap kettősfront szerű panaszokat lehet tapasztalni, de markáns front továbbra sem érkezik. A keringési és vérnyomáspanaszok mellett a fejfájás lehet a leggyakoribb, de az ingerlékenység is a nyugtalanság is jellemző tünet lehet. A hőérzet és a komfortérzet is ingadozik! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)