Az iskolakezdés ezért okozhat szorongást

Akár állandósuló szorongásos zavarokat is kiválthat elsős diákoknál az iskolakezdés. Lássuk, mit tehetnek a szülők a probléma megelőzése, kezelése érdekében a szakember szerint.

"Legtöbbször hónapoknak kell eltelnie ahhoz, hogy a gyerekek az óvodát elhagyva megszokják az új helyzetet, hiszen nem csak az intézmény, a közösség és a tevékenység ismeretlen még számukra, hanem az is, hogy az iskolában új szabályrendszerhez kell alkalmazkodniuk" - hívta fel a figyelmet az intézmény közleményében Bognár Emese, a Semmelweis Egyetem I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinikája klinikai szakpszichológusa. Mint elmondta, első osztályban a tanulás mellett sok új kihívással találkoznak a gyerekek: a napirend sokkal kötöttebb lesz, mindent gyorsabban és hatékonyabban kell csinálni, kezdve az étkezéstől egészen az öltözésig.

Az iskolakezdés nagy lépés az óvodát elhagyó elsősök számára
Az iskolakezdés nagy lépés az óvodát elhagyó gyerekek számára. Fotó: Getty Images

Az iskolakezdés idején fellépő szorongásos zavarok tüneteként egyaránt jelentkezhetnek például alvásproblémák vagy hasfájás. Ezek a panaszok sokszor csak átmenetiek, néhány hét alatt maguktól elmúlnak. Ha azonban állandósulnak, úgy mindenképpen fontos gyermekpszichológushoz fordulni. Az iskolába kerülés, az új helyzethez való alkalmazkodás, az elvárások mind hozzájárulhatnak a gyerekek szorongásaihoz, és előfordulhat az is, hogy visszalépnek egy korábban már túlhaladott fejlődési szakaszba. "Az alkalmazkodást, iskolára való felkészülést segíti, ha a gyerekeket bevonják a szülők az ilyenkor szokásos teendőkbe: például a tanszerek és a tolltartó kiválasztásába, vagy abba, hogy együtt pakolják be a táskát, tornazsákot" - emelte ki Bognár Emese.

Ne támasszunk túlzott elvárásokat

A gyermekkori kötődési mintákban gyökerező teljesítménykényszer a kiégési szindróma melegágya.

Az iskolakezdés minden gyermek életében mérföldkő, hiszen belép az életükbe a teljesítményalapú értékelés. Fontos, hogy a szülők felismerjék, reális elvárásokat kell megfogalmazniuk a gyerekeikkel szemben, hiszen a kicsik nem fognak azonnal írni, olvasni, számolni, vagy a 45 perces órákat végigülni. A klinikai szakpszichológus szerint a legtöbbet azzal lehet a kicsiknek segíteni, ha a szülők nem a teljesítményre koncentrálnak, hanem inkább a befektetett munkát értékelik, és rendszeresen dicsérik őket. Fontos, hogy a gyermek ne azt érezze, hogy a szülői szeretet attól függ, hogyan teljesít az iskolában. Az iskolakezdés, a teljesítménycentrikusság, az otthoni elvárásoknak való megfelelés is hozzájárulhat ahhoz, hogy az egyébként érzelmileg stabil gyerekek is szorongjanak.

Mint arra a szakember rámutatott, a gyerekekkel párhuzamosan sokszor a szülő is szoronghat. Akár a gyerekkorából származó kellemetlen iskolai élmények miatt, akár azért, hogy a gyereke helyt fog-e állni az iskolában. Márpedig e helyzetek feldolgozása függ a gyerek alkalmazkodóképességétől, de attól is, hogy a szülő hogyan éli meg az új élethelyzetet. A szülőknek tehát egyszerre kell gyermekük és saját érzelmeikre is odafigyelniük. A teljesítményszorongás az esti közös beszélgetésekkel, a családi környezettel és a biztonság érzetének erősítésével csökkenthető. Abban az esetben, ha a problémák több hónapon keresztül fennállnak, érdemes a pedagógusokkal, majd indokolt esetben pszichológussal is konzultálni annak érdekében, hogy a gondok a lehető leghamarabb megoldódjanak. Szakember segítségére átlagosan csupán az esetek öt százalékában van szükség.

)
Útipatika külföldi vakációhoz

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +13, +20 °C

Időnként megnövekszik a felhőzet, szórványosan zápor is lehet, de a napsütés lesz a jellemző. Élénk lesz az északias szél, 25, 30 fokos maximum hőmérsékleteket mérhetünk. Szerdán kettősfront jellegű hatás érvényesül, de front nem érkezik. Többeknél jelentkezhet rosszullét, az arra hajlamosaknál keringési panaszok és vérnyomás-ingadozás léphet fel. Az alvásproblémák is felerősödhetnek. Gyakori lehet a fejfájás és a migrén. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)