"Az emberélet könnyen megszakíthatóvá válik"

Hogyan lehet a kegyes halál esetében "szabadságról beszélni, amikor ez a halál kultúráját alapozza meg? - tette fel a kérdést Stefano Russo püspök, az olasz püspöki kar (Cei) titkára. Úgy véli, a társadalom elveszítette józan gondolkodását.

A püspök arra a hírre reagált így, hogy az olasz alkotmánybíróság felmentő ítéletet hozott egy támogatott öngyilkossági ügyben. Véleménye szerint az emberi élet önkéntes vagy támogatott megszakítása oda vezethet, hogy a beteg, magatehetetlen személyek szenvedésükben inkább ezt az utat választják majd, csak hogy ne legyenek családtagjaik terhére. Az olasz egyház képviselője az orvosok lelkiismereti szabadságának tiszteletben tartását szorgalmazta. A püspök véleményével Angelo Becciu bíboros is egyetért. Ő úgy fogalmazott, hogy "a bírósági döntés olyan szemléletet terjeszthet el, amelyben az emberélet könnyen megszakíthatóvá válik."

eutanázia, kegyes halál, öngyilkosság, felmentés,
eutanázia, kegyes halál, öngyilkosság, felmentés,

Nagy port kavart az eset

Támogatnák a magyarok a kegyes halált - részletek itt!

Az olasz alkotmánybíróság a 2017-ben egy svájci klinikán elhunyt olasz állampolgár, a balesetben teljesen megbénult Fabiano Antoniani - művésznevén Dj Fabo - ügyében döntött, és felmentette az eutanáziaaktivista Marco Cappatót, aki elkísérte a beteget az utolsó útjára. Cappato önként jelentette fel magát az olasz hatóságoknak. Az olasz jogszabályok szerint akár 12 év börtönt kockáztatott. Az olasz alkotmánybíróság azonban felülvizsgálta a korábbi bírósági döntéseket, és úgy határozott, hogy nem áll fenn a támogatott vagy előidézett öngyilkosság bűncselekménye. Ez az első alkalom, hogy olasz bírói testület felmentő végzést hoz az eutanáziával kapcsolatban.

Az olasz orvosok több mint 80 százaléka kész lelkiismereti okokból megtagadni az eutanáziát vagy bármilyen más életmegszakító beavatkozást - közölte az olasz katolikus orvosok egyesülete (Amci). Az olasz orvosok országos szövetsége még az ítélet előtt hangsúlyozta, hogy az orvosok számára tilos az öngyilkosság bármilyen formájú támogatása.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +10, +15 °C

Délelőtt a napsütés mellett változóan felhős lesz az ég, csapadék nem valószínű. Délután a napos időszakokat időnként gomolyfelhők zavarják, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Viharos idő