Az autizmus jelei, amiket minden szülőnek ismernie kell

Becslések szerint világszerte 160 gyerekből 1 autizmus spektrumzavarral (ASD) él. Bár a tünetek egyénenként nagyban eltérhetnek, vannak olyan általános jelek, amelyek arra figyelmeztethetik a szülőt, hogy esetleg az ő gyerekük is érintett lehet.

Az autizmus spektrumzavar egy viselkedési tünetegyüttes, amelynek oka minden valószínűség szerint az idegrendszer fejlődésének rendellenessége. A klinikai kép rendkívül változatos: minden esetben az autizmus súlyosságától és az egyéb tünetektől, értelmi színvonaltól, egyes képességektől, erősségektől és fogyatékosságoktól, járulékos állapotoktól (például beszédfejlődési zavar, epilepszia) függ. Sőt, az összképet nagyban befolyásolja a gyerek személyisége is. Ez az oka annak, hogy még az erős és következetes azonosságok ellenére sincs egyetlen olyan viselkedésforma vagy tünet sem, amely minden személynél jelen van. A Reader's Digest szakemberek segítségével gyűjtötte össze azokat a jeleket, amik figyelmeztethetik a szülőket.

Problémás verbális (szóbeli) kommunikáció

„Bár a csecsemők különböző időpontokban érik el az úgynevezett nyelvi mérföldköveket, ha bizonyos életkoron túl késedelmet tapasztalunk, fontos, hogy szakemberhez forduljunk” – hangsúlyozta dr. Paul Wang gyerekorvos, az Autism Speaks nevű nemzetközi szervezet alelnöke. Az autizmus lehetséges tünetei közé tartozik, hogy 12 hónapos korig nem gügyögnek a babák vagy éppen nem csinálnak olyan gesztusokat, mint az integetés, mutogatás; 16 hónapos korig nem mondanak ki szavakat, 24 hónapos korig pedig nem mondanak értelmes, két szóból álló mondatokat.

A társas és érzelmi kölcsönösséggel kapcsolatos gondok

„Az egészséges gyerekek egy mosollyal, egy öleléssel vagy egy érzelemmel teli pillantással jelzik a másokhoz való kapcsolódásukat” – magyarázta dr. Wang, hozzátéve: hat hónapos korukra már nagy mosolyokat vagy más örömteli megnyilvánulásokat kell a gyerekektől látni a környezetüknek. A szakember arról is beszélt, hogy ha a baba kilenc hónapos koráig nem utánozza a hangokat, a mosolyt vagy más arckifejezéseket, tanácsos kivizsgálásra jelentkezni.

Az autizmussal élők számára a szemkontaktus is problémás lehet, emiatt pedig sokkal nehezebben tudják mások arckifejezését értelmezni. „Sok autista gyerek nehezen kapcsolódik másokhoz, ezért úgy tűnhet, hogy jobban érdeklik őket a tárgyak, mint az emberek. Ha például a szülő mutat neki egy labdáról készült fotót, vagy ad neki egy labdát, lehet, hogy jobban érdekli az ezekkel való foglalkozás, mint az, hogy szemkontaktust teremtsen anyával vagy apával. Az is elképzelhető, hogy inkább egyedül játszik, mert nehezen kapcsolódik más emberekhez” – hangsúlyozta Dana Wattenberg Khani, az Autism Friendly Spaces vezető tanácsadója.

kisgyerek áll a sarokban
Az autizmus spektrumzavar egy viselkedési tünetegyüttes. Fotó: Getty Images

A beszédkészség elvesztése

Kutatások szerint a regresszió (visszaesés) nagyon gyakori az autista gyerekek körében. „Bármelyik beteg vagy zaklatott gyereknél előfordulhat, hogy néhány napig vagy egyáltalán nem szólal meg, vagy kevesebbet kommunikál. Ha viszont a beszédkészség elvesztése hosszabb ideig tart, fontos, hogy orvoshoz forduljunk” – figyelmeztetett dr. Wang.

Ismétlődő viselkedés

Az Autism Speaks szerint a kézcsapkodás, az előre-hátra ringatózás, az ugrálás vagy a körben forgás, a tárgyak folyamatos rendezgetése, valamint a hangok, szavak vagy mondatok ismétlése mind az autizmusra jellemző ismétlődő viselkedésformák.

Merev, szabálykövető viselkedés

Az autizmussal élő gyerekek akkor is megrögzötten figyelnek a rendre, ha annak látszólag semmi értelme sincs. Órákat tölthetnek el azzal, hogy szín vagy méret szerint rendezzék el a játékaikat, ahelyett, hogy egyszerűen csak játszanának velük. Khani kiemelte, sok autista gyerek vonzódik például a vonatokhoz, hiszen kerekük van, strukturált pályán mozognak, kiszámítható menetrend szerint közlekednek, és számok vagy betűk vannak hozzájuk rendelve.

A rutinok is indokolatlanul fontosak lehetnek az érintett gyerekeknek. Egy kisgyereknél a szokások megváltoztatása hisztihez hasonló viselkedést eredményezhet. Ahogy a gyerekek idősebbek lesznek, az autizmus tünetei olyan ismétlődő viselkedésekben mutatkozhatnak meg, mint a járkálás vagy a kezük tördelése, amikor például azért szoronganak, mert megváltozott a menetrend.

Szokatlan témák iránti érdeklődés

Mint arra az Autism Speaks rámutatott, a szokatlan témák iránti érdeklődés (amely esetenként rögeszmévé is válhat) ugyancsak utalhat autizmusra. Gyakori például a ventilátorok vagy porszívók, esetleg a vécék iránti megszállottság. Emellett az autizmussal élő idősebb gyerekeknél és felnőtteknél is jellemző lehet, hogy nagyon érdeklődnek a számok, szimbólumok, dátumok vagy különféle tudományos témák iránt.

Másként autisták a lányok, mint a fiúk. Mutatjuk, mit jelent ez pontosan.

Problémák az elvont fogalmak megértésével

Az autizmussal élő gyerekek gyakran nehezen következtetnek vagy értik meg az elvont fogalmakat és kifejezéseket – mutatott rá Khani. „Amikor második osztályban tanítottam, megkértem az egyik gyereket, hogy dobjon ide nekem egy gemkapcsot. A következő pillanatban arra lettem figyelmes, hogy egy gemkapocs pattan le a fejemről, a gyerek ugyanis szó szerint vette, amit mondtam” – mesélte a szakember.

Egyéb betegségek

„Jellemző, hogy az autista gyerekeknél más rendellenességeket is diagnosztizálnak” – jegyzi meg Khan. Az Autism Speaks szerint ilyenek például a gyomor-bélrendszeri rendellenességek, az alvászavarok vagy a pica (az érintett olyan dolgok iránt érez ellenállhatatlan étvágyat, melyeknek nincs semmilyen tápértéke és nagyon nehéz őket megemészteni).

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +3 °C
Minimum: -3 °C

Jellemzően erősen felhős vagy borult lesz az ég, némi napsütés csak kevés helyen lehet. A hószállingózás, gyenge havazás napközben fokozatosan szűnik. A déli óráktól délnyugat felől csapadékzóna érkezik, amely elsősorban hazánk nyugati felét érintheti. A Dél-Dunántúlon főként eső várható, máshol havas eső, majd egyre inkább havazás lesz a jellemző, de kiemelten az Észak-Dunántúlon, illetve kisebb eséllyel a főváros térségében ónos eső is előfordulhat. A délkeleti szél helyenként megélénkül. A legmagasabb nappali hőmérséklet -1 és +7 fok között alakul. Késő este -4, +3 fokot mérhetünk. A meteorológiai előrejelzések szerint fronthatásokra napközben nem kell számítani, így a frontérzékenyek rövid időre fellélegezhetnek.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra