Másként autisták a lányok, mint a fiúk

Jelentős különbségeket fedeztek fel az autista fiúk és lányok agya között, ami segítheti utóbbiaknál az autista spektrumzavar diagnosztizálását.

Ebben különbözik a férfi és a női agy. Az addig is tudott volt, hogy kevesebb az autisták között a lány, mint a fiú, a kérdés az, hogy ennek mi az oka. A két nemnek más az agya, ezért máshogy jelentkezik náluk a betegség vagy a statisztika torzít, esetleg a fiúk autizmusán alapuló protokollok korlátozottan működnek lányok esetében? Ezeket a kérdéseket vizsgálta egy amerikai kutatás, amelynek során 773 autista gyermek funkcionális mágneses rezonancia képalkotó agyi felvételeit hasonlították össze mesterséges intelligencia segítségével - olvasható az IFlScience-en.

xy
Autista kislány klinikai vizsgálata 1988-ban. Fotó: Getty Images

A vizsgálatban 637 fiú és 136 lány adatai vetették össze. Ez a kutatók szerint önmagában meglepő statisztikai aránytalanság, ami rávilágít a lányok diagnosztikájában rejlő nehézségekre, másrészt kutatási problémát is okoz, mivel az adathalmazok vizsgálata általában nagyjából azonos elemű halmazok felhasználásával történik.

A mesterséges intelligencia viszont ezúttal korrigálta az adatokat. A Stanford Egyetem informatikai és statisztikai tanszéke kifejlesztett egy olyan algoritmust, amely képes volt az egyenlőtlen adathalmazok közötti modellezésre. Ennek köszönhetően 86 százalékos sikerrel meg tudta állapítani, hogy az agyi eltérések mely csoportját okoztaautizmusfiúknál és lányoknál.

Dr. Vinod Menon pszichiáterprofesszor szerint a kutatás javíthatja az autizmus diagnosztizálását a nőknél, mivel a betegség másképp jelenik meg a női agyban, és ezért valószínűleg más viselkedési tüneteket mutat. Ennek figyelembe vétele egy napon lehetővé teheti az orvosok számára, hogy a lányok és a fiúk autizmusát egyenlőbb módon diagnosztizálják, mivel nem csak a férfiakhoz kötődő tüneteket veszi figyelembe.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31, +36 °C
Minimum: +13, +23 °C

A napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, ezekből helyenként zápor, zivatar kialakulására kell készülni. Mérsékelt lesz az északi szél, 31, 36 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Vasárnap nem érkezik front, ismét az országos kánikula jelenti a veszélyt. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, magas a kiszáradás veszélye. Többeknél migrén léphet fel, csökken a koncentrálóképesség. Megszaporodhatnak az emésztési problémák. A hőérzet több fokkal a mért értékek felett alakul. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)