A terhesség-megszakítás után II.

Sokakat a férj, a partner, a szülők, másokat erőszakos cselekmény kényszerít nem kívánt beavatkozásra. A nők intenzív félelmet élnek át, tehetetlennek, csapdába esettnek érzik magukat, úgy élik meg, hogy nem uraik saját életüknek.

A terhesség-megszakításon átesett nők teát több okból is érezhetik traumatikusnak a beavatkozást. A nők különböző háttérrel rendelkeznek és "cipelik" saját személyes tapasztalatuk, élményük súlyát. Más-más kulturális, képzettségi szinttel és értékrenddel bírnak.

Támogatásra, gondozásra azoknak a nőknek van a legnagyobb szükségük, akiknél az önvád egyre erősödik, megromlott a párkapcsolatuk és ennek következtében szociális életterük csökken, elszigetelődésük növekszik. Ilyen esetekben a védőnő támogató, segítő magatartása kiemelten fontos lehet.

A védőnő vagy épp a közvetlen családtagok hozzáállása rendkívül fontos. A PAS-szindrómás nő környezetének érzékenynek kell lennie arra, amit a nő átél - az áradó, változó, átérzett, élményekre, a dühre, a gyengédségre, a zavarra. A bizalom megteremtéséhez elengedhetetlen a feltétel nélküli elfogadás. Elfogadni a nőt úgy, ahogy ő az adott pillanatban létezik. Nem értékelni, sem pozitívan, sem negatívan. Ne a kívülálló akarja megváltoztatni, hanem bízzon abban, hogy a támogató segítségnyújtás elindít benne változást, fejlődést.

Nagy segítséget nyújt - az odafigyelés, a meghallgatás hatékony módszerének - az értő figyelem (aktív hallgatás) alkalmazása. Ez segít érzelmeket feltárni és megfogalmazni, problémákat konkretizálni, segíti a másik felet problémája megoldásában, feltéve, ha a segítő nem veszi át a nő problémáját, és nem akar ő megoldást találni arra. Koncentrációt, érzékenységet, megértést, ítélkezéstől való tartózkodást igényel.

A legkönnyebb felfogni azt, amit hallani akarunk, de sokkal nehezebb meghallani, azt amit a másik fél ténylegesen mondott. Még bonyolultabb azt meghallani, ami ténylegesen nem is hangzott el. Az értő figyelem abba az irányba befolyásolja a nőt, hogy ő maga találja meg a problémájára a megoldást a védőnő a lelkigondozó - férj, élettárs, barát, családtag vagy valamilyen szakember, védőnő - közreműködésével.

Összefoglalva:

  • A cél a megelőzés, a felkészülés és a nevelés során a felkészítés a harmonikus életre, párkapcsolatra, az élet tiszteletére, a magzat védelmére, mindkét nem felelős viselkedésére.
  • Fontos idejében tudatosítani a terhesség-megszakítás pszichés következményeit, melynek egész életére szóló negatív, destruktív hatása lehet.
  • Tény, hogy a terhesség-megszakítás után szükség van a bánat kifejezésére, a veszteség feldolgozására, szükség esetén szakember igénybevételére. A gyászhoz szükséges beismerni, hogy mit jelentett a nőnek a terhesség, az elvesztett gyermek. Időre és helyre van szükség, hogy meggyászolhassa az élet elpusztítását, és a vele járó szimbolikus veszteségeket is.
  • A veszteségben nyújtott tanácsadás annyit jelent, hogy a segítő személy a szenvedő ember mellett áll a búcsúban, elfogadja, tiszteletben tartja, csökkenti a kiszolgáltatottság érzését, végig az érintett áll a középpontban, érezteti vele, hogy megérti.
  • Fontos felismerni a kóros tüneteket, amelyek meghaladják a segítő támogató beszélgetést és a segítő személy kompetenciáját. Ilyenkor szakember bevonását javasoljuk.

Irodalom:

- Joanna Brien & Ida Fairbairn: Pregnancy & Abortion Counselling, Routledge, 1996.,

- Kemény Csilla (szerkesztő): Abortusz prevenció, Nonparel, 1999. A terhesség-megszakítás után I.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +15, +22 °C
Minimum: +10, +15 °C

Hazánkban szombaton délelőtt többnyire erősen felhős, borult lesz az ég, északon lehet szakadozottabb a felhőzet. Elszórtan, főleg délen számíthatunk esőre, záporra. Délután továbbra is sok lesz felettünk a felhő. Délen többfelé lehet eső, zápor, máshol nagy csapadék nem valószínű. A szél napközben élénk északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 15, 22 fok között alakul. Késő este 10, 15 fok lesz. Szombaton hidegfronti hatás várható, nagy terhelés éri a szervezetet. Erős görcsös panaszok léphetnek fel, többek között görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek. Romolhat a szívbetegek állapota, az arra hajlamosak keringési és vérnyomáspanaszokat tapasztalhatnak. Csökken a hőérzet, romlik a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső