"A szexnek is csak a temető kapujában van vége"

Nehéz elhinni, hogy túl van a hatvanon. Világbajnok tájfutó volt, aztán kis híján belehalt egy kullancscsípés okozta agyvelőgyulladásba. Monspart Saroltának felépülése után is élete maradt a mozgás, és arra kér minket, ne etessük halálba a férjünket!

Szépek a nők 45 év felett!

Magas és alacsony, vékony és teltebb, elegánsan komolyabb és szertelenül lazább hölgyek ültek szemben a közönséggel. Egy közös volt bennük: mind elmúltak 45 évesek.

Szily Nóra a Dove Valódi szépségért kampányának nagykövete készített interjúkötetet velük. A HáziPatika.com a rengeteg érdekes és figyelemre méltó interjúalany közül Monspart Saroltát mutatja be.

De előbb néhány szót a szerzőről, aki maga is 43 éves volt a könyv elkészítésekor. Szily Nóra úgy véli, a szépség fogalma mostanság eléggé szűkre szabott. Legalábbis ha azt nézzük, hogy mi árad felőlünk a médiában. A szép nő ideálisan huszonéves, 180 centi, europid, és a testalkatát ezzel a három számmal lehet leírni: 90-es mellbőség, 60-as derékbőség, 90-es csípőbőség.

- Száz magyar nőből kettő érzi magát szépnek, pedig a magyar férfiak szerint jóval többen azok - mondta Szily Nóra.

Magánemberként is fontosnak tartja, hogy mindenki a saját alkatának, korának, adottságainak megfelelően érezze jól magát a bőrében.

- Pedig csak azt kell felírni a tükörre: szeresd magad. Hiszen hogy várhatnád el a világtól, hogy szeressen, ha te sem vagy rá képes? - idézte édesanyját.

Ők, a Nők című könyvében Szily Nóra olyan nőket faggatott, akik idősebb korban szépséget és harmóniát árasztanak.

Halálra etetjük a Lajosunkat!

Amikor Szily Nóra Monspart Saroltához ért, így vezette fel a vele való beszélgetést:

- Járod az országot és megpróbálod rávenni az idősödő nőket is az aktivitásra. Hiszel az érintés erejében, a mozgásban. Huncutul az a mondat is elhagyta a szádat, hogy "De csajok! A szexnek is csak a temető kapujában van vége!"

A meghívott nők kuncogtak, kacagtak, ki-ki vérmérséklete szerint. És Monspart Sarolta szavait végig elismerő bólogatás, cinkos nevetés kísérte.

- Ez így igaz, ezt hirdetem. Egy a baj, nagyon kevés a férfi, tehát önromboló életmódjuk miatt a magyar férfiak 35 és 55 között nagyon hullanak. Ezt most minden hölgynek mondom, hiszen a családban a nők az egészséges életmód karmesterei, hogy mi vagyunk a hülyék, etetjük a Lajosunkat otthon. A kedvére főzünk, és nem adjuk ám a kutyának, mert ő még azt a maradékot is megeszi önfeláldozóan, és nem mozog, esetleg dohányzik is, sőt, kis pálinkával a negyedik szelet hús is lemegy vasárnap ... Utána meg sírunk és visszük Lajosunkat a temetőbe.

Én azt mondom, ha rohadt disznó volt, megcsalt, és megérdemli, tessék etetni, és nincs az a bíróság, aki bebizonyítja, hogy mi vagyunk a gyilkosa.

De ha szeretem - hiszen azért vettem el férjül - akkor tessék szíves lenni vigyázni rá! Huszonkilenc napig egye azt, amit mi adunk neki, és majd a harmincadikon mehet az anyjához és mondhatja, hogy "bezzeg anyám hogy főz!"

Egy kis humor, egy kis mozgás, és elfogadás

A könyvbemutató után arról kérdeztem Monspart Saroltát, hogy mi a titka, miért ilyen jókedvű.

Ők, a nők című könyvben - Mennyire lehet megőrizni az életörömöt 45-50 évesen?

- Én sokkal több vagyok mint 45. Negyvenötnél még nagyon jól éreztem magam, és nem is gondolkodtam ilyen kérdésekről. Nem vagyunk egy formák, de azért az biztos, hogy a sport, az állandó mozgás karbantartja az embert. Nemcsak a testét, hanem a lelkét is. Mivel én rendszeresen sportolok, ezért én 60 után kezdtem azt érezni, hogy idősödöm. Már nem tudom kifesteni a szememet szemüveg nélkül, de ha rajtam van a szemüveg, akkor meg nem férek oda. Aztán jön a protézis, és talán a paróka is, mert 60 után elkezd ritkulni a haj.

- Tudomásul lehet venni ezt a változást?

- Azt látom, tapasztalom - magamon is - hogy nehézségek vannak, de az embernek mégis meg kell próbálnia tudomásul vennie. Ezzel kell együtt élni, mert nincs más lehetőség, másként nem megy. Nekem tudomásul kell vennem a sánta lábamat is. Kell ehhez egy kis humor, kell az ennek a kornak megfelelő mozgás: én például már nem maratonit futok, hanem szépen gyalogolok korombeliekkel, vagy a futóversenyen kullogok leghátul, de célba érek.

Ott sírni, ahol senki se lát

- Ennyi az egész? Nincs más titok?

- Ha csak azt fogadja meg mindenki, hogy bizonyos dolgokkal meg kell békélni, más dolgok ellen pedig harcolni kell, az már jó. De én azt üzenem, hogy próbálják megfogadni: 50 után fele annyit kell enni, kétszer annyit mozogni, akkor megmarad a test jó állapota. 60 után harmadannyit kell enni és háromszor annyit kellene mozogni, ez már nehezen megy. De azért az evést tényleg még jobban vissza kell fogni.

- Sokan szomorúan élik meg ezeket a változásokat.

- Megvannak ennek a kornak is a szépségei, persze van, hogy az ember ott sír, ahol senki nem látja, de erre is szükség van, én is szoktam, de aztán újra előveszem a jókedvemet.

Tyúkok és pasik

- A könyvbemutatón azt mondta, hogy a szexnek csak a temető kapujában van vége. Lehet még ebben a korban is férfiakra kacsintgatni?

- Ez már egy másik kacsintás. Amikor fiatalabb korban az ágyba kívánnának - szó szerint - most már nem. De azt mondhatják, hogy "nézd, ez az öregasszony egész humoros, meg milyen tűrhetően néz ki" vagy "az én nagymamám 10 évvel idősebbnek tűnik, pedig 10 évvel fiatalabb".

Ilyenek vannak, ezt szeretem, örülök neki.

- Mi a sikerélmény?

- A mosoly. A Margit-szigeten rengetegen futnak, különböző sebességgel. A férfiak mindig magányosan, a nők majdnem mindig tyúkólban. Csipogunk közben, dumálunk, jól érezzük magunkat. A hapsik is, de őnekik minden edzés mindig verseny - tisztelet a kivételnek.

Mi mindig szólunk a pasikhoz. Nem ismerjük őket, mindegy, hogy idős vagy fiatal, szólunk hozzájuk. Persze a tyúkólból könnyű odaszólni. Nagyon érdekes, hogy tízből nyolc visszaválaszol, van humora, improvizatív és pozitív a válasza. Nem mondja, hogy öreganyám, kuss. És ez jó. Szeretni kell a férfiakat, mert ha mi is pozitívak vagyunk, akkor ezt kapjuk vissza tőlük.

Monspart Sarolta 1944. november 17-én született Budapesten, elvégezte az ELTE-n matematika-fizika szakot, a Testnevelési Főiskolán sportvezető és szakedző szakon szerzett diplomát. Jelenleg programvezető az Országos Egészségfejlesztési Intézetben. Férje Feledy Péter, az ismert televíziós szerkesztő, fia (Botond) 1981-ben született. EREDMÉNYEK: Tizennégyszeres tájfutó magyar bajnok (1964-77), hatszoros sífutó magyar bajnok. 1972 - Egyéni világbajnok tájfutásban 1970 - Világbajnoki ezüstérmes a magyar tájfutó váltóval 1976 - Világbajnoki bronzérmes a magyar tájfutó váltóval Ő az első európai nő, aki 3 órán belül futotta le a maratoni távot (1972)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +10, +15 °C

Délelőtt a napsütés mellett változóan felhős lesz az ég, csapadék nem valószínű. Délután a napos időszakokat időnként gomolyfelhők zavarják, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Viharos idő