A pandémia meglepő hatása Svájcban

Fél évszázados rekordot döntött a születések száma Svájcban, ami a statisztikai hivatal szerint közvetetten összefügghet a pandémiás lezárásokkal.

A születésszámra is kihatott a vakcinától való félelem itthon.

A 2021-re vonatkozó előzetes adatok szerint tavaly 89 400 élveszületést jegyeztek fel Svájcban, 4,1 százalékkal többet, mint a megelőző évben, és többet, mint bármikor 1972 óta.

Ekkor fogant a legtöbb gyerek

A Szövetségi Statisztikai Hivatal szerint a tavaly világra jött gyermekek legtöbbje 2020 áprilisa és júliusa, valamint 2020 novembere és 2021 márciusa között fogant, két olyan időszakban, amely egybeesett a koronavírus-járvány miatt elrendelt kijárási korlátozásokkal . A statisztikai hivatal ugyanakkor kiemelte: más tényezők is hozzájárulhattak a kimagasló születésszámhoz.

A pandémiás lezárások miatt születhetett több gyerek Svájcban 2021-ben.
A pandémiás lezárások miatt születhetett több gyerek Svájcban 2021-ben. Fotó: Getty Images

Tavaly 71 100 ember halt meg Svájcban, 5100-zal kevesebb, mint 2020-ban, amikor első áldozatait szedte a koronavírus-járvány. Az elhunytak száma ugyanakkor még így is 3300-zal haladta meg a pandémia előttit, a 2019-est.

Az ország lakossága a korábbinál valamivel gyorsabban, 0,8 százalékkal nőtt 2020-hoz képest, és meghaladta a 8,74 millió főt. Az előrejelzések szerint Svájc népessége 2050-ig eléri a 10 milliót. Az átlagos élettartam is tovább nőtt tavaly Svájcban, a férfiak esetében 81,1 évről 81,7 évre, a nők esetében 85,2-ről 85,7-re.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31 °C
Minimum: +19 °C

A pára- és ködfoltok, valamint a keleti, északkeleti tájakon megmaradó felhőzet szakadozását, feloszlását követően napközben általában sok napsütés várható - főként az ország keleti felén erőteljes - gomolyfelhő-képződéssel. Délután főleg hazánk északkeleti, keleti harmadában számíthatunk elszórtan záporokra, zivatarokra. Az északnyugati, északi szél döntően mérsékelt, helyenként északkeleten élénk lesz. A zivatarokat erős, néhol viharos széllökés kísérheti. A legmagasabb nappali hőmérséklet 28 és 33 fok között alakul. A felhősödésnek köszönhetően sokfelé kevésbé lesz tikkasztó ma a hőség, ahogy az UV-sugárzás is enyhül.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra