A pandémia meglepő hatása Svájcban

Fél évszázados rekordot döntött a születések száma Svájcban, ami a statisztikai hivatal szerint közvetetten összefügghet a pandémiás lezárásokkal.

A születésszámra is kihatott a vakcinától való félelem itthon.

A 2021-re vonatkozó előzetes adatok szerint tavaly 89 400 élveszületést jegyeztek fel Svájcban, 4,1 százalékkal többet, mint a megelőző évben, és többet, mint bármikor 1972 óta.

Ekkor fogant a legtöbb gyerek

A Szövetségi Statisztikai Hivatal szerint a tavaly világra jött gyermekek legtöbbje 2020 áprilisa és júliusa, valamint 2020 novembere és 2021 márciusa között fogant, két olyan időszakban, amely egybeesett a koronavírus-járvány miatt elrendelt kijárási korlátozásokkal . A statisztikai hivatal ugyanakkor kiemelte: más tényezők is hozzájárulhattak a kimagasló születésszámhoz.

A pandémiás lezárások miatt születhetett több gyerek Svájcban 2021-ben.
A pandémiás lezárások miatt születhetett több gyerek Svájcban 2021-ben. Fotó: Getty Images

Tavaly 71 100 ember halt meg Svájcban, 5100-zal kevesebb, mint 2020-ban, amikor első áldozatait szedte a koronavírus-járvány. Az elhunytak száma ugyanakkor még így is 3300-zal haladta meg a pandémia előttit, a 2019-est.

Az ország lakossága a korábbinál valamivel gyorsabban, 0,8 százalékkal nőtt 2020-hoz képest, és meghaladta a 8,74 millió főt. Az előrejelzések szerint Svájc népessége 2050-ig eléri a 10 milliót. Az átlagos élettartam is tovább nőtt tavaly Svájcban, a férfiak esetében 81,1 évről 81,7 évre, a nők esetében 85,2-ről 85,7-re.

)
Útipatika külföldi vakációhoz

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +29, +35 °C
Minimum: +14, +20 °C

Több órára kisüt a nap, a megjelenő gomolyfelhőkből csak kevés helyen lehet zápor, zivatar. Megélénkül a nyugatias szél, 29, 35 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Kedden frontmentes marad az idő, és a következő napokhoz hasonlóan újra a kánikula okozza majd a legtöbb tünetet. Alvásproblémák léphetnek fel, napközben pedig álmosságérzet, koncentrálási problémák és kábaság jelentkezhet, csökken a teljesítőképesség. Fokozódik a migrénhajlam. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)