A közösségi média ezért veszélyes

Naponta több órát töltenek okostelefonjukat bújva a mai tinédzserek, akik egészen máshogy viszonyulnak az internetes közeghez, mint a szüleik. Eközben viszont nem ritka, hogy zaklatás áldozatává válnak - derült ki egy új hazai felmérésből.

Ezek a gyerekek egy olyan térben vannak jelen, amelyet a szülők sem feltétlenül ismernek, és emiatt nem is mindig tudnak tőlük segítséget kérni baj esetén - hívta fel a figyelmet Forgács Mariann, a Be Social Kft. egyik ügyvezetője. A 2010 óta működő social media ügynökség "Magyar Tinik a Neten" címmel egy online kérdőív révén igyekezett részletes képet kapni a 18 év alatti korosztály internethasználati szokásairól. Az anonim felmérésben mintegy 9 ezer önkéntes válaszadó vett részt tavaly decemberben, köztük jelentős arányban 14 éven aluliak is.

Már a Facebook sem elég érdekes

Milyen esetekben lehet internetfüggőségről beszélni? Részletek itt.

Az így kapott adatokból kiderült, hogy a tinédzserek több mint háromnegyede három óránál is több időt tölt naponta a világhálón, sőt 40 százalékuknál ez a szám a 4 órát is meghaladja. Majdnem kétötödük sem tévét nem szokott nézni, sem könyvet olvasni, rádiót pedig 65 százalékuk nem hallgat szinte soha. Bár 78 százalékuk saját bevallása szerint naponta legalább 2 órát tölt együtt személyesen a barátaival, a második legkedveltebb elfoglaltságot a közösségi média használata jelenti, megelőzve a családi programokat és a chaten folytatott beszélgetést.

A magyar tinik többsége órákat tölt az interneten mindennap
A magyar tinik többsége órákat tölt az interneten mindennap (fotó: iStock)

A fiatalok 90 százaléka a jóval kisebb kijelzőjű okostelefonokat érzi inkább komfortosnak a laptopokkal, asztali számítógépekkel és táblagépekkel szemben, miközben e-mailt csupán 16 százalékuk használ személyes ügyekben is levelezésre. Ami pedig az alkalmazásokat illeti, némiképp meglepő módon az Instagram, a Messenger, a Youtube és a Snapchat is népszerűbb körükben a Facebooknál. Hiába ismerőse tehát több mint négyötödük a szüleinek az utóbbi oldalon, gondviselőként nem feltétlenül egyszerű nyomon követni internetes tevékenységüket.

Kihasználhatják a fiatalokat a neten

Márpedig a virtuális környezetben veszélyek is bőven akadnak. A megkérdezett fiatalok 44 százaléka érezte már úgy, hogy zaklatják a közösségimédia-felületeken, 10 százalékukkal többször is előfordult ez. Még rémisztőbb, hogy 39 százalékuktól kértek már erotikus fotót chaten, ebből 7 százalék pedig eleget is tett a kérésnek. Eközben a válaszadó tinik közel háromnegyede nyilatkozott úgy, hogy legalább egy olyan ismerőse/barátja van, akivel szinte kizárólag virtuálisan tartja a kapcsolatot, és mindössze 9 százalékukkal nem fordult még elő, hogy ismeretlenektől kapjon üzenetet valamelyik platformon. Emellett minden tizedik fiatalnak törték már fel a felhasználói fiókját.

Dacára annak, hogy ez a korosztály értelemszerűen nem rendelkezik rendszeres jövedelemmel, vásárlásra lehetséges sarkallni őket. Az interneten látható reklámokat ugyan több mint 80 százalékuk érdektelennek tartja, illetve igyekszik figyelmen kívül hagyni, ötből két tinédzser vásárolt már pusztán azért valamilyen fogyasztási cikket, mert egy influencer ajánlotta. Az influencerek egyébként is rendkívül népszerűek: a tizenévesek 60 százaléka legalább 10 véleményvezért követ az Instagramon. Erre a leggyakoribb indokuk egyébként, hogy "tetszenek a képei".

"Már a korábbi felmérésünkből, a Nagy Facebook Körképből is látszott, és személyes tapasztalatunk is van róla, hogy a tizenévesek sok szempontból egész másként viselkednek az online világban, mint az idősebb generációk" - mondta el Joanelli Tamás, a Be Social Kft. ügyvezetője. "Ezért is szerettünk volna egy külön felmérésben csak a 18 év alattiakra fókuszálni: megtudni, hogy mi az, ami rájuk igazán jellemző. Néhány év múlva ők is felnőtté válnak, pénzt keresnek és döntéseket hoznak, például vásárlásról - és lehet, hogy egész máshogyan, mint az a szüleiktől megszokott volt. A Magyar Tinik a Neten felmérés egyelőre arra ad választ, most hogyan viselkedik ez a korosztály, ha az online világról van szó."

)
Útipatika külföldi vakációhoz

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +25, +33 °C
Minimum: +14, +21 °C

Változóan felhős lesz az ég, záporok és zivatarok is kialakulhatnak szórványosan. Élénk, erős lökésekkel kísért északi szél mellett 25, 33 fokot mérhetünk a legmelegebb órákban. Vasárnap kezdetben még hidegfronti hatás várható, majd a front mögött is jelentkezhetnek görcsös panaszok, többek között hasi görcsök is. A fejfájás egész nap jellemző lehet, a szeles tájakon pedig erősebben jelentkezhetnek a tünetek. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)