A családi ebéd ezért fontos

Egyes családoknál a közös étkezés különleges eseményekre és ünnepekre van fenntartva. Ezeknek az együttléteknek sok pozitív hatása van. Miért kellene az ünnepekre fenntartani?

Számos felnőttkori betegségünk azért alakul ki - beleértve a mentális problémákat, a rossz táplálkozást vagy életmód-sémákat -, mert gyermekkorunkban nem kaptunk jó mintákat az egészséges életvitelhez. Pedig a családi asztalnál volna erre lehetőség.

Magyarországon minden második házasság felbomlik. A pár- és családterápia segíthet megoldani a konfliktusokat és begyógyítani a sebeket. Hogy miben segíthet a szakember, és miben tudunk mi is saját magunkon, arról bővebben az alábbi cikkünkben írtunk!

Először is a családjukkal étkező gyerekek jobban táplálkoznak, alacsonyabb esetükben az elhízás esélye, és gyorsabb a szellemi fejlődésük - például nagyobb lesz a szókincsük. Ezek a tényezők pozitív hatással lehetnek az osztálytermi (közösségi) viselkedésükre és a tanulmányi teljesítményükre is. Ráadásul a gyerekek családi körben megtanulhatják a helyes táplálkozást, ami az egészséges életmód egyik sarokköve. Persze, a szülőknek is hozzá kell tenniük a magukét a gyermekek teljes körű és harmonikus fejlődéséhez. A közös vacsorázás ehhez jó terep.

Miért fontos a családi vacsora?

 A családi étkezések előnyeit részletesebben is érdemes megnézni: 

  • A családi vacsora olyan környezetet teremthet, amelyben a szülők példát mutathatnak a gyerekeknek. A családjukkal étkező gyerekek több gyümölcsöt, zöldséget, tejet és tejterméket fogyasztanak, mint azok, akik kevesebb időt töltenek együtt az asztalnál.
  • A családi étkezés a beszámolók szerint a szülők számára napjaik pozitív része. A megszokott étkezési idő kialakítja az igényt a közös programokra, az összefogásra, azaz erősíti a kohéziót. Ahol nincsenek gyerekek, a párok számára az asztalhoz ülés olyan határvonalat húz, amely egyensúlyt teremt a munka és a személyes élet között.
  • A családi étkezés gyakorisága és azelhízásalacsonyabb aránya között kimutatható kapcsolat van. Hiába néz ki táplálóbbnak, kalóriadúsabbnak a házi vacsora, inkább a tévézés, netezés, telefonálás közben kapkodva, mintegy mellesleg elfogyasztott étel növelheti az élelmiszerfogyasztást és az elhízás kockázatát.
A közös családi étkezések több szempontból is fontosak a gyermekeknek
A közös családi étkezések több szempontból is fontosak a gyermekeknek

A családi étkezések lehetőséget nyújtanak a nevelésre is. A gyerekek élete ezáltal nem csak azzal gazdagodik, hogy megtanulják, mi a különbség a tápláló és a hizlaló étel között. Az alábbi tíz szempontot is fontos figyelembe venni:

1. Emlékek: Az étkezési időben együtt töltött idő olyan pozitív élményekkel, emlékekkel gazdagít, amelyek erős kapcsolatot segítenek kialakítani a szülők és a gyermekek között.

2. Élvezet: Itt tanulják meg a gyerekek az otthoni étkezés pozitív attitűdjét, és pozitív érzelmeket alakítanak ki az ételekkel kapcsolatban.

3. Önbecsülés: Az esti beszélgetés összehozza a családot és elősegíti a gyermekek pozitív önképének fejlődését.

4. Képességfejlesztés: A gyerekek megtanulhatják, hogy miként kell viselkedni az asztalnál, helyesen elfogyasztani egyes ételeket, de előkészítésükbe és elkészítésükbe is bekapcsolódhatnak.


5. Hagyományok: Az ételidő ideális időszak a családi kötelékek megerősítésére és a családi kulturális hagyományok átadására, függetlenül attól, hogy ünnep idején vagy hétköznap ül össze a család.

6. Kíváncsiság: A gyerekek nagyobb valószínűséggel próbálnak ki új élelmiszereket, ha részt vesznek az étkezés előkészítésében. Ez éppen ellentétes hatású, mintha kényszerítenék őket valami számukra nem kívánatos megízlelésére.

7. Relaxáció: A családdal töltött idő nagyon pozitív és ellazító tapasztalat, amely segít feldolgozni egy hektikus munka- vagy iskolanap, illetve az ügyintézéssel telt órák fáradalmait.

8. Felelősség: A kutatások megmutatták, hogy a főzés a gyerekekkel és az étkeztetési feladatok kijelölése elősegíti a függetlenséget és a felelősségérzet kialakítását a konyhában és az életben.

9. Kommunikáció: Étkezés közben a beszélgetés nemcsak a gyermekek szókincsét növeli, hanem kommunikációs és érvelési technikák is taníthatóak nekik. Illetve ilyenkor van rá mód, hogy elmeséljék az élményeiket, problémáikat, és megfelelő visszacsatolást kapjanak.

10. Szeretet: A gyermekek figyelik és utánozzák a felnőtteket, és ezen át megtanulják a megfelelő magatartást az élet különböző helyzeteiben, beleértve a társas kapcsolatokat, a testedzés szükségességét és persze a helyes táplálkozást is. Az étkezések ideálisak arra, hogy mindennap emlékeztessük gyermekeinket, hogy fontosak, és szeretjük őket.

Forrás: healthyeating.org

 

Nézze meg Ön is: Aranyértippek a szakorvostól

További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
Mikor nincs rendben a hüvely?Intim gondok

Mikor nincs rendben a hüvely?A legtöbb nő találkozik élete során valamilyen, a hüvelyt érintő problémával

Betegség, amely minden nőt érinthetInkontinencia

Betegség, amely minden nőt érinthetFőleg szülés után érinti a nőket, de bárkinél felléphet

Végbélvérzés: aranyér vagy daganat?Végbélvérzés

Végbélvérzés: aranyér vagy daganat?Mindenki megrémül, ha a vécépapíron vért vesz észre

"Ha rákja van, nem fog meghalni azonnal"Beteghang

"Ha rákja van, nem fog meghalni azonnal"Brjeska Dóránál 2013 őszén diagnosztizáltak áttétes mellrákot

A nátha gyógynövényes kezeléseNátha

A nátha gyógynövényes kezeléseNagyon sok gyógynövény van, amelyet bevethetünk, hogy felvegyük a harcot

60 felett így kell sportolniSport

60 felett így kell sportolniBár csökken az állóképesség és az izomerő, mégis fontos, hogy továbbra is sportoljunk

Otthoni megoldások orrfolyásraOrrfolyás

Otthoni megoldások orrfolyásraA jelenség oka a hideg, a megfázás, illetve az influenzavírusok

Nagy baj lehet, ha viszket az anyajegyAnyajegy

Nagy baj lehet, ha viszket az anyajegyMiért fontos a rendszeres szűrés?

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Hidegfront

Maximum:
-3, +3 °C
Minimum:
-7, -2 °C

Hazánkban szombaton délelőtt általában gyengén felhős, derült lesz az ég, délen lehetnek felhősebb körzetek.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag