A nap képe: gyertyát gyújtunk elhunyt szeretteinkért

November elején az elhunyt szeretteinkről való megemlékezés van fókuszban. Elsején a mindenszentek ünnepe, másodikán pedig a halottak napja ad alkalmat erre.

A mindenszentek napját november 1-jén tartjuk. Ez egy keresztény ünnep, „az üdvözült lelkek emléknapja”. A 740-es évek elejéről eredeztethető, hivatalos ünneppé viszont csak majdnem 100 évvel később, 835-ben nyilvánították. Az ezt követő, november 2-án tartandó halottak napján pedig az egyházi hagyomány szerint az elhunyt, de az üdvösségre még nem talált lelkekről emlékezünk meg.

temető, gyertya, gyász, gyászolás, elhunytak, megemlékezés, család
Megemlékezők a Farkasréti temetőben mindenszentek napján, 2022. november 1-jén. Fotó: MTI/Mónus Márton

Két külön ünnep

A halottak napja fokozatosan alakult át, míg végül egy egyházi ünnepből az elhunytakról való általános megemlékezés napjává vált. Tehát, bár sokan összemossák a kettőt, a mindenszentek ünnepe és a halottak napja nem ugyanaz.

„Az ember akkor hal meg véglegesen, ha elfelejtik” – November elején a legtöbben megemlékezünk elhunyt szeretteinkről: erről szól a mindenszentek ünnepe és a halottak napja. De vajon miért fontos életben tartani az elhunytak emlékét, és milyen módszerek vannak erre a temetőlátogatáson kívül? Mutatjuk.

Örök világosság

Ezekben a napokban az a szokás, hogy gyertyát, mécsest gyújtunk elhunyt szeretteink emlékére. A gyertya fénye az örök világosságot szimbolizálja, és egyre elterjedtebb, hogy aki nem tud/akar kimenni ilyenkor a temetőbe, az otthonában így tiszteleg elvesztett szerettei emléke előtt.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +13, +19 °C
Minimum: +5, +10 °C

A napsütéses időszakok mellett többször erősen felhős időre készülhetünk, szórványosan várható eső, zápor, néhol zivatar is. Élénk, erős északnyugati szél mellett 13, 19 fokos maximumhőmérsékletekre számíthatunk. Szombaton kettősfronti hatást tapasztalhatnak az érzékenyek. Gyakoriak lehetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, emellett görcsös és migrénes fejfájás is jelentkezhet, többszöri rosszullét léphet fel. A fülledt időszakokban jellemző lehet a légszomj és a nehézlégzés. A kinti programok során változékonyságra kell készülni. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: