7 gyakori hiba a sebkezelésben

Kisebb-nagyobb sérülések rendszeresen előfordulnak az életünk során, azonban nem mindegy, hogy ezeket mivel és hogyan kezeljük. Fontos, hogy még az apróbb sebeket is komolyan vegyünk, hiszen gyakran sietségből - vagy elbagatellizálás miatt - olyan hibákat vétünk, amelyek akár jócskán elnyújthatják a gyógyulási időszakot, vagy különböző szövődményeket okozhatnak.

Nem mossuk ki alaposan a sebet

Ha a sérülésünk nem túl súlyos, azt egy kis odafigyeléssel orvosi segítség nélkül is megfelelőképpen elláthatjuk. Első lépéként mindig mossuk ki alaposan a sebet! Ehhez használjunk tiszta, bőséges, langyos csapvizet, amivel öblítsük át a sebet és annak környékét. Ha a sérülésbe leszakadt bőrdarabok vagy idegen anyagok - például szálka, üvegszilánk, sóder - kerülnek, óvatosan vegyük ki ezeket egy csipesz segítségével.

Vágás, égés, roncsolás: hogyan kell kezelni? Aki ismeri a megfelelő lépéseket, nagyobb magabiztossággal látja el a különböző sérüléseket. Ez pedig nemcsak a gyorsabb gyógyulás, de a sérült nyugalmának záloga is. Kattintson a részletekért!

Elmarad a fertőtlenítés

Sérülés esetén a kórokozók könnyen bekerülhetnek a sebbe, ami fertőzéshez, és így akár komoly gyulladáshoz vezethet. Éppen ezért átöblítés után fontos a fertőtlenítés is, amit ne csak közvetlenül a seb keletkezése után használjuk, hanem rendszeresen, egészen a gyógyulásig. Ehhez válasszunk olyan készítményt, amely alkalmas arra, hogy a sebet, és a sebkörnyéki bőrfelületet is egyaránt fertőtlenítse.

Nem megfelelő készítményt választunk

A modern sebkezelési eljárások sem a zsíros fertőtlenítő kenőcsöket, sem pedig az antibiotikumos hintőporok használatát nem ajánlják. Helyette inkább részesítsük előnyben azokat az úgynevezett nedves sebkezelési módszereket, amelyek elősegítik a sérült terület tisztulását, miközben megakadályozzák a káros baktériumok elszaporodását is.

Még az apróbb sebeket is komolyan kell venni. Fotó: Getty Images
Még az apróbb sebeket is komolyan kell venni. Fotó: Getty Images

Szellőztetjük a sebet

Tévedés azt hinni, hogy a szabadon hagyott sérülés előbb gyógyul, ennek inkább az ellenkezője igaz. Fedetlenül sokkal inkább ki van téve az olyan kórokozók támadásának, amelyek a sebbe kerülve és fertőzést okozva jóval elnyújthatják a regenerálódási folyamatot.

Hibás kötszert használunk

Fontos azonban, hogy jó minőségű kötszert válasszunk, és kerüljük a szálakra lebomló, esetleg lejárt eszközöket. Kötözésnél figyeljünk arra, hogy a sebfedő mérete a sebfelületnél 2-3 centiméterrel szélesebb legyen, valamint arra, hogy a teljes felszínen rögzítsük le, hogy elzárjuk az utat a kórokozók elől. Amennyiben nedv- vagy váladékfelszívó párnákat helyezünk a sebre, ezeket ne vágjuk szét, mivel így a bennük található anyagok nem tudnak megfelelőképpen hatni, ráadásul a borításukból kiesve további kárt okozhatnak a sérülésen.

Elmarad a folyamatos kontroll

Gyakori hiba, hogy nem cserélünk rendszeresen a kötszert, ahogy az is, hogy ilyenkor elmarad az újbóli fertőtlenítés. Kisebb sérüléseknél általánosságban elmondható, hogy - ha az előbb nem szennyeződik, ázik el, vagy sérül meg - naponta érdemes cserélni a kötszert ahhoz, hogy elkerülhessük a kórokozók szaporodását és a seb esetleges felázását.

Minden esetben jódot alkalmazunk

A jódtartalmú fertőtlenítőszerek használata nem mindenki számára ajánlott. Kerülni kell nemcsak a jódérzékenyek, koraszülöttek, újszülöttek, csecsemők, illetve a terhes kismamák sebkezelése során, hanem a szoptatási időszakban is. Helyette választhatunk például olyan octenidine-dihidroklorid tartalmú, széles körű baktérium-, gomba- és vírusölő készítményeket, amelyek életkori korlátozás nélkül - folt- és fájdalommentesen - egyaránt kiválóan alkalmazhatóak a sérülések és a sebkörnyék fertőtlenítésére is.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést gomolyfelhők is zavarják, ezekből néhol kisebb eső, zápor is kialakulhat. Délután a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett a jelen lévő gomolyfelhőkből záporokra, zivatarokra is számítani lehet. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: