23 évesen átélni, hogy leveszik a melleidet

Önsegítő csoportnak nevezik azon sorstársak összejöveteleit vagy megosztásait, akik kicserélik tapasztalataikat egy betegségről. Cikkünk második része következik.

Mint korábbi cikkünkben megírtuk az orvosok is nagy szerepet tulajdonítanak az önsegítő csoportoknak, hiszen a sorstársak segítsége révén komoly lelki támogatást kaphat a beteg. Létezik néhány olyan önsegítő csoport is, amely kifejezetten nők számára alakult, női érintetteket várnak. A már bemutatott Anonim női alkoholisták, a Mályvavirág csoport és a Női Egészség Alapítvány mellett ismerjünk meg más női önsegítő csoportokat is.

Női Egészség Alapítvány az endometriózissal élőkért

Salamon Adrienn az "Együtt könnyebb" Női Egészségért Alapítvány vezetője. Az alapítvány az endometriózis , és más, női betegségekkel élőket támogatja. Adrienn ugyancsak aktív tagja olyan önsegítő csoportoknak, ahol sorstárs nők támogatják, lelkesítik, vagy éppen meghallhatják a másikat. A kisgyermekes édesanyánál 2009-ben fedezték fel a bélerintettségű endometriózist.

Az interneten kutakodva kiderült, hogy semmilyen civil segítség, közösség nincs, akihez fordulhatna. Adrienn vallja, bár a család rengeteget jelent, igazán átérezni a küzdelmet csakis a sorstárs képes. Az endometriózissal élők jelenleg több csoportba is csatlakozhatnak a közösségi oldalon, mindegyik fórumon komoly támogatást kaphatnak az érintettek.

Egy beteg embernek szüksége van a támogatásra, női önsegítő csoport endometriózis mellrák mastectomia onkológia önsegítő csoportok
Egy beteg embernek szüksége van a támogatásra

"Hét éve fogtam a segítő munkába, hiszen szerettem volna egyfajta lelki mankót létrehozni. Időközben a rendezvényeinken és az online felületeinken komoly barátságok szövődtek az endometriózissal élő nők között és egyfajta sorstársi közösségek is kovácsolódtak, ahol támogatják egymást a lányok." Salamon Adrienn hangsúlyozza, a női betegségekkel élők számára már több online elérhető civil közösségi is létezik, úgyhogy kis utánajárással és netes kutakodással könnyen kapcsolatot lehet létesíteni.

"Az alapítványon keresztül, az online felületeken, vagy az endometriózis rendezvényeken is találkozhatnak az érintettek az Endometriózis Támogató Csoporttal. Örömmel jelentem, hogy további három vidéki csoport is létesült a közelmúltban, így már a vidéki endo klubokhoz is lehet csatlakozni."

Rózsaszín szalaggal az élet

A Mellrákinfó Egyesület mozgatórugója Halom Bori, aki egy személyben tartja össze és lelkesíti a mellrákos nőket. Borinál 2012-ben diagnosztizálták a mellrákot, miután levették a mellét , számos kemoterápiás- és sugaras kezelésen esett át. "Két éve hoztam létre a csoportot, azzal a céllal, hogy minél több érintettnek segítsünk a saját tapasztalatainkkal, és virtuálisan is támogassuk, biztassuk egymást a kezelések, műtétek előtt és közben."

A mellrák okai Azok a nők, akiknek a családjában (nagymama, édesanya, leánytestvér) előfordult mellrák, veszélyeztetettebbek, mint akiknél nem fordult elő. A genetikai háttér ezen esetekben a BRCA1 és a BRCA2 gének dominánsan átörökíthető mutációjára vezethető vissza. A genetikailag kódolt esetek jellemzően fiatal korban - 40 év alatt - fordulnak elő. Kattintson a részletekért! Halom Bori szerint a felépülésben az orvosi segítség mellett elengedhetetlen szerepe van az önsegítő csoportoknak. "A frissen diagnosztizált betegek szinte mindig az internethez fordulnak információért. Ha rátalálnak egy önsegítő csoportra, azonnal érzik, hogy nincsenek egyedül a problémájukkal. Sőt, rájönnek, hogy sokan járnak hasonló cipőben. Elfogadják helyzetüket, tapasztalják, hogy milyen sokan meggyógyultak már ebből a betegségből, erőt és biztatást kapnak a kezelésekhez. Több onkológus is elismeri és megköszöni a munkánkat. Állításuk szerint sok terhet veszünk le a vállukról, amikor segítjük a diagnosztizált betegeket olyan gyakorlati tanácsokkal, amit az orvosnak nincs ideje, alkalma elmondani."

A Mellrákinfó Egyesület a testi problémákon túl a nők lelki egyensúlyának visszaállításáért is sokat tesz. "Hennafestést szervezünk, ami különösen a kemoterápia miatt hajukat vesztett hölgyek számára nagy öröm. Apró ajándékokkal lepjük meg azokat, akik végigcsinálták a kezeléseket, a gyógyult tagjaink sporteseményeken vesznek részt, példát mutatva, hogy teljes értékű életet lehet élni mellrák után is."

Az önsegítő csoport vezetőnője egy megható történetet is megosztott csoportjából. "Kórházban jártam, amikor kiderült, hogy az egyik ágyon egy huszonéves lány éppen melleltávolító műtétre várt. Éppen aznap volt a mastectomiája, amikor a 23. születésnapját ünnepelte. Hazamentem, és a lányommal olyan plakátot készítettünk, amelyre a biztató szavak mellett az önsegítő csoporttagok nevét is ráírtuk. Másnap reggel, a születésnapján a plakáttal és lufikkal álltunk az ágyánál. 300 sorstársnő jókívánságait adtuk át a műtét előtt a lánynak, akinek így nem a rémület, hanem a hála könnyei csillogtak a szemében."

)
Útipatika külföldi vakációhoz

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31, +36 °C
Minimum: +14, +21 °C

Napos idő lesz jellemző, csapadék általában nem várható, legfeljebb északkeleten lehet néhol zápor. Mérsékelt marad a nyugati szél, 31, 36 fok közé melegszik a levegő. Szerdán nem jön front, de a tartós meleg egyre erősebb tüneteket okozhat. Többeknél alvásproblémák léphetnek fel, napközben keringési panaszok és vérnyomás-ingadozás is jelentkezhet. Fokozódik a migrénhajlam. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)