Nőgyógyászati onkológiai tanácsadás: miben segíthet? (x)

Méhnyak, petefészek, méhtest, szeméremtest - e területek daganataival foglalkozik a nőgyógyászati onkológia. Ha megkaptuk a diagnózist, mi a következő lépés?

Ha valakinél kiderül a baj, számos kérdés, kétség merül fel benne, amelyeket jó lenne megbeszélni egy szakemberrel. Az Istenhegyi Géndiagnosztika Klinikán erre nyugodt körülmények van lehetőség.
dr. Lintner Balázs

dr. Lintner Balázs

Mivel ezeknél a daganatoknál legtöbbször a műtét az elsődleges kezelés, elsősorban ezzel kapcsolatban ad részletes felvilágosítást a klinika szakértője dr. Lintner Balázs szülész-nőgyógyász, nőgyógyász daganatsebész szakorvos.

Nagyon fontos például, hogy a betegek pontosan tisztában legyenek a beavatkozással kapcsolatos információkkal, a műtéti megoldásokkal, az elérhető optimális eredménnyel, az esetleges szövődményekkel. Természetesen a konzultáción az utókezelésekkel kapcsolatos kérdésekre is választ kap a páciens.

Az alapos tájékoztatás megnyugtatja a beteget, s ez a kezelés szempontjából is igen lényeges lehet.

Ha a diagnózis méhnyakrák

Szűrővizsgálattal jól kimutatható a betegség, érdemes ezen évente részt venni, mert a legtöbb előrehaladott esetet azoknál diagnosztizálják, akik évekig nem jártak szűrésre. A pozitív lelettel érkező páciens vizsgálati eredményei és kora alapján a konzultáció során a klinika szakértője elmondja, melyik terápiát tartja a legjobbnak a beteg számára. A két alapvető lehetőség a műtét - ezen belül is több megoldás létezik - és a radiokemoterápia, vagyis a kombinált sugárkezelési-kemoterápiás eljárás.

Lintner Balázs arra is felhívja a páciens figyelmét ilyenkor, hogy ma már létezik olyan műtéti megoldás, amely után szülni is lehet. Ez a műtét a betegség korai stádiumában jöhet szóba, elsősorban azokban az esetekben, ahol előre láthatólag nem lesz szükség további sugárkezelésre. Magyarországon is élnek olyan nők, akiknek ilyen műtét után született gyerekük. Amit Lintner Balázs külön is hangsúlyoz: a tájékoztatás és ajánlás személyre szabottan történik, így a betegség típusa, súlyosságának foka, a beteg állapota, egyéb betegségei, életkora, ismeretében mondja el a véleményét.

Petefészekrák: döntő az első műtét

A méhnyakrákkal ellentétben a petefészekrákra nincs jó szűrővizsgálat, és az eseteknek körülbelül 70 százalékában előrehaladott állapotban fedezik fel a daganatot. E nőgyógyászati ráktípus elsődleges kezelése a műtét, amelyet csaknem minden esetben kemoterápia, illetve célzott daganatterápia követ. A műtét akkor sikeres, ha a hasüregben nem marad vissza látható daganat. Ezért nagyon fontos, hogy a petefészekrákot olyan centrumban kezeljék, ahol az egész hasüreget tudják operálni.

A klinika szakértője felhívja figyelmet, hogy a betegek életkilátásait nagyban meghatározza, hogy ki operálja őket, illetve ki operálja őket először. "Ha egyszer rosszul operálnak valakit, nem lehet még egyszer, jobban megműteni" - teszi hozzá Lintner doktor. Az operáció után, a szövettani lelet birtokában a konzultáción a szakorvos értékeli az elért eredményt, és a további kezelésről is tájékoztatást ad.

Tudnivalók méhtestrák- és szeméremtestrák esetén

A méhtestet érintő daganatok elsődleges kezelése a műtét, a méh és a petefészkek eltávolításával. Sok esetben már lehetőség nyílik laparoszkópiás operációra. Ha a méhtestben daganat fejlődik, annak már korai szakaszban van tünete (vérzés), így sokszor korai állapotban felismerik a bajt. Ezért a kezelések hatékonysága, a gyógyulási esélye is jó. Ez a méhnyálkahártyából kiinduló daganatokra jellemző, amely a méhtestdaganatok zömét jelenti. A konzultáció során a szakértő a méhtest- és szeméremtestrák esetében is a beteg igénye szerinti mélységben ismerteti a műtéti eljárást, beszél az esetleges kockázatokról, a gyógyulás folyamatáról, az esetleges utókezelésekről.

Mit vigyünk magunkkal a konzultációra?

A kezelés előtt vagy alatt álló páciensnek minden, a betegségével, az elvégzett vizsgálatokkal kapcsolatos dokumentációt magával kell vinnie a találkozóra; általában nagyon fontos a részletes szövettani lelet és a műtéti zárójelentés. Fontos, hogy előzetesen írja össze azokat a kérdéseket, amelyeket fel szeretne tenni a szakértőnek, illetve a panaszával, a tüneteivel kapcsolatos tudnivalókat is foglalja össze. Ezt a kérést sokszor nem egyszerű teljesíteni, hiszen a beteg elkeseredett, zaklatott állapotban lehet, de ha már otthon felkészül - akár egy családtagja segítségével - nem marad ki egyetlen téma sem, amiről információt szeretne hallani. Az is segítheti a beszélgetést, hogy a konzultáción a kísérője is részt vehet.

A konzultáción gyakran felmerülő kérdések

Ha HPV-vírus okozta a méhnyakdaganatomat, akkor:
 • vírushordozó-e a férjem?
 • a lányaim örökölhetik-e a hajlamot, esetleg már bennük van a HPV-vírus?
 • érdemes-e beadatni lányaimnak a HPV elleni oltást?
 • A méhnyakrákon átesve kell-e még járnom rákszűrésre, és milyen gyakran?
 • Milyen kezelések léteznek a betegségemre? Műtét, sugárkezelés, gyógyszeres terápia, vagy ezek kombinációja?
 • Hol kezeljenek? Ki kezeljen? Van ezekbe beleszólásom?
 • Mennyi a várakozási idő a műtétnél, illetve a sugárkezelésnél?
 • A sugárkezelés alatt végig a kórházban kell maradnom?
 • Megkaphatom a legmodernebb gyógyszereket?
 • Mi a gyógyulás során elérhető maximális eredmény?
 • Lehet még gyermekem a kezelés után?
 • Élhetek normális szexuális életet, miután meggyógyultam?
 • Milyen kontrollvizsgálatokra kell járnom a műtét után?
 • Mennyi lesz az otthoni rehabilitációs idő?
 • Mekkora a betegség kiújulásának valószínűsége?

Dr. Lintner Balázs
A Semmelweis Egyetem Általános Orvosi karán szerzett diplomát summa cum laude minősítéssel 2000-ben, majd 2005-ben szülész-nőgyógyász szakvizsgát tett.
A szülések vezetése mellett - szakterületén belül - elsősorban a méhen belüli (születés előtti, prenatális) diagnosztika, magzati és nőgyógyászati ultrahangvizsgálatok, valamint a nőgyógyászati laparoszkópos és hasi sebészet irányába specializálódott.
Egy nőgyógyászati onkológus csapat (www.noidaganatok.hu) részeként heti több alkalommal végez műtéteket.
A nőgyógyászati onkológiai sebészetben élenjáró csapat jelentős részt vállal hazai és nemzetközi tudományos társaságok munkájában, tagjai rendszeresen publikálnak külföldi folyóiratokban, műtéti technikát oktatnak itthon és külföldön.További információért kattintson oldalunkra!

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Kettős front

Maximum:
+4, +9 °C
Minimum:
0, +5 °C

Hazánkban szerdán délelőtt sok lesz a felhő felettünk.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag