Mellkasműtét egyetlen lyukon keresztül

Magyarországon egyedül az Országos Onkológiai Intézetben alkalmazzák a jelenleg legmodernebbnek tekintett, egy lyukon keresztül végzett mellkassebészeti műtéteket. Négy hónap alatt több mint húsz betegen végeztek sikeres beavatkozást.

Vadonatúj eljárással, úgynevezett egy lyukon keresztül végzett technikával operálnak az Onkológiai Intézetben . Míg a hagyományos mellkassebészeti, úgynevezett kulcslyuk-technológia során két vagy három nyílást ejtenek a beteg mellkasán, a legújabb módszerrel egyetlen, három-négy centiméteres lyukon keresztül vezetik be a kamerát és a szükséges endoszkópos eszközöket.

Kocsis Ákos József, az Országos Onkológiai Intézet klinikai főorvosa az M1 – Minden tudás című műsorában kifejtette, ez az úgynevezett uniportális videotechnikával végzett minimálinvazív mellkassebészeti műtét. Szavai szerint a hagyományos, nyitott műtéthez képest minimálinvazív eljárás kis metszésből történik. Onkológiai szempontból ugyanazt a célt és eredményeket tudják vele elérni, de a betegnek sokkal kíméletesebb, kevesebb fájdalommal jár, és gyorsabban is regenerálódik belőle.

Ahogy minden műtétnél, ennél az eljárásnál is lehetnek szövődmények, ráadásul sebésztechnikailag igen bonyolult. A kisebb vérzéseket és érsérüléseket korábban csak nyitott műtéti eljárással tudták orvosolni, de megfelelő tapasztalattal és rutinnal ma már endoszkópos úton is elláthatóak.

A legújabb mellkassebészeti eljárással mindössze egy kis lyukat ejtenek a mellkason

Az operáció során a beteg altatásban, oldalfekvésben helyezkedik el a műtőasztalon, az elülső hónaljvonal magasságában, az 5. bordaközben 3 - 4 centiméteres metszést ejtenek. Nem használnak bordaterpesztőt, hanem csak egy lágyrészt eltartó plasztikhengert, amivel feltárják a kis sebet.

A néhány centiméteres bemeneten keresztül vezetik be a kamerát, amellyel belülről át tudják tekinteni a mellkast, azonosítják a beteg területet, és a kis nyíláson keresztül vezetnek be további 3-4 eszközt is. A nyílás mérete természetesen határt szab annak, hogy mekkora daganatot lehet eltávolítani a kis metszésen keresztül.

Általában már a műtét utáni napon eltávolítják a behelyezett belső csövet, harmadnap pedig már hazamehetnek a betegek. Varratszedés a műtét után 2–3 héttel esedékes, ekkor már vissza is térhetnek a megszokott életvitelükhöz a páciensek, mert légzésük is sokkal gyorsabban regenerálódik, mint egy hagyományos műtét után.

Az Onkológiai Intézetben az elmúlt hónapokban körülbelül 70 műtétet végeztek. Ebből a komolyabb, lebenyeltávolító eljárások száma 25 volt.

Az endoszkópos sebészettechnikai eljárás egyes lépéseit asszisztálás közben, az intézet műtőjében sajátíthatják el azok az orvosok, akik még nem ismerik. A cél, hogy mindegyik ott dolgozó sebész el tudja végezni a beavatkozást és az a mindennapi rutin részévé váljon.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Alig lesz felhő az égen, strandidőre készülhetünk. Csapadék nem lesz. A Dunántúlon élénk lökések kísérik a délies szelet, a legmelegebb órákban 33, 38 fokot mérhetünk. Csütörtökön még frontmentes marad az idő, de fokozódik a hőség, ami extrém terhelést ró még az egészségesekre is. Gyakoriak az alvászavarok, napközben pedig kábaság, tompaság léphet fel. Gyakori a migrén, az arra hajlamosak keringési problémákat és emésztési panaszokat is tapasztalhatnak. A déli órákat ajánlott árnyékos, hűvös helyen tölteni. A légszennyezettség magas, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)