Videó: újraélesztés lépésről lépésre

Bárki bármikor kerülhet olyan helyzetbe, hogy segítséget kell nyújtania egy életveszélybe került embertársának. Ilyenkor nincs idő habozni, ezért kulcsfontosságú, hogy mindenki tisztában legyen az alapszintű újraélesztés lépéseivel.

Az első és legfontosabb feladat, hogy semmiképpen se sétáljunk el egy eszméletlenül heverő ember mellett az utcán! A segítségnyújtás emberi kötelességünk, amelynek elmulasztása a büntetőtörvénykönyv (Btk.) alapján akár évekre szóló szabadságvesztéssel is büntethető . Minden esetben meg kell győződni a bajba jutott személy állapotáról, esetleges sérüléséről, illetve szükség esetén segítséget kell hívni hozzá a 112-es segélyhívószámon . Ezután sem szabad magára hagyni, hanem maradjunk vele, amennyiben pedig leállt a légzése és a szívverése, haladéktalanul kezdjük meg a szív-tüdő újraélesztést (CPR, cardiopulmonalis resuscitatio) a mentők kiérkezéséig. Könnyen lehet ugyanis, hogy ezen múlik az áldozat élete.

Milyen esetekben ne hívjuk a 112-t? Milyen bajt okozhatunk azzal, ha feleslegesen terheljük a segélyhívó központot? Részletek itt.

Az alábbi videóban Kathy Zsolt mentőápoló mutatja be lépésről lépésre az alapszintű újraélesztést.

)
Vízben oldódó vitaminok (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +5, +11 °C
Minimum: -5, +3 °C

A közepesen vagy erősen felhős időben többfelé vegyes halmazállapotú csapadék is lehet. Erős lesz a nyugatias szél, 5, 11 fokos maximumokat mérhetünk. Szerdán eleinte gyenge melegfronti hatás lesz tapasztalható, a fokozottan érzékenyeknek nehezebb éjszakájuk lehet, emellett fokozódhatna a gyulladásos tünetek is. Napközben a szeles, változékony időben keringési panaszok és vérnyomás-ingadozás jelentkezhet, a fejfájás és a migrén szintén gyakorivá válhat. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: