Okok, ha álmunkban megfájdul a torkunk

Annak, ha mindig este, lefekvés előtt, illetve reggel fájdul meg a torkunk, több oka is lehet - például az alábbiak.

Allergia

Allergiás reakció is okozhat torokfájást, mivel megnövelheti a nyálkatermelődést. Ha ilyesmit tapasztalunk, ellenőrizzük, milyen allergén anyagok lehetnek a környezetünkben, illetve csináltassunk allergiavizsgálatot.

A legjobb otthoni módszerek torokfájásra - részletek!

Száraz levegő

Télen a fűtés miatt száradhat ki a szobák levegője, nyáron pedig a hőség miatt. Ennek hatására kiszárad a nyálkahártya, ami fájdalmat, torokkaparást okozhat, különösen reggelente, ébredés után.

Sokaknál a reflux miatti torokfájás reggelente jelentkezik
Sokaknál arefluxmiatti torokfájás reggelente jelentkezik

Szájon át légzés

Ha valami miatt gyakrabban veszünk levegőt a szánkon, mint az orrunkon keresztül, az diszkomfortérzethez, fájdalomhoz vezethet. Ha nyitott szájjal alszunk (erre viszonylag sokan hajlamosak), az is lehet a reggeli torokfájás oka.

Reflux

Reflux esetén a gyomorsav, az emésztőnedvek a nyelőcsőbe, garatba kerülnek, és irritálják a nyálhahártyát, ezáltal köhögést, hányingert, rekedtséget okoznak. Mivel fekvő testhelyzetben áramlik vissza a gyomorsav legkönnyebben a nyelőcsőbe, sokaknál a reflux miatti torokfájás reggelente jelentkezik.

Mit tehetünk?

Hogy elkerüljük a reggeli torokfájást, ügyeljünk arra, hogy mindig tiszta, pormentes helyiségben illetve ágyneműben aludjunk. A refluxra hajlamosak esetében fontos, hogyalvásközben a fej, illetve a mellkas legyen magasabban a test többi részénél, ezzel gátolva a gyomorsav visszaáramlását. Sokat segíthet, ha lefekvés előtt megiszunk egy pohár kurkumával és mézzel elkevert meleg tejet - a kurkuma egy kurkumin nevű, gyulladáscsökkentő hatóanyagot tartalmaz, amely segíthet leküzdeni a torokfájást, illetve az allergiás reakciókat is enyhítheti.

Sokan segíthetnek a probiotikumok, illetve a probiotikus hatású ételek rendszeres fogyasztása is. Ha orrdugulás miatt nyitott szájjal alszunk, és ettől fáj a torkunk, szerezzünk be tengervizes orrspray-t, ami segíthet szabaddá tenni a légutakat.

Forrás: curejoy.com

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +29, +37 °C
Minimum: +16, +23 °C

Eleinte csökken a felhőzet, majd délután a napsütés mellett a képződő gomolyfelhőkből keleten, illetve a Dunántúlon néhol zápor, zivatar is előfordulhat. Erős, a Bakonyban viharos lesz az északnyugati szél, a legmagasabb hőmérséklet 29, 37 fok között alakul. Szombaton hidegfront hat a szervezetre, de még a hőség is nagy igénybevételt jelent. Görcsös és migrénes fejfájás is jelentkezhet, erősen ingadozhat a vérnyomás és rosszullét is felléphet. A szívbetegeket fokozott terhelés éri! Átmenetileg mérséklődnek a koncentrálási problémák. A kánikulával terhelt tájakon továbbra is fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye! A légszennyezettség közepes, csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: