"Szívrohamom volt és észre sem vettem"

Bár azt gondolnánk, hogy egy olyan komoly rendellenesség, mint a szívinfarktus, nem játszódhat le anélkül testünkben, hogy felfigyelnénk rá, ez nem minden esetben van így. Egy 35 éves családanya is csak utólag tudta meg, életveszélyben volt, történetét pedig a Women's Healthnek mesélte el.

Egészséges volt, rendszeresen sportolt, így Shanelle Dawes-nek meg sem fordult a fejében, hogy gond lenne a szívével. Egy este éppen befejezte a vacsorának szánt spagettit, amikor hirtelen erős émelygés tört rá, majd izzadni kezdett. A fürdőszobába rohant, ahol hányt, majd elterült. "Olyan érzésem volt, mintha téglákat pakoltak volna a mellkasomra" - idézte fel a lapnak. De az este folyamán az élesfájdalomtompult, enyhült, ezért nem ment másnap orvoshoz. "Azt gondoltam, nem lehet komolyabb bajom, hiszen aznap reggel még futni is voltam. Ételmérgezésre gyanakodtam."

Tünetek, amelyek megelőzik a szívinfarktust Szívinfarktus esetén rendkívül fontos, hogy minél hamarabb felismerjék a bajt, ezáltal a beteg a lehető leggyorsabban megkaphassa a szükséges ellátást. Az esetek nagy részében a jelenség heves tünetekkel jár, sőt olykor akár hetekkel korábban is felléphetnek már figyelmeztető panaszok. Ezeket vettük sorra korábbi cikkünkben.

A következő napokban szokatlanul kimerültnek érezte magát, a legalapvetőbb feladatok elvégzése is nagy kihívást jelentett. Mikor pedig sétálni indult édesanyjával, ismét rosszul lett. "Alig hagytuk el az utcánkat, már ömlött rólam az izzadtság. Fájt a mellkasom, és akkor már tudtam, hogy valami nincs rendben" - mesélte a nő. Azonnal a legközelebbi kórház sürgősségi osztályára mentek, ahol EKG-vizsgálatot végeztek rajta. Itt közölték vele, hogy a panaszainak semmi közük nem volt ahhoz, amit evett, életmérgezés helyett ugyanis úgynevezett csendes szívrohama volt.

A szívinfarktuson átesettek fele észre sem veszi, hogy rohama volt. Fotó: Getty Images
A szívinfarktuson átesettek fele észre sem veszi, hogy rohama volt. Fotó: Getty Images

A néma gyilkos

Bár a csendes szívroham gyakoribb a férfiaknál, veszélyesebb a nők körében, az eddigi statisztikák alapján náluk nagyobb arányban végződik halállal. "Nőknél a tünetek megtévesztőek lehetnek, a gyomorrontást, kimerültséget, állkapocsfájdalmat sokszor figyelmen kívül hagyják, vagy félreértelmezik, például a stressznek tudják be" - magyarázza dr. Nieca Goldberg, New York-i orvos. A Northwestern Memorial Kórház női egészséget vizsgáló programjának kutatása szerint ráadásul a gyengébbik nem tagjai hajlamosabbak arra, hogy enyhe tünetekkel ne forduljanak orvoshoz.

Márpedig a csendes szívroham enyhe panaszokkal vagy akár teljesen tünetmentesen jelentkezik. Ha viszont nem fedezik fel hamar a kórállapotot, annak súlyos következményei lehetnek. Jobb esetben "csupán" gyengül a szív teljesítőképessége, legrosszabb esetben pedig teljesen leáll a működése, vagyis a beteg meghal.

Shanelle Dawes esetében egy nyitott szívműtét során eltávolították és pótolták a károsodott artériát. "Valószínűleg ha nem vártam volna napokat a rosszullét után, hanem rögtön kórházba megyek, elkerülhető lett volna a műtét" - mondja, de így is hálás, amiért ennyivel megúszta. Azóta három év eltelt és nem volt más komolyabb egészségügyi problémája. A bizonyos este óta pedig kötelességének érzi, hogy felhívja más fiatal nők figyelmét arra, hogy a 20-as és 30-as korosztályt sem kerüli el a szívinfarktus.

Forrás: Women's Health

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +10, +15 °C

Délelőtt a napsütés mellett változóan felhős lesz az ég, csapadék nem valószínű. Délután a napos időszakokat időnként gomolyfelhők zavarják, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Viharos idő