Szappantartóból készített pacemakert ez a férfi

„A szappantartóból kialakított pacemaker volt az első olyan úgynevezett mobil pacemaker, amelyet házon kívül, akár az utcán is lehetett használni, hogy megmentsék egy ember életét” – ismertette Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője egy friss kisfilmben.

„A szervezett mentés létrejötte óta a kreativitás, a hivatástudat és a szükség számos találmányt eredményezett, amelyek megkönnyítették az életmentők munkáját és segítették az életmentést” – olvasható az Országos Mentőszolgálat Facebbok-posztjában, amelyhez az alábbi képet mellékelték.

szappantartóból kialakított pacemaker
Szappantartóból kialakított pacemaker, amelyet egy magyar mentőápoló készített még az 1970-es években. Fotó: Országos Mentőszolgálat / Facebook

„Az élő mentős legenda”

A fotón egy pacemaker látható, amelyet Kaszanics András magyar mentőápoló készített még az 1970-es években egy szappantartóból. Ahogy az a hozzászólásokból kiderült, egykori munkatársai sosem felejtik el a találékony bajtárs nevét. „Csodálatos ember és bajtárs volt! Szolgáltam vele Érden. Boldog nyugdíjas a családjával” – írta egyikük.

Én sajnos már nem dolgozhattam vele, de akik meséltek róla csak úgy említették a nevét, hogy »az élő mentős legenda«” – olvasható egy másik hozzászólásban.

Még számtalan ilyen tárgy létezik

A különös találmányról az Országos Mentőszolgálat új kisfilmjében is említést tesznek. „Hát bizony, tudjuk, hogy a magyar ember egyrészt mindent megold, másrészt pedig mindig valami újdonságot talál ki. (…) A szappantartóból kialakított pacemaker volt az első olyan úgynevezett mobil pacemaker, amelyet házon kívül, akár az utcán is lehetett használni, hogy megmentsék egy ember életét. De még számtalan ilyen tárgy van a Kresz Géza Mentőmúzemban. Érdekesek, értékesek, néha megmosolyogtatók, érdemes körülnézni” – fogalmazott Győrfi Pál szóvivő.

Kiemelt képünk forrása: Országos Mentőszolgálat / Facebook

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +35 °C
Minimum: +21 °C

Estig napos idő várható a gomolyfelhők fokozatosan leépülnek, kiderül az ég. Addig elsősorban keleten, délkeleten még kialakulhat néhol zápor, zivatar, de teljesen másutt sem zárható ki. A cellákhoz intenzív csapadékhullás, erős, esetleg viharos széllökés is társulhat. Zivataroktól függetlenül gyenge vagy mérsékelt marad a légmozgás. Késő estére 21 és 30 fok közé csökken a hőmérséklet. Bár egy hidegfrontnak köszönhetően picit mérséklődött a forróság, továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra