Stroke: elkerülhető a felesleges halál

Egy friss felmérés szerint az Egyesült Államokban évente mintegy 800 ezer ember kap halálos szélütést, ami így az ötödik legtöbb áldozatot követelő betegség. Magyarországon az elhalálozások 10 százalékáért felelős a stroke.

A végzetes stroke-esetek száma azért ijesztő, mert a 90 százalékuk megelőzhető lenne – állítja egy tanulmány, amelyet a The Lancet szaklap közölt.

A nemzetközi kutatócsoport az egész világra kiterjedő vizsgálata során a stroke-os esetekben bizonyos minták felbukkanását figyelte meg. Az alapos kutatás eredményeként a szakértőknek sikerült 10 olyan rizikófaktort azonosítaniuk, amelyek a szélütéshez vezethetnek, de különben kezelhetőek. Több mint 27 ezer orvosi jelentés vizsgálata után kiderült, hogy a következő kockázati tényezők kiiktatása 90,7 százalékkal csökkentené a szélütés kockázatát:

A végzetes stoke-os esetek 90 százaléka megelőzhető lenne

Hipertónia (magas vérnyomás): 47,9 százalék

Mozgáshiány: 35,8 százalék

Lipidek (koleszterin-szállítók): 26,8 százalék

Rossz táplálkozás: 23,2 százalék

Elhízás : 18,6 százalék

Dohányzás: 12,4 százalék

Szívproblémák: 9,1 százalék

Alkoholfogyasztás: 5,8 százalék

Stressz: 5,8 százalék

Diabétesz: 3,9 százalék

Egyértelműen látszik, hogy a magas vérnyomás a legnagyobb rizikófaktor, ezért ennek kezelése az orvosok legfőbb feladata. Egyébként a kockázati tényezők országonként némileg különböznek, de a magas vérnyomás mindenhol az első helyen áll. A kutatók arra is felhívják a figyelmet, hogy a különböző rizikófaktorok más-más korcsoportot érintenek, ezért ezt is számba kell venniük a szakembereknek.

Évente több millió embert érint a szélütés világszerte. Ha nem ismerik fel időben, illetve nem tesznek megfelelő lépéseket a hatások enyhítésére, akkor nagyon súlyos, akár halálos következményei is lehetnek. Az emberek nagy része pedig még mindig nincs tisztában a stroke tüneteivel. Részletek!

A szakértők abban bíznak, hogy a legújabb kutatási eredmények világszerte hatással lesznek azokra a döntési folyamatokra, amelyek révén sikeresen csökkenthetővé válik a sztrókos esetek száma, így kevesebb ember hal meg olyan okok miatt, amelyek egyébként megelőzhetőek lennének.

Forrás: medicaldaily.com

)
Béres Csepp 50 (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +3, +8 °C
Minimum: -3, +4 °C

Többfelé erősen felhős, borult lesz az ég, de lesznek tájak, ahol kisüt a nap. Számottevő csapadék nem várható, de ónos szitálás, illetve kisebb eső egy-két helyen kialakulhat. Mérsékelt marad a szél, a legmagasabb hőmérséklet 3, 8 fok között alakul. Vasárnap folytatódik az eseménytelen, frontmentes időszak. Az ízületi panaszok egész nap fennállhatnak, emellett gyakoriak lehetnek az alvásproblémák és a fejfájásos tünetek. A fényhiány lehangoltságot, ingerültséget okozhat. Fennáll a megfázás veszélye. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség közepes, növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: