Rejtett tünetek, amelyek szívproblémára utalnak

Számos olyan, kevésbé erős vagy nem egyértelműen kardiológiai jellegű tünet is előfordulhat, amelyeket érdemes kardiológussal kivizsgáltatni.

Ha erős szívdobogást vagy szúró mellkasi fájdalmat érzünk, valószínűleg felmerül bennünk, hogy jó lenne egy kardiológusnak megmutatni. Vannak azonban olyan kevésbé egyértelmű jelek, amelyekkel szintén érdemes egy kivizsgáláson részt venni – mondta dr. Müller Gábor, a KardioKözpont szakorvosa.

szívbetegség, szívprobléma, kardiológus
A szívproblémák egy részének észrevétlen, rejtettebb tünetei vannak. Fotó: Getty Images

Csökkent terhelhetőségtől a szexuális zavarokig

A szív- és érrendszeri történések erős tünetei gyakran sürgősségi ellátást tesznek szükségessé, és nyilvánvaló jelenlétüket nem lehet figyelmen kívül hagyni. Azonban számos olyan kevésbé erős, vagy nem egyértelműen kardiológiai jellegű tünet is előfordulhat, amelyeket szintén érdemes kardiológussal kivizsgáltatni.A többi között az alábbiak esetén fontos elővigyázatosnak lenni.

  1. Mellkasi fájdalom. A bizonytalan mellkasi fájdalomnak sokféle oka lehet a refluxtól az asztmáig. Kardiológiai kivizsgálás szükséges ahhoz, hogy kizárható legyen a szív-érrendszeri betegség. Ha a fájdalom főként terhelésre jelentkezik, az a többi között szívkoszorúér-betegség jele lehet. A szorító mellkasi fájdalom szintén utalhat szívproblémára, de csak a vizsgálatok során derülhet ki, nem áll-e esetleg pánik szindróma a tünetek mögött.
  2. Légszomj, nehézlégzés. A terhelésre kialakuló légszomj oka legtöbbször a túlsúly, a dohányzás, esetleg allergia vagy asztma. Ha azonban a terhelésre jelentkező fulladás pihenést követően sem javul, vagy csak nagyon lassan, vagy egyre kisebb terhelésre lép fel, mielőbbi kardiológiai kivizsgálás szükséges, hiszen egyre súlyosbodó kardiológiai állapotot feltételez, melynek kezelése feltétlenül szükséges. 
  3. Szapora pulzus nyugalomban. Szapora pulzusról beszélünk, ha nyugalmi állapotban 90-nél több ütést mérünk. Ugyanakkor, ha minden kiváltó ok nélkül 2-3 napon keresztül a pulzus szapora, ajánlatos a kardiológiai kivizsgálás. A szapora és/vagy szabálytalan pulzust több szív-érrendszeri betegség is okozhatja, ennek érdemes utánajárni.
  4. Indokolatlan gyengeség, szédülés, ájulás. Leggyakrabban éhség, kiszáradás, hosszú állás okozza a gyengeséget, szédülést, cukorbetegeknél pedig a sokk jele lehet az eszméletvesztés. Túl alacsony vagy túl magas vérnyomás is okozhat gyengeséget, mint ahogyan ez lehet egyes vérnyomáscsökkentők, értágítók mellékhatása. Ha nem egyértelmű az ok, a kardiológiai kivizsgáláson eldőlhet, nem a szívműködés zavara húzódik-e meg a háttérben.
  5. Karzsibbadás. A zsibbadás több betegséget is jelezhet, ezért nagyon fontos utánajárni az okának. Előfordulhat, hogy mozgásszervi oka van a tünetnek, de akár vérrög, agyérszűkület, keringési vagy vérellátási zavar is eredményezheti ezt a tünetet.
  6. Fizikai teljesítménycsökkenés. Jellemző tünet, hogy a korábban gond nélkül végzett mozgás egyre jobban fáraszt, vagy esetleg látványos csökken a teljesítmény. Emögött a többi között az is állhat, hogy a szív nem képes elég vért pumpálni a testbe. Ha pedig valaki pihenés után is kimerültnek érzi magát, mindenképpen érdemes kivizsgáltatnia magát.
  7. Merevedési zavar. Az erektilis diszfunkció, vagyis a merevedési zavar klasszikus jele lehet a szívbetegségnek. Természetesen a tünet mögött olyan okok is meghúzódhatnak, mint a szorongás, a stressz, fiziológiai faktorok, de az is előfordulhat, hogy a beszűkült artériák képtelenek a péniszbe pumpálni a vért. A merevedési zavar két leggyakoribb szív-érrendszeri oka az érelmeszesedés és az endothel diszfunkció. Az előbbi az ereket szűkíti és merevíti, az utóbbi megakadályozza az erek megfelelő ellazulását, ami megnehezíti a véráramlást. Az urológus mellett érdemes kardiológust is felkeresni a problémával.
  8. Alvási apnoé. Az alvási apnoé (amelynek tünete, hogy a beteg éjszaka levegő után kapkodva ébred) megnöveli a magas vérnyomás, a szívinfarktus, a stroke, a pitvarfibrilláció kockázatát is. Az oxigénhiány ugyanis nemcsak a vérnyomást emeli meg, hanem a szívritmust is felpörgeti. Éjjel gyakran szívritmuszavarok is kialakulnak, ami nagy veszélyt jelent. Ha a kardiológus rendszeres éjjeli ritmuszavarra derít fényt, feltétlenül alvásvizsgálatot javasol.
  9. Ödémás lábak. Ha alig tudjuk a cipőbe préselni a lábunkat, vagy nagyon mélyen bevág a zokni gumija, ez utalhat vénás keringési zavarra és szívproblémára is. Amennyiben a szív nem keringteti megfelelően a vért, a vénák a felesleges folyadékot előbb-utóbb a testszövetekbe pumpálják, például a lábakba, a hasba. Ha a megnyomott bőrön sokáig ott marad a mélyedés, mindenképpen szükséges a kardiológiai kivizsgálás.
)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +33 °C
Minimum: +12, +20 °C

Többször megnövekszik a felhőzet, szórványosan fordul elő zápor, zivatar. Sokfelé megélénkül az északkeleti szél, a maximumhőmérséklet 25, 33 fok között szóródik. Hétfőn nem érkezik front. A fülledtség idején nehézlégzés, rosszullét jelentkezhet, többen fejfájást tapasztalhatnak. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok, az arra hajlamosaknál vérnyomás-ingadozás léphet fel. Az érzett hőmérséklet is ingadozik. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: