Napi két alma erre lehet képes

Nyolc héten át napi két alma fogyasztásával nagyjából négy százalékkal csökkenthetjük a koleszterinszintünket.

Szinte mindenki hallotta már a mondást, miszerint "napi egy alma az orvost távol tartja". Úgy tűnik, a mennyiség megduplázásával - vagyis napi két alma elfogyasztásával - még többet tehetünk egészségünkért. Egy tanulmány szerint ugyanis a népszerű gyümölcsből nyolc héten át mindennap kettőt fogyasztva csaknem négy százalékkal csökken az LDL-koleszterin szintje. Ez pedig hosszú távon jelentősen csökkentheti a szívroham vagy a stroke rizikóját.

almafogyasztás, koleszterinszint, LDL-koleszterin, szív- és érrendszer, szív- és érrendszeri betegségek megelőzése
Napi 2 alma elfogyasztásával sokat tehetünk szívünk egészségéért. Fotó: Stock

3,6 százalékos csökkenés

A tudósok 40 olyan, 20 és 69 év közötti felnőttet vontak be kutatásukba, akiknek magas volt az LDL-koleszterin szintje. A résztvevőktől vért vettek, majd két csoportra osztották őket. Az egyik csapat tagjainak két hónapon át mindennap két nagyobb almát kellett megennie, a másik csapat pedig ezzel kalóriaértékben megegyező almalét kapott naponta.

Mikor kell aggódni a koleszterinszint miatt? A válaszért kattintson ide!

Ezután ismét vért vettek tőlük, és azt látták, hogy 3,6 százalékkal csökkent azoknak az alanyoknak az LDL-koleszterin-szintje, akik napi két nagyobb almát ettek meg. Ez a mennyiség ráadásul a napi ajánlott rostbevitel csaknem negyedét tartalmazza - olyan rostokat is, amelyek a koleszterincsökkentésért felelős bélbaktériumokat táplálják.

Az egészséges erek kulcsa

A kutatók arra is rájöttek, hogy azoknak, akik mindennap megettek két almát, sokkal egészségesebb ereik és lazább érfalaik voltak. Ez valószínűleg az alma polifenoltartalmának köszönhető. A napi két alma jó hatása azonban a szakértők szerint elég messze áll a sztatinokétól, ez az apró étrendi változtatás mégis sokat segíthet a kardiovaszkuláris betegségek megelőzésében.

)
mRNS vakcinák (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +13, +18 °C
Minimum: +6, +11 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt borult időre van kilátás, elszórtan várható eső. Délután túlnyomóan borult lesz az ég, szórványosan további eső, zápor alakul ki. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 6, 11 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 13, 18 fok között alakul. Késő este 7, 12 fok lesz. Vasárnap kettősfront hat a szervezetre, ezen belül a hidegfrontra jellemző tünetek lehetnek erősebbek. Gyakori lehet a fejfájás és a migrén, sokan tapasztalhatnak keringési panaszokat és rosszullétet. Lehangoltság, rosszkev léphet fel, csökken a teljesítőképesség. Fennáll a megfázás veszélye, a szabadtéri programok során réteges öltözet javasolt. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső