Nagy segítség a hipertóniásoknak

Már elérhető a kardionapló elnevezésű applikáció. Bárki letöltheti és díjmentesen használhatja a vérnyomásértékek rögzítésére és továbbítására - mondta a 17. alkalommal megrendezett debreceni hipertónia napon Páll Dénes, a tudományos tanácskozás elnöke.

A Magyar Hypertonia Társaság kiemelt jelentőségűnek tartja, hogy együttműködjenek a betegekkel. Mivel amagas vérnyomáskezelése évtizedeken át tartó folyamat, kifejlesztettek egy applikációt, amely alkalmas arra, hogy a betegek a rendszeresen mért vérnyomást rögzítsék, az eredményeket pedig okostelefonjuk segítségével el tudják küldeni az orvosuknak. A kardionaplóban ráadásul hasznos tanácsokat is olvashatnak használói a magasvérnyomás-betegséggel kapcsolatban.

magas vérnyomás, magasvérnyomás-betegség, vérnyomásmérés, vérnyomásértékek, kardionapló, telefonos alkalmazás, applikáció, hipertónia
Az új alkalmazás megkönnyíti a vérnyomásértékek rögzítését és továbbítását. Fotó: iStock

Vérnyomásnapló a zsebünkben

Egymillió magyar nem tudja, hogy hipertóniás - kattintson ide!

A vérnyomásmérés helye egyre inkább kikerül a rendelőkből, ugyanis megbízhatóbb diagnózis állítható fel, ha a páciensek megszokott környezetükben mérik rendszeresen a vérnyomásukat - nem pedig a nagyobb stresszt jelentő orvosi rendelőben. Ugyanakkor az a tapasztalat, hogy a papíralapú vérnyomásnapló sokszor otthon marad. A telefont viszont többnyire maguknál tartják az emberek, ezáltal az applikáció alkalmazásával nagyobb számban jutnak majd el az orvoshoz a mérési adatok - mondta Páll Dénes.

Új kezelési formák

Az elmúlt években egyre több úgynevezett 3 az 1-ben tabletta is megjelent, ami azt jelenti, hogy egy tabletta három hatóanyagot tartalmaz. A betegek pedig együttműködőbbek, ha az évtizedeken át tartó kezelés során kevesebb tablettát kell bevenniük - emelte ki a professzor.

Magyarországon a felnőtt lakosság 44 százaléka, vagyis mintegy 3,5 millió ember hipertóniás. Közülük viszont csak mintegy 1,5 millióról mondható el, hogy minden rendben van: ismert a betegsége és jól kezelt a vérnyomása. További egy-egymillió embernél azonban vagy nem ismert az egyébként fennálló betegség, vagy ismert, de a kezelésekkel nem sikerült elérni a megcélzott vérnyomásértéket.

"A baj ritkán jár egyedül" - tette hozzá a professzor arra utalva, hogy akinek magas vérnyomása van, sokkal nagyobb a valószínűsége, hogy más társbetegségben is szenved.

)
mRNS vakcinák (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt általában közepesen felhős időre készülhetünk, csapadék nem valószínű. Délután a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk nyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul. Késő este 15, 20 fok lesz. Csütörtökön gyenge hidegfront hat a szervezetre. Az érzékenyeknél görcsös fejfájás, valamint izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek, az arra hajlamosak vérnyomás-ingadozást is tapasztalhatnak. Átmenetileg az ízületi problémák is fokozódhatnak. A szél kissé csökkenti a hőérzetet, a szabadban változó komfortérzet lesz jellemző. Az alvásproblémák mérséklődnek. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció