Csökkenthető az infarktus okozta károsodás

Csökkentheti a szívinfarktus okozta károsodás mértékét egy lipidgátló eljárás - állítják a Genfi Egyetem kutatói.

A szívroham hátterében egy vérrög áll, amely elállja a véráram útját. Ilyenkor az érintett szövetben megszakad az oxigénellátás, a szövet pedig rövid időn belül elhal. A kutatók felfedezték, hogy ezért egy bizonyos lipid felelős, ha pedig gátolják ennek termelődését, erőteljesen csökken a szövetkárosodás mértéke.

szívinfarktus, infarktus, szövetkárosodás, lipidgátló eljárás,
Egy új módszerrel csökkenthető lehet az infarktus okozta károsodás. Fotó: iStock

Megvan a megoldás

Milyen tünetek előzik meg a szívinfarktust? A válaszért kattintson ide!

A kutatók azt vizsgálták, hogy az emlősöknél miért vezet olyan gyorsan szövetelhaláshoz az oxigénellátás megszakadása. A szakértők azonban nem az emlősöknél, hanem a férgeknél találták meg a megoldást. Azt látták ugyanis, hogy egy speciális zsírmolekula - vagyis lipid -, a deoxi-dihidro-ceramid mennyisége veszélyes szintre emelkedik a szövetben, ha oxigénhiány áll fenn. A deoxi-dihidro-ceramid szerepének meghatározásához a kutatók egy embereknél előforduló DNS-mutációt ültettek be férgeknek, amely egy ritka örökletes betegséget okoz. A mutáció megnövelte a deoxi-dihidro-ceramid mennyiségét és a férgeket erőteljesen érzékennyé tette az oxigénhiányra.

Ezután azt vizsgálták, hogy ezek a lipidek kiindulási pontot jelenthetnek-e egy terápiához. A kutatás során röviddel a szívinfarktus előtt gátlóanyagot adtak be az egereknek, amely megfékezte a ceramidok termelését. A kontrollcsoporttal összehasonlítva a gátlóanyagot kapott egerek 30 százalékkal kevesebb károsodást szenvedtek. Az eredmények reményt jelenthetnek arra, hogy az infarktuson átesett páciensek esetében megfelelő terápiával csökkenthető lehet a károsodás mértéke.

A ceramidokhoz ugyanakkor más lipidek is tartoznak, amelyek fontos szerepet játszanak a szervezetben - ezek nélkül például a bőr teljesen kiszáradna. A kutatók olyan gátlóanyag után kutatnak, amely csak a deoxi-dihidro-ceramid termelését gátolja. Ezzel ugyanis csökkenthetők lehetnek a nemkívánatos mellékhatások - fejtette ki Thomas Hannich, a Genfi Egyetem tudósa.

)
mRNS vakcinák (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +15, +22 °C
Minimum: +10, +15 °C

Hazánkban szombaton délelőtt többnyire erősen felhős, borult lesz az ég, északon lehet szakadozottabb a felhőzet. Elszórtan, főleg délen számíthatunk esőre, záporra. Délután továbbra is sok lesz felettünk a felhő. Délen többfelé lehet eső, zápor, máshol nagy csapadék nem valószínű. A szél napközben élénk északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 15, 22 fok között alakul. Késő este 10, 15 fok lesz. Szombaton hidegfronti hatás várható, nagy terhelés éri a szervezetet. Erős görcsös panaszok léphetnek fel, többek között görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek. Romolhat a szívbetegek állapota, az arra hajlamosak keringési és vérnyomáspanaszokat tapasztalhatnak. Csökken a hőérzet, romlik a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső