A stroke megelőzése - tanácsok nőknek

A szélütés megelőzésével kapcsolatban a szakértők most először fogalmaztak meg külön nőknek szóló ajánlásokat.

A stroke tekintetében a legtöbb rizikófaktor megegyezik a férfiak esetében felmerülő tényezőkkel (magas vérnyomás, magas koleszterinszint, cukorbetegség, dohányzás, pitvarfibrilláció, elhízás), vannak azonban külön a nőkre jellemző problémák is, amikre mindenképp oda kell figyelni.

"A terhesség, a szülés és a hormonszint megváltozása mind szerepet játszik a nők agyvérzésre való hajlamának alakulásában - nyilatkozta Dr. Cheryl Bushnell, a Wake Forest Baptista Egészségügyi Központ Stroke Központjának igazgatója. - A nők ráadásul tovább élnek, mint a férfiak, így a szélütés kialakulásának a veszélye is hosszabb ideig áll fenn az esetükben."

Szív-érrendszeri rizikó tényezők

"A nők esetében a stroke súlyosabb kimenetelű, mint a férfiaknál: gyakrabban szorulnak állandó segítségre, kerülnek otthonokba, és az életminőségük is nagyobb mértékben romlik.

Mennyire fenyegetik a szív-érrendszer betegségei? Egy egyszerű rizikóteszt kitöltésével felmérheti a veszélyt! A teszt itt érhető el. Ezek miatt is még fontosabb a nők esetében a megelőzés, amiért akár már az első gyermekvállaláskor meg lehet tenni bizonyos lépéseket."

Az agyvérzés megelőzése érdekében szokjunk le a dohányzásról! (Fotó: Europress)

Az agyvérzés megelőzése érdekében szokjunk le a dohányzásról! (Fotó: Europress)

Mit nevezünk stroke-nak?

A szélütés, a köznyelvben általában tévesen agyvérzésként emlegetett, akut agyi érkatasztrófáról abban az esetben beszélünk, ha az agy felé oxigént és tápanyagot szállító vérerek elzáródnak vagy "felrobbannak", így az agyszövet nem jut oxigénhez, ami az agysejtek elhalását eredményezi. Szélütéskor az agy egyes részeinek vérellátása megszűnik (agyi infarktus), vagy vérzés (agyvérzés) lép fel. Sokan, ha a stroke kifejezést hallják, elsősorban az agyvérzésre gondolnak, az esetek jelentős részében azonban (80 százalék) agyi infarktusról beszélhetünk, és csak kb. 20 százalék a vérzéses stroke esetek száma.

Az Amerikai Szív Szövetség adatai szerint évente 55 ezerrel több nő kap stroke-ot, mint férfi, a legveszélyeztetettebbek pedig a nem-latin afro-amerikai nők. Bushnell és munkatársai a már létező orvosi szakirodalmat felhasználva alkották meg azokat az új egészségügyi irányelveket, amik a különböző életkorban lévő nők számára tartalmaznak ajánlásokat.

"Leginkább az idősebb nők vannak veszélyben, hiszen esetükben halmozott kockázati tényezőkkel kell számolni - nyilatkozta Dr. Bushnell - Ugyanakkor érdemes már az első terhességkor odafigyelni az intő jelekre, ugyanis általában ebben az időszakban jelentkeznek az érbetegségek első tünetei. A terhesség alatti eklampszia és a preeklampszia például nagyjából kétszeresére növelheti a stroke előfordulási esélyét a későbbiek során."

Bushnell szerint a fogamzásgátló gyógyszerek is növelik a szélütés előfordulási esélyét, különösen a középkorú nők esetében.

Így előzhetik meg a nők az agyvérzést!

  • A terhességük előtt magas vérnyomással küzdő nők esetében ajánlatos alacsony dózisú acetilszalicilsav-terápiát vagy kalciumpótlást alkalmazni a terhesség idején.
  • A terhességük során vérnyomásproblémákkal küzdő nőknek ajánlott megbeszélni a kezelőorvosukkal egy esetleges vérnyomáscsökkentő (gyógyszeres) kezelés megkezdését.
  • A magas vérnyomással (160/110 higanymilliméter felett) küzdő terhes nőknek minden esetben ajánlott a gyógyszerszedés.
  • A fogamzásgátló szedésének megkezdése előtt minden esetben ajánlott amagas vérnyomásszűrése.
  • A migréntől szenvedő nők esetében ajánlott a dohányzásról való leszokás.
  • A 75 év feletti nők esetében ajánlott kardiológiai kivizsgálás a pitvarfibrilláció felismerésére és kezelésére.

A kutatást részletesen a Stroke című orvosi szaklap májusi számában publikálják.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +30, +40 °C
Minimum: +16, +24 °C

Megnövekszik a felhőzet, de napos időszakok is lesznek. Egy hidegfront mentén délutántól nyugat felől egyre többfelé számíthatunk záporra, zivatarra. Keleten még marad a hőség. Megerősödik, helyenként viharossá fokozódk a délnyugati szél, a legmagasabb nappali hőmérséklet 30, 40 fok között alakul. Pénteken eleinte a hőség jelenti az igénybevételt, majd egy érkező hidegfront miatt fokozódik a terhelés. Erős fejfájás, migrén jelentkezhet, romolhat a keringési rendszer betegségeivel küzdők és a szívbetegek állapota. A kinti programok során az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: