A koleszterincsökkentést így lehet elkezdeni

A magas koleszterinszint alattomos állapot. Ugyan nem okoz tünetet, de közvetve kiváltója lehet az infarktusnak, a stroke-nak és az érszűkületnek is. Ezért fontos tisztázni, hányadán állunk vele, és ha szükséges, haladéktalanul meg kell kezdeni a csökkentését.

A koleszterinszintről a legtöbben annyit tudnak kiolvasni a laborleletekből, hogy mennyi az LDL és a HDL koleszterin szintje. Dr. Babai László, az Életmód Orvosi Központ alapítója, életmód orvos szerint a legkönnyebb módszer, amellyel megjegyezhetjük, hogy melyik a "jó" és melyik a "rossz", ha a kezdőbetűkből indulunk ki: a HDL a hasznos, az LDL a lerakódó.

koleszterin
Ha túl sok "rossz" koleszterin halmozódik fel a vérben, akkor végzetes kockázatok forrása lehet. Fotó: Getty Images

Az LDL szintje és a szív-érrendszeri betegségek ugyanis szorosan összefüggenek egymással. Ha a vérben túl sok LDL-koleszterin halmozódik fel, a szervezet nem képes lebontani, így lerakódik az artériák falában. A tartósan magas vérzsírszint miatt az érfalakon ásványi anyagokból, zsírból álló lerakódások (plakkok) alakulnak ki, amelyek csökkentik az erek rugalmasságát, szűkítik az átmérőt, és bekövetkezik az érelmeszesedés. Következésképpen az erek egyre kevésbé tudják átengedni a megfelelő vérmennyiséget, ezért a környező sejtek kevesebb oxigént kapnak, és a szervek működése előbb-utóbb károsodhat. Végső soron bekövetkezhet a szívinfarktus, a stroke és a végtagi érszűkület.

Egymásra épülő rizikófaktorok

Sokan legyintenek az érelmeszesedésre, amelyre úgy gondolnak, mint az idősödés velejárójára. Pedig azérelmeszesedéscsak az első lépcsőfok az atherotrombózis - az egyik legsúlyosabb érrendszeri elváltozás - felé vezető úton. Attól függően, hogy hol történik elzáródás, bekövetkezhet szívinfarktus, agyi katasztrófa (stroke) vagy végtagi trombózis. Mára az is bebizonyosodott, hogy a három közül bármelyik előfordulása növeli a másik kettő bekövetkezésének esélyét. Komoly a rizikója, hogy egy infarktuson átesett beteg néhány éven belül stroke-ot kap, és ez érvényes fordítva is. A végtagi érszűkülettel küzdőknél pedig jelentősen nő a másik két trombotikus betegség rizikója.

Életmódprogram

Minden páciensnek lehetősége van az életmódjával csökkenteni a koleszterinszintjét. Az amerikai Szívtársaság és az Amerikai Kardiológiai Kollégium közös irányelve alapján a helyesen kialakított életmódnak kell adnia a kezelés alapját. A korábban megfogalmazott magyar irányelv is így szólt: indokolt gyógyszeres kezelést kezdeni, ha életmód-változtatással, diétával nem értük el a célértékeket.

Az élettani alapok bizonyítottak. A rendszeres testmozgás erősíti a szívizomzatot, csökkenti a vérnyomást, a koleszterinszintet és segíti a fogyást. Bizonyítottan redukálja a szív- és érrendszeri betegségek rizikóját, és javít a 2-es típusú cukorbetegek állapotán. Az optimális testsúly elérése pedig azért fontos, mert a koleszterinszintet erősen befolyásolja a súlytöbblet - szögezte le dr. Babai László. Elmondta, hogy már 3 kiló súlycsökkenés mérhető koleszterinszint csökkenéssel jár, amit a táplálkozás során elősegíthetünk telítetlen zsírsavak fogyasztásával.

A magas koleszterinszint megduplázhatja vagy akár meg is triplázhatja a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának esélyét. Ezért fontos tudnunk, hogy a leleten szereplő értékek normálisak-e, vagy már kórosak. Részletek!

Orvosi kezelés

Mivel a koleszterin szintje örökletes tényezőktől is függ, érdemes már 20 éves kortól ötévente, 30 éves kortól pedig évente végeztetni teljes laborvizsgálatot és koleszterinszint-mérést még akkor is, ha az előző vizsgálat eredménye nem utalt kóros eltérésre. Ha fény derül magas értékre, az életmód reformjával egy időben ajánlatos felkeresni belgyógyászt, kardiológust, és amennyiben szükséges, meg kell kezdeni a gyógyszeres kezelést. A vérzsírszintet csökkentő gyógyszereket évekig kell folyamatosan szedni ahhoz, hogy a plakkok visszafejlődése elérhető legyen. Azaz, ha arra van szükség, jobb minél előbb elkezdeni.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +34, +39 °C
Minimum: +17, +25 °C

A napsütés mellett gomolyfelhők is megjelennek, ezekből egy-egy helyi zivatar is kialakulhat. Estétől a Dunántúlon nő meg a zivatarhajlam. Megélénkülő délies szél mellett 34, 39 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Pénteken front nem érkezik. A nagy melegben az álmatlanság, a tompaság hátráltathatja mindennapi tevékenységében, egyre gyakoribb és egyre erősebb lehet a fejfájás és a migrén is. Főleg a szívbetegek és a vérnyomás-panaszokkal élőket viseli meg folyamatos meleg, amennyiben ebbe a csoportba tartozik, akkor egész nap kerülje a megterhelő tevékenységeket! A növekvő fülledtség hatására légzési nehézségek is jelentkezhetnek, a zivatarok területén pedig romolhat az asztmások állapota. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)