5 tünet, amelyet vegyünk komolyan

Van, hogy a mélyvénás trombózis tünetek nélkül jelentkezik, ami megnöveli az esélyét, hogy a keletkezett vérrög a tüdőbe jutva embóliát okozzon. Gyakran vannak azonban olyan panaszok, amelyek trombózisra utalnak.

A trombózisra számos tünet utalhat, ezeket azonban jellemzően nem vesszük elég komolyan. Prof. Blaskó György, a Trombózisközpont szakembere szerint az alábbiakra érdemes lenne jobban odafigyelni.

Lábdagadás

A lábdagadás az egyik legjellemzőbb panasz mélyvénás trombózis során. A vérrögök ugyanis elzárják a váráramlás útját, ami pangást, ödémát okoz. Ekkor a láb erősen megdagad, és szemmel láthatóan nagy lesz a különbség a két végtag között. (Ezt azonban néha a térdhajlatban kialakult úgynevezett Baker ciszta is okozhatja trombózis nélkül).

Végtagfájdalom

Trombózis során a legtöbben erőteljes fájdalmat éreznek az adott végtagban, ám az is előfordulhat, hogy csak enyhe izomlázszerű tünet jelentkezik. Sajnos könnyű összekeverni mással a problémát - például visszeres fájdalommal, izomlázzal, ízületi fájdalommal -, ezért ha megmagyarázhatatlan fájdalmat érzünk a lábunkban vagy a karunkban, akkor a biztonság kedvéért forduljunk orvoshoz! Érdemes tudni, hogy trombózis során a kellemetlen érzés mozgás hatására fokozódik - ekkor tilos mozogni, mert leszakadhat a vérrög-, a lábfej visszahajlítása esetén pedig a térd mögött a beteg éles fájdalmat érezhet.

lábdagadás és zsibbadás
A trombózis jelei közé tartozik a láb dagadása és zsibbadása is.

Kékes-lilás elszíneződés

Mivel mélyvénás trombózis során a vérrög elzárja a véráramlás útját, az érintett végtagon zúzódás nélkül is livid elszíneződés figyelhető meg. Ez nem keverhető össze a sérülés miatt szerzett kék-zöld foltokkal, ugyanis nagyobb területet érint, valamint nem történt előzetesen semmilyen külső behatás. A szakértő felhívja a figyelmet, hogy a meleg tapintású, nagyobb felületen észlelhető elszíneződést a mélyvénás trombózison (MVT) kívül okozhatja még felületi trombózis is, amely bár kevésbé veszélyes, könnyen MVT-t eredményezhet, ezért mindenképpen érdemes komolyan venni.

Mellkasi fájdalom

Sajnos van, hogy a mélyvénás trombózis nem jár semmilyen figyelemfelhívó tünettel - ekkor gyakran a leszakadt vérrög okozta tüdőembólia az első jel. Ennek egyik fő tünete az erős mellkasi fájdalom, a köhögés, súlyosabb esetben a vérköpés. Afájdalomhasonlíthat a szívrohaméhoz is. Ekkor a fájdalom éles és szúró, különösen mély lélegzetvételkor. Amennyiben felmerül a tüdőembólia gyanúja, mihamarabb hívjunk mentőket, hiszen ekkor minden perc számít!

Légszomj, szapora pulzus

A tüdőembólia a mellkasi fájdalom mellett légszomjjal és szapora pulzussal is járhat, ugyanis a vérrög akadályozza a véráramlást, így lelassítja az oxigén áramlását. Ekkor légszomj lép fel, a szív pedig gyorsabban kalapál, hogy kompenzálja az oxigénhiányt.

Miért veszélyesek a vérrögök? A vérrögök nagyon súlyos következményekkel járhatnak, bizonyos szövődményeik akár halálosak is lehetnek. Milyen tünetek esetén gyanakodjunk, és mit tehetünk a vérrögök ellen?

Néma trombózis

Fontos tudni, hogy számos esetben a trombus kialakulása és a trombózis lefolyása "néma": ilyen esetben gyakran csak az úgynevezett poszttrombotikus szindróma bekövetkezéséből következtethetünk az 5-8 évvel korábban lezajlott trombózisra.

Mi a teendő, miután bekövetkezett a trombózis?

Amennyiben az említett tünetek jelentkeznek, első lépés mentőt hívni, hogy az életveszélyes állapotot elhárítsák. Ha ez sikeres, és a kórházban eredményes trombusoldás történik, akkor igen fontos a megfelelő terápia, hiszen akinél egyszer már kialakult az állapot, utána sokkal nagyobb valószínűséggel alakul ki újra. A kezelőorvos meghatározott ideig (akár 1-3- évig is) véralvadásgátló terápiát és kompressziós harisnya viselését írja elő, valamint különböző vizsgálatokat javasol, hogy kiderüljön, mi is állt a trombózis hátterében. Sajnos ez nem mindig derül ki, ám előfordulhat, hogy trombofília, pitvarfibrilláció vagy valamilyen daganat (pl. mióma) vezetett a vérrög kialakulásához.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31, +36 °C
Minimum: +13, +23 °C

A napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, ezekből helyenként zápor, zivatar kialakulására kell készülni. Mérsékelt lesz az északi szél, 31, 36 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Vasárnap nem érkezik front, ismét az országos kánikula jelenti a veszélyt. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, magas a kiszáradás veszélye. Többeknél migrén léphet fel, csökken a koncentrálóképesség. Megszaporodhatnak az emésztési problémák. A hőérzet több fokkal a mért értékek felett alakul. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)