Az ápolásért is munkabér járna

HáziPatika

A Lépjünk, hogy léphessenek! Közhasznú Egyesület és az aHANG platform együtt indította el Az otthoni ápolás munka, amelyért munkabér jár! című petíciót.

A szervezet több éve küzd azért, hogy felhívja a társadalom és a döntéshozók figyelmét arra a lehetetlen helyzetre, amelyben a súlyos beteg vagy halmozottan sérült gyermekek otthoni ápolását végző családok vannak. Céljuk, hogy foglalkoztatási jogviszonnyá váljon az otthoni ápolás, és ne egy megalázó összegű segély járjon érte - írja a 168ora.hu.

Tavalyi tömeges levélküldő akciójuk hatására számos kormánypárti képviselő támogatásáról biztosította az érintett szülőket, érdemi lépések mégsem történtek. Idén megismételték a kérést.

Érdemi lépések eddig nem történtek
Érdemi lépések eddig nem történtek

"Ha a gyermekkel bármi történik, ami miatt fogyatékkal élővé válik, az egyébként is tragikus helyzetet ne rontsa tovább a társadalom azzal, hogy a megélhetés perifériájára, a szegénységbe taszít teljes családokat. A gyermekvállaláshoz szükséges pozitív jövőképnek a mi életünk is része, azt is látnia kell a szülőknek, hogy az ország, a társadalom akkor is fogja a kezüket, ha nehéz helyzetbe kerülnek" - írták a szülők a képviselőknek.

"Az egyik barátnőmnek mondta az orvos, hogy kedves anyuka, a maga gyerekéből az lesz, amit önök kihoznak belőle. Ez van most Magyarországon. A gyerekek jövője szinte kizárólag a szülők helyzetén múlik. Pedig nagyon szükség lenne egy jól működő, támogató ellátórendszerre. Hiszen az ország értékét szerintem az is adja, hogy miként bánik az elesettekkel, rászorulókkal." Korábbi cikkünkben a Lépjünk, hogy léphessenek! Közhasznú Egyesület elnökével beszélgettünk.

Tavaly novemberben nyújtott be javaslatot Balog Zoltán akkori humánerőforrás-miniszter, hogy havi 50 ezer forint támogatást kapjanak nyugdíj mellé azok, akik legalább húsz éve otthon ápolják családtagjukat. Csordás Anett, az egyesület elnöke elmondta, hogy örültek ugyan a döntésnek, de az intézkedés végül csak 5 százalékát érintette az otthoni betegápolást végzőknek, ami nagyjából 200 embert jelent. Ezenkívül volt egy öt százalékos emelés az ápolási díjban, ami körülbelül 1500 forint, tehát a tényleges segítségnyújtás elmaradt. Így a legmagasabb ápolási összeg 52 800 forint.

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Tippek

A használt pelenka és egyéb inkontinenciatermékek miatt tartsunk egy külön kukát, melyet rendszeresen fertőtlenítünk ürítés után.