Robot simogatja a haldoklókat: ez a jövő?

Képzeljük el, hogy utolsó óráinkat, perceinket egy robot társaságában töltjük, aki azzal nyugtatgat minket, hogy nem vagyunk egyedül, szeret bennünket a családunk, miközben egy homorú szivacsdarabka segítségével simogatja karunkat.

Hátborzongató művészeti installációval állt elő egy művész, aki az emberi élet utolsó pillanataira és a humánum fontosságára kívánt fókuszálni alkotásával.

A Dan Chen "Last Moment Robot" névre keresztelt installációján egy haldokló nő fekszik a matracon, a mellette levő robot LED-es kijelzőjén pedig egyszeriben megjelenik a felirat, mely a haldoklás detektálásáról számol be.

A fehér masina ezután a páciens kinyújtott jobb kezét simogatva a következő szöveget mondja, miután név szerint köszönti: "Én vagyok az Elmúlás robot. Azért vagyok itt, hogy átsegítselek utolsó földi óráidon. Sajnálom, hogy a családod és a barátaid nem lehetnek éppen itt, de ne félj! Én azért vagyok itt, hogy a kényelmedet biztosítsam. Nem vagy egyedül, itt vagyok veled. A családod és a barátaid nagyon szeretnek, emlékezni fognak rád, ha elmentél is."

A robotot a nagyközönségnek egy interaktív installáció keretein belül mutatták be, mely a "Last Moment Hospital" (kb. "Utolsó Órák kórháza") címet kapta.

Az üzenet

Az alkotás egyfelől az élet borzalmát, a szociális és emberi kapcsolatok teljes hiányát mutatja be - mondta az installáció és a robot atyja, másfelől viszont pont a robot lesz az, akiben vagy amiben mégis megbízhatunk, hiszen a biztonság placebóhatását adhatja meg nekünk - nyilatkozta Chen.

Chen, aki dizájnerként dolgozik, robotok építésével foglalkozik, olyanokkal, melyek képesek átvenni alapvető emberi funkciókat. Van köztük többek között olyan, ami képes szimulálni az emberi ölelést a hozzá közeledő objektumokat, embereket felismerve; illetve egy dorombológép, ami alacsony frekvencián vibrál, ha a mellünkhöz szorítjuk.

A dizájner azt mondja, nincsenek tervei a haldoklókat simogató robottal - amiből egyébként csak a prototípus készült el - , de el tudja képzelni, hogy olyan helyzetekben viszont megoldást jelenthet, amikor más komforttényező nem érhető el egy haldokló számára.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Sok napsütés várható, a kevés gomolyfelhőből csapadék nem alakul ki. Már az éjszakák sem hoznak kellő felfrissülést, napközben pedig 35 fok körüli hőség várható, néhol 38 fok is lehet. Szerdán hőségre kell készülni, front nem érkezik. Egyre gyakoribbak az alvászavarok, napközben pedig sokan nyűgösek, idegesek a kialvatlanság miatt. Az időseket és a szívbetegeket nagy terhelés éri, de az egészséges szervezettel rendelkezők is nagy igénybevételre készüljenek. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, a déli órákban lehetőség szerint javasolt árnyékos, hűvös helyre húzódni! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)