Rendkívüli nyomásgyakorlásba kezdenek az orvosok

Ahogy arról az rtl.hu is beszámolt, folytatódik a pengeváltás a Magyar Orvosi Kamara tagjai és a Belügyminisztérium között: a MOK szombati országos közgyűlésén egyebek mellett megszavazták, hogy a háziorvosok ne írják alá az új ügyeleti szerződéseket.

A január elsején életbe lépett törvény- és rendeletcsomaggal a kormány hozzáfogott az egészségügy gyökeres átalakításához. A Magyar Orvosi Kamara szombati rendkívüli országos közgyűlésén többek között arról is döntöttek, hogy rendkívüli nyomásgyakorlásba kezdenek az orvosok. Megszavazták, hogy a háziorvosok ne írják alá az új ügyeleti szerződéseket, és helyezzék letétbe feladatellátási szerződéseik felmondását - írja az rtl.hu. 

házi orvosi ellátás, egészségügy
Az egészségyügy jelenlegi helyzete sok kérdést vet fel. Fotó: Getty Images

A másfél éve, egyelőre csak Hajdú-Bihar megyében elindult új rendszer alapján a háziorvosok csak néhány órán át ügyelnek majd, az eddiginél kevesebb helyen. A további ügyeletet az Országos Mentőszolgálat látja el. Győr-Moson-Sopron megyében a tervek szerint márciustól állnak át az új rendszerre - hangzott el az RTL Híradójában. 

Ennek veszélyeiről Nagy Tamás háziorvos nyilatkozott. "Kimegy a Mentőszolgálattól valaki egy beteghez, megvizsgálja, elmondja nekem és én írom fel a receptet ..., de ha bármi gond van, akkor az engem terhel" - fogalmazott. 

Akcióba lendült a MOK

A Magyar Orvosi Kamara azonnali követelései mellett szerepel a szakdolgozói bérrendezés, a háziorvosi és fogorvosi praxisok további támogatása, és az orvosok átvezénylését lehetővé tevő jogszabály visszavonása - hangzott el az RTL riportjában. Kitértek arra is, hogy Takács Péter, a Belügyminisztérium egészségügyért felelős államtitkára szerint a kamara tevékenysége veszélyezteti a betegbiztonságot.

Kincses Gyula, a Magyar Orvosi Kamara elnöke a Híradónak elmondta: attól még, hogy az ügyeleti szerződést az új rendszerben nem írják alá a háziorvosok, a jelenlegi rendszer működhet tovább. Véleménye szerint az egészségügy jelenlegi állapota veszélyezteti a betegek biztonságát. 

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

)
Milyen betegségeket okozhat kutyáknál a kullancs?

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +10, +20 °C
Minimum: -2, +6 °C

Erősen felhős lesz az ég, a nap második felétől egyre többfelé lehet eső, zápor. Erős délnyugati szél mellett 10, 20 fokig melegszik a levegő. Csütörtökön melegfronti hatás érvényesül. Az érzékenyek körében puffadás és egyéb emésztési panaszok jelentkezhetnek, emellett keringési problémák léphetnek fel. Az arra hajlamosak akár intenzív migrént is tapasztalhatnak. Gyakori lehet a fáradékonyság és a dekoncentráltság. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: