Nagy bajban a nyugdíjasok az infláció miatt

A megugrott infláció miatt a nyugdíjasoknak még az idei évre is kell egy plusz emelés.

A valós éves infláció alapján újabb, idei évre szóló nyugdíj-kiegészítést várnak az idősek, és erre jöhet majd a 2023-as januári mérték, amit még nem árult el a kormány – írta meg a Népszava. A lap szerint az újabb emelésről december 22-e után születhet döntés, ekkor jelenik meg ugyanis a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentése. A nyugdíjas szervezetek saját számításaik alapján nagyjából egyetértenek abban, hogy a nyugdíjak reálértékének megőrzéséhez legalább 15 százalékos emelés indokolt.

A tehetősebb magyar nyugdíjasok 500, míg a szegényebbek 300 ezer forint körüli havi összegre mondják azt, hogy szerintük jól meg lehetne élni belőle.

2023 elején tovább romlik a helyzet

Juhász László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség nyugdíjas tagozatának elnöke szerint a novemberben kifizetett nyugdíj-kiegészítés, amivel együtt idén összesen 14 százalékkal emelték meg az ellátások összegét, csak augusztus végéig vette figyelembe a drágulás mértékét, mert a törvény így rendelkezik. Az árak viszont épp az év utolsó hónapjaiban nőttek ugrásszerűen. Az ezt követően mért infláció alapján a nyugdíjas szervezetek számítása szerint év végéig még az ellátások további 1-2 százalékos növekedésével kellene kalkulálni, azaz ennyi plusz emelés kellene.

vásárlás
Az infláció mértéke jóval magasabb a vártnál, ami miatt újabb nyugdíjemelésre lehet szükség. Fotó: Getty Images

Az idei pénzromlás pontos mértékét csak február elején hozza nyilvánosságra a KSH. A januári, 2023-ra szóló emelést pedig ehhez az idei, teljes évre érvényes mértékben növelt nyugdíjhoz kellene visszamenőleg igazítani – tette hozzá Juhász László. Vagyis azt akarják elérni, hogy februárban kapják meg pluszban az idei teles évre a plusz 1-2 százalékot, illetve ezzel növeljék szintén visszamenőleg a januári emelés mértékét is.

A múlt héten megjelent KSH adatok szerint az év első 11 hónapjában átlagosan 14,1 százalékos drágulással szembesültek a nyugdíjasok, de ezen belül novemberben 25,1 százalékos volt a pénzromlás mértéke ennek a korosztálynak. Év végéig pedig tovább romlik a helyzet, csak az a kérdés, mennyivel. A bajt tetézi, hogy mind a jegybank, mind más elemzők 2023 elején még ennél is magasabb inflációval számolnak a lap szerint.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +16 °C
Minimum: +4 °C

A gomolyfelhőzet mellett többórás napsütésre számíthatunk. Elszórtan fordulhat elő zápor, illetve kis eséllyel az északkeleti tájakon zivatar is kialakulhat. Az északi, északnyugati szél a Dunántúlon megélénkül. A legmagasabb nappali hőmérséklet 14 és 19 fok között valószínű, a délkeleti, keleti határnál lesz a legmelegebb. Késő estére 4 és 10 fok közé hűl le a levegő. Fronthatásra napközben nem kell számítani az előrejelzés szerint.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra