A nyugdíjasok szerint ennyi pénz kellene a megélhetéshez

A tehetősebb magyar nyugdíjasok 500, míg a szegényebbek 300 ezer forint körüli havi összegre mondják azt, hogy szerintük jól meg lehetne élni belőle.

A nyugdíjasok véleményén alapuló friss statisztika is jól rávilágít arra, hogy az érintettekhez érkező ellátások az esetek jelentős részében nem biztosítanak megfelelő életszínvonalat és nem elegendőek a tisztes megélhetéshez – írja az mfor.hu a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken frissített, 2021-es adataira hivatkozva.  

nyugdíj, nyugdíjas
Sok magyarnak kevés a nyugdíja. A fotó illusztráció, forrás: Getty Images

Az idősebbek véleménye szerint 382 700 forintból már remekül meg lehet élni, míg 111 200 forint csak arra elegendő, hogy nagyon szűkösen kijöjjenek egy-egy hónapban. Ez a két szélsőértéke a jövedelmi ötödök alapján meghatározott szinteknek, ami azt jelenti, hogy ennél jóval alacsonyabb és jóval magasabb jövedelmi elvárások is szerepelnek a kimutatásban.

Az infláció az élelmiszereket érinti a leginkább. Ezért pedig egyre inkább át kell gondolni, hogy mi kerülhet a kosárba. Sokan viszont hiába váltottak olcsóbb élelmiszerekre, azokból is csak kevesebbet tudnak venni.

Más az elég a tehetősnek és a szegénynek

A statisztika alapján a legalsó jövedelmi ötödbe tartozók legalább 81 300 forintos jövedelmet tartanak szükségesnek ahhoz, hogy nagyon szűkösen kijöjjenek egy hónapban. Ugyanakkor havi 317 900 forintról már azt gondolják, hogy ezzel sikerül egy nagyon jó életszínvonalat fenntartani. A legtehetősebbek ezzel szemben úgy vélik, havi 139 600 forintból is csak nagyon szűkösen lehet kijönni, 502 200 forint pedig már nagyon jó életszínvonalat tud biztosítani.

Mint azt az mfor.hu kiemelte, érdekes megállapításra lehet jutni akkor, ha az átlagnyugdíjat vizsgáljuk, amely tavaly – az emelések figyelembevételével – 157 800 forint volt. Ez az összeg egyedül a legalsó ötödbe tartozók szerint elegendő ahhoz, hogy egy átlagos életszínvonalat biztosítson, az összes többi jövedelmi ötödben viszont úgy vélik, ez csak a szűkös, vagy a nagyon szűkös megélhetést fedezi.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +36 °C
Minimum: +23 °C

Az erőteljes gomolyfelhő-képződés mellett sok napsütés várható. Záporok, zivatarok szórványosan előfordulhatnak: főleg a Dunántúl keleti felén, a középső országrészben, valamint az Északi-középhegység, Észak-Alföld tágabb térségében számíthatunk rájuk. A zivatarokhoz elsősorban viharos széllökés és felhőszakadás társulhat, egy-egy hevesebb cella is lehet. A déli, délkeleti, a Dunántúl északnyugati részén az északira forduló szelet helyenként élénk lökések kísérhetik. Késő este 21 és 30 fok között alakul a hőmérséklet. Zivatarok, felhőszakadás, fülledt levegő, 42 fok és extrém UV sugárzás várható.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra