Mentőszolgálat: a triázs egység forgalma nőtt, nem a sürgősségi osztályoké

Az Országos Mentőszolgálat állítja: az új ügyeleti rendszerrel a sürgősségi osztályok terheltsége csökkent, a betegek pedig magasabb színvonalú ellátást kaphatnak.

Február elsejétől Pest és Fejér vármegye is csatlakozott az új ügyeleti rendszerhez, így Budapest kivételével már országszerte az egységes alapellátási rendszer szerint fogadják a betegeket. A rendszert az Országos Mentőszolgálat működteti, a páciensek pedig az 1830-as szám hívásával egységes, betegközpontú ellátást kaphatnak. A mentőszolgálat munkatársa feltesz néhány fontos kérdést, és a kapott információ alapján tanácsokat ad, vagy jelzi, ha a hívó állapota lehetővé teszi, hogy megvárhatja a legközelebbi rendelési időt. Amennyiben az esetet súlyosnak ítéli meg, akkor ügyeletes ellátót küld a telefonálóért, sürgős esetben pedig mentőautót.

A cél egy gyorsabb betegutat és magasabb színvonalú ellátást biztosító rendszer kiépítése volt, ugyanakkor az átállás nem mindenki szerint volt zavartalan. Az RTL Híradó riportjában név nélkül nyilatkozott az egyik vidéki ország sürgősségi orvosa, mint elmondta, náluk nőtt a betegforgalom, illetve az egyik fővárosi kórház ápolónője is hasonló tapasztalatokról számolt be. Az Országos Kórházi Főigazgatóság a Híradó megkeresésére ugyanakkor azt nyilatkozta: „országosan nem tapasztaltak jelentős növekedést” a sürgősségi osztályokon.

OMSZ: valamennyi beteg a számára legmegfelelőbb ellátást kapja

– Az új ügyeleti rendszer bevezetésével összefüggésben nem a sürgősségi osztályok terhelése, hanem a központi betegosztályozó (triázs) egység forgalma emelkedhet, ami pedig azt jelenti, hogy az SBO-k és a melléjük települt alapellátási ügyeletek közös betegosztályozása hatékonyan működik, vagyis valamennyi beteg a számára legmegfelelőbb ellátást kapja – írja a HáziPatikának küldött levelében Dr. Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) főigazgatója. "A triázs a nem súlyos állapotú betegeket a sürgősségin történő hosszabb várakozás helyett rögvest az alapellátási ügyeletre irányítja, ahol megfelelően ellátják. Ilyen módon az SBO leterheltsége is csökken, és ott a valóban sürgős, súlyos esetekre koncentrálhatnak. Az új alapellátási rendszer tehát nemcsak a beteg gyermekek és felnőttek számára nyújt a korábbinál magasabb színvonalú ellátást, hanem az egészségügyi ellátórendszer működését, hatékonyságát is javítja" – tette hozzá a főigazgató.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Anafilaxiás reakció gyakori okai

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +11 °C
Minimum: +5 °C

Nagyrészt borult lesz az ég, de napközben az Alföldön, délutántól pedig már Borsodban is szakadozik, vékonyodik, gomolyosodik a felhőzet. Napközben egyre inkább az ország északi, északnyugati felére korlátozódik az eső, míg az Alföldön zivatarok is lehetnek. Többfelé megerősödik a nyugatias szél, zivatar környezetében akár viharos lökés is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet a Dunántúlon, Budapest körül és északon 7 és 13, az Alföldön 12 és 19 fok között alakul. Késő estére 4 és 10 fok közé hűl le a levegő. Napközben melegfront érezteti hatását, ami miatt a frontérzékenyek tünetei ismét felerősödhetnek.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra