Meglepő dolgon múlik, milyen gyorsan hat a gyógyszer

Amikor fáj a fejünk, vagy egyéb kellemetlenséget érzünk, csak arra vágyunk, hogy az mielőbb elmúljon. Ahhoz viszont, hogy a bevett gyógyszer valóban gyorsan használjon is, oda kell figyelnünk egy fontos dologra.

A testhelyzetünk is nagyban befolyásolja, hogy milyen gyorsan hatnak a gyógyszerek, a helytelen testtartás ugyanis késleltetheti a szervezetben a hatóanyagok lebomlását és felszívódását – állapították meg a Johns Hopkins Egyetem kutatói, akik a gyomor anatómiáját és a gyógyszerek feloldódásának mechanikáját vizsgálták. „Nagyon meglepődtünk, hogy mekkora mértékben befolyásolja a tabletták feloldódási sebességét a testtartás. Még soha nem gondolkodtam azon, hogy vajon jó pózban veszem-e be a gyógyszereket, de ezentúl biztosan figyelek majd erre” – fűzte hozzá az eredményekhez Rajat Mittal folyadékdinamikai szakértő, aki a tanulmány vezető szerzője volt.

gyógyszer, gyógyszer hatóideje
A testhelyzetünk is nagyban befolyásolja, hogy milyen gyorsan hatnak a gyógyszerek. Fotó: Getty Images

Miért fontos, hogy milyen pózban vagyunk?

Az elmúlt években több olyan modellt is létrehoztak a tudósok, amelyek hitelesen ábrázolják a fontos szerveink működését. A Johns Hopkins Egyetem kutatói által kifejlesztett StomachSim az egyike az első modelleknek, amelyekkel valósághűen prezentálhatják az emberi gyomor „viselkedését”. A fizikát, a biomechanikát és a folyadékmechanikát ötvözve imitálni tudták, hogy mi történik a gyomorban az étel megemésztése, illetve a gyógyszerek lebontása során.

Fontos tudni, hogy a legtöbb gyógyszer nem fejti ki a hatását egészen addig, amíg a gyomorból át nem kerül a bélbe. Tehát minél előbb eljut egy tabletta a gyomor alsó részébe, annál gyorsabban kezd feloldódni, és annál hamarabb kezdenek felszívódni a hatóanyagok a vékonybél első részében, a nyombélben. Ha tehát az a cél, hogy a gyomor alsó részébe „célozzuk” a gyógyszert, akkor kritikus fontosságú a testtartás – mind a gravitáció, mind a gyomor természetes aszimmetriája miatt.

Bizonyos gyógyszereknél különösen fontos, hogy például éhgyomorra vegyük be, máskor viszont az a gond, hogy a fényérzékeny tablettákat rosszul tároljuk. Hét tipp, hogy jól bánjunk a gyógyszereinkkel.

Ez a legjobb póz, ha gyors enyhülésre vágyunk

A kutatócsapat négy testtartást is tesztelt. Azt látták, hogy a legjobb, ha a jobb oldalunkon fekve vesszük be a tablettákat –így ugyanis több mint kétszer olyan gyorsan oldódnak fel a gyógyszerek, mint egyenes testtartásban bevéve. A bal oldalon fekvés pedig a legrosszabb ebben a tekintetben.

Míg a jobb oldalunkon fekve bevett tabletták átlagosan 10 perc alatt kezdenek hatni, addig a függőleges testhelyzetben beszedett gyógyszernek 23 percre, a bal oldalunkon fekve lenyelt orvosságnak pedig több mint 100 percre van szüksége ahhoz, hogy kifejtse a hatását – hívták fel a figyelmet a szakértők.

A gyomor állapotán is sok múlik

A csapat azt is megvizsgálta, hogy mennyire hat ki a gyógyszerek felszívódási idejére, ha egy beteg gyomra nem a „nagy könyv szerint” működik. A kutatók azt látták, hogy már a gyomor állapotának kismértékű változása is jelentős különbségekhez vezethet a szájon át szedett gyógyszerek hatóidejében. Ha tehát egy személy gasztroparézissal vagy „gyomorbénulással” küzd (ami azt jelenti, hogy a gyomor izmai nem megfelelően működnek, ezért az elfogyasztott ételek a kelleténél több időt töltenek benne), az legalább annyira korlátozza a tabletták hatékonyságát, mint a rossz testtartás. A gasztroparézis gyakran a diabétesz vagy Parkinson-kór kísérőbetegségeként jelenik meg.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a
Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

)
Béres Csepp 50 (X)

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Meglepő, mikor küldték el az első SMS-t

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +2, +6 °C
Minimum: -6, +3 °C

Erősen felhős lesz az ég, párás marad a levegő, elszórtan fordul elő kisebb eső, szitálás, északnyugaton esetleg kevés hó. Élénk lökésekkel kísért délkeleti szél mellett 2, 6 fokos maximumhőmérséketeket mérhetünk. Csütörtökön még marad a frontmentes idő, de most is felléphetnek ízületi panaszok, keringési- és vérnyomásproblémák és koncentrálási panaszok is. A nyirkosság miatt alacsony hő- és komfortérzettel kell számolni, fennáll a megfázás veszélye. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: