Kevés pénzt fordítunk gyógyszerekre

Magyarország az állami gyógyszerkiadások terén nemcsak európai viszonylatban, de a visegrádi országok között is a rangsor végén kullog. Erre Thomas Straumits, az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének elnöke hívta fel a figyelmet egy csütörtöki konferencián.

Magyarországon jelenleg nem ismert a gyógyszerekre fordított állami kiadások valódi értéke, mivel erről a széles körben használt OECD-adatok nem nyújtanak pontos képet. Egy most készült közép-európai tanulmány viszont a visegrádi országok gyógyszer-finanszírozási metódusait elemzi és hasonlítja össze egymással a 2010 és 2015 közötti időszakra vonatkozóan, egyben egy új megközelítéssel és pontos adatokkal is szolgál.


Csak Magyarországon vannak különadók

A tanulmány az egyes államok nettó gyógyszerkiadásainak összegét határozza meg oly módon, hogy nemcsak a patikai és kórházi gyógyszerárak állami hozzájárulásának mértékét, hanem az ezt csökkentő bevételeket is figyelembe veszi.

A gyógyszeres terápiában rejlő lehetőségek ma még nem megfelelően kihasználtak - figyelmeztetett korábban az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete.

Az összehasonlításból kiderül, hogy a visegrádi országok támogatási rendszere hasonló, eltérések főként a visszafizetések szerkezetében mutatkoznak: Magyarországon kívül a V4-ek egyetlen tagja sem alkalmaz különadókat. Ráadásul a legtöbb gyógyszeripari különadó jövőre kifejezetten és nagymértékben az új terápiákat sújtja majd hazánkban.

A szlovák betegekre több pénz jut

A magyar gyógyszerköltés alacsonynak mondható, ráadásul a vizsgált négy állam közül egyedül Magyarországon csökken a nettó állami gyógyszer-közkiadások szintje. E téren Csehországban és Szlovákiában stagnálás, Lengyelországban mérsékelt növekedés tapasztalható.

Magyarország a gyógyszerek állami finanszírozása terén elmarad a V4-ek többi tagjától
Magyarország a gyógyszerek állami finanszírozása terén elmarad a V4-ek többi tagjától

Szlovákiában a legmagasabb a teljes gyógyszerkiadás lakosságszámhoz arányos mértéke, északi szomszédunknál fejenként átlagosan 209 euró jut a betegekre, közel kétszer annyi, mint hazánkban (119 euró/fő). Ráadásul a szlovákok megkapják a legújabb gyógyszereket is, Magyarországon viszont jövőre már egyedi méltányossági kérelem alapján is nehéz lesz ezekhez hozzájutni.

Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete szerint mindezek alapján, valamint a támogatásra váró innovatív készítmények számának ismeretében megállapítható, hogy Magyarországon a gyógyszer-finanszírozás további támogatást igényel az egészségpolitikán belül.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
40-hez közel nem ördögtől való a szépségtablettaArcfiatalítás

40-hez közel nem ördögtől való a szépségtablettaA kollagén és a hyaluronsav természetesen is jelen van a szervezetünkben, ám az idő múlásával egyenes arányosan csökken a mennyisége. És mindez látható is lesz előbb vagy utóbb: megereszkedik, vízhiányossá és ráncossá válik a bőr.

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+28, +33 °C
Minimum:
+13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt az ország nagy részén napos, gyengén felhős idő várható, északkeleten a magasra törő gomolyfelhőkből záporok, zivatarok kialakulhatnak.

Egészséget befolyásoló hatások:
erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag