Jól(l)eszünk önsegítő program: óriási segítség az evészavarral küzdőknek

Egy innovatív önsegítő programot valósított meg elmúlt másfél évben Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézet Pszichoszomatikus Szakrendelője. Az evészavarok családszempontú kezelésére fókuszáló program a BioTechUSA-cégcsoport támogatásával jött létre.

Döbbenetes tény, hogy a fiatalok között többen halnak meg anorexiában, mint bármilyen egyéb mentális betegségben. A probléma enyhítése érdekében a BioTechUSA-cégcsoport 2022-ben mintegy 5 és félmillió forint összeggel támogatta a Semmelweis Egyetemet. A felépülést támogató, Jól(l)eszünk elnevezésű digitális eszközt egy sajtó-háttérbeszélgetés keretében mutatták be a program megvalósításában közreműködő pszichológusok és pszichiáterek.

A Jól(l)eszünk önsegítő program óriási segítséget jelent az evészavarral küzdőknek. Fotó: BioTechUSA-cégcsoport
A Jól(l)eszünk önsegítő program óriási segítséget jelent az evészavarral küzdőknek. Fotó: BioTechUSA-cégcsoport

Úttörő VR-terápia

Dr. Túry Ferenc pszichiáter, pszichológus, pszichoterapeuta, a Magatartástudományi Intézet korábbi igazgatója, dr. Purebl György pszichiáter, pszichoterapeuta, az intézet jelenlegi igazgatója és dr. Babusa Bernadett klinikai szakpszichológus, az intézet adjunktusa szerint ez a kezdeményezés úttörőnek számít. A BioTechUSA-cégcsoport anyagi támogatásából VR-szemüveget és -szoftvert vásároltak, amelyet újfajta kiegészítő terápiás eszközként alkalmaznak az evészavarok kezelésében.

Az evészavarok gyakorisága és népegészségügyi jelentősége növekszik, egyre nagyobb problémát jelentenek, egyre több ember számára. Fontos tehát, hogy bővíteni tudjuk a terápiás eszközeinket – erre jó a VR terápia. Kulcsfontosságú, hogy olyan módszereket adjunk az evészavaros betegek és családjuk kezébe, amelyekkel ők maguk is felvehetik a harcot az evészavarral – erre jó a Jól(l)eszünk önsegítő program. Lényeges az is, hogy a társadalom is összefogjon az evészavarosok megsegítésére. Ezért örülünk annak, hogy meg tudunk szólítani olyan társadalmi csoportokat, mint a tanárok, edzők, sporttal és testmozgással foglalkozók” – magyarázta dr. Purebl György.

Az evészavar bárkit érinthet

Az evészavarok kortól, nemtől és testalkattól függetlenül bárkit érinthetnek. Ezek a problémák gyakran hosszú évekig rejtve maradnak, gyakoriságuk pedig sajnos évről évre nő. Átlagosan 2,5-5,5 év telik el, mire valaki a megfelelő kezelésben részesül. A fiatal magyar nők 3 százaléka érintett.

A betegség legismertebb megnyilvánulási formái az anorexia nervosa, a bulimia és a falászavar. Az anorexia nervosa vezető tünete a kóros soványság, ennek ellenére a betegek rettenetesen félnek attól, hogy el fognak hízni. A bulimia kontroll nélküli falásrohamokat, illetve az azt követő kompenzáló eljárásokat – mint például önhánytatást, hashajtózást, koplalást vagy túlzásba vitt testedzést – jelenti. A falászavar esetében azonban nincsenek kompenzáló viselkedésformák, ezért az ebben szenvedők nagyjából 50 százaléka túlsúlyos vagy elhízott. Ez utóbbi egyébként a férfiak körében leggyakrabban előforduló evészavar típus, a betegek 40 százaléka jellemzően férfi.

A Jól(l)eszünk online platform célja, hogy olyan tudással és készségekkel vértezze fel a családot és a pácienst, amelyek hatékonyan támogatják a felépülés folyamatát. Azoknak a családoknak javasolják, ahol evészavarban érintett tizenéves vagy fiatal felnőtt családtag van. Ingyenes és anonim módon használható, így azok is segítséghez juthatnak, akik például földrajzi okok miatt egyébként nem tudnának ellátásban részesülni. További előnye, hogy könnyen hozzáférhető és költséghatékony megoldási lehetőség. A programot használó család mögött egy támogató szakember áll – rendszerint pszichiáter vagy klinikai szakpszichológus. A terápia a rendszerszemléletű családterápia elemeire épül, amely bizonyítottan hatékony módszer az evészavar kezelésében.

A BioTechUSA-cégcsoport – társadalmi felelősségvállalási programja keretében, a hazai egészségügyi rendszer támogatása során – az adományozáson túl igyekszik edukálni és társadalmi párbeszédet kezdeményezni a szépség- és fitneszipar felelősségi körébe tartozó témákban. „Nagyon büszkék vagyunk rá, hogy olyan patinás intézménnyel működhettünk együtt, mint a Semmelweis Egyetem. Vállalatunk hatalmas követőtáborával százezreket ér el, ezért is érezzük felelősségünknek a témával kapcsolatos edukációt és a lakosság egészségműveltségének általános fejlesztését” – fogalmazott dr. Pintér Dániel Gergő, a BioTechUSA-cégcsoport vállalati kommunikációs, PR és CSR vezetője.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Utca emberét kérdeztük, tudja-e mi az anafilaxiás sokk

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +24 °C
Minimum: +10 °C

A kezdetben párás, felhős északi tájakon is naposra fordul az idő, és általában sok napsütésre számíthatunk a képződő gomolyfelhők mellett. Főként az északkeleti tájakon alakulhat ki kevés helyen zápor, zivatar. A délnyugati szél megélénkülhet, zivatarok környezetében megerősödhet. A legmagasabb nappali hőmérséklet 22 és 28 fok között változik. A változékony idő mellett a frontérzékenyek tüneteit napközben kettős fronthatás erősítheti fel.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra