Gyógyíthat a virtuális valóság

Száz százalékosan sikeresnek bizonyult a virtuális valóság terápia a repülésfóbia kezelésében az eddigi adatok szerint. A Semmelweis Egyetemen egyéb szorongások kezelésére, például metrófóbia és magasságfóbia ellen is alkalmazná.

Húsz pácienst vontak be a most lezárult kutatásba, és mindegyikük utazott már repülőgéppel a 12-15 üléses terápia után - mondta el Dr. Simon Lajos, a Semmelweis Egyetem Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinikájának egyetemi docense. A repülésfóbia kezelésére Magyarországon egyedülálló módon alkalmazott virtuális valóság terápiát a Semmelweis Egyetem, és száz százalékos sikerrel zárult. 

Fokozatosan barátkoznak meg a fóbiákkal

A virtuális valóságban a páciens ellenőrzött körülmények között közeledhet fóbiáihoz
A virtuális valóságban a páciens ellenőrzött körülmények között közeledhet fóbiáihoz

A fóbiáknak számtalan típusa létezik, több tízezer magyar ember életét megnehezítve. A virtuális valóság terápia nekik segíthet, ezzel a módszerrel már metrófóbiásokat is kezelnek, és jelenleg folyamatban van egy kutatás, amely a magasságfóbia esetében vizsgálja a hatékonyságot.  Vannak, akik már attól szorongnak, hogy ki kell menniük a reptérre, mások az ülőhely elfoglalásakor, felszálláskor, vagy landoláskor lesznek rosszul, így egyebek mellett ezek a helyzetek is megelevenedhetnek a repülésfóbia megszüntetését célzó virtuális valóság terápiában - mondja Dr. Simon Lajos.

A virtuális valóság segítségével a páciens biztonságos közegben gyakorolhatja ezeket a szituációkat. Ilyenkor egy szoba közepén ül, fején egy virtuális szemüveggel, a terem két fala mozivászonként funkcionál, a gömbkamerás felvételnek köszönhetően pedig megjelenik egy realisztikus világ, ahol 360 fokban láthat mindent. A módszer lényege a fokozatosság: a 12-15 alkalmas, heti rendszerességgel tartott terápia során minden ülés egy relaxációs helyzettel indul. Így kerül a páciens egyre közelebb azokhoz a helyzetekhez, amelyek a valóságban rossz érzéssel töltik el.

Képtelen belépni a liftbe, kiveri a víz, ha hídon megy át, senki nem tudná rávenni nyilvános szereplésre? Nincs egyedül: a bizonyos élethelyzetekben fellépő szorongás sokak életét megkeseríti. Az alábbi cikkünkben megismerkedhet a leggyakrabban szorongást kiváltó helyzetekkel!

Miközben a virtuális térben van, folyamatosan vizsgálják a bőrellenállást és a szívműködés változásait. Az izzadás és a szaporább szívverés stresszre utal, ezek megjelenésekor automatikusan lassul, vagy akár le is állhat a program, és csak akkor indul újra, ha ismét nyugodt állapotba kerülünk. Az ülések között házi feladatot is adnak, ilyen lehet, hogy a virtuálisan már begyakorolt helyzeteket a valóságban is kipróbáljuk, például kimegyünk a reptérre. Az eddig vizsgált húsz páciens mindegyike sikeresen legyőzte félelmét ezzel a módszerrel, ma már valamennyien utaznak repülőgéppel - hangsúlyozta Dr. Simon Lajos.


A fóbiáknak számtalan típusa létezik, és tízezrek életét nehezítik meg Magyarországon, nálunk a közlekedésifóbiáka leggyakoribbak. Szorongásaink, félelmeink akkor válnak betegessé, ha a hétköznapi tevékenységeinkben korlátoznak minket, rontják az életminőségünket. Ilyenkor nem is elsősorban azon van a hangsúly, hogy mitől félünk, inkább egy szituációhoz kapcsolva tartunk a kontrollvesztéstől, kiszolgáltatottnak érezzük magunkat.  A relaxáción alapuló és a félelmet okozó helyzethez fokozatosan közelebb vivő módszerrel azonban felülírhatjuk ezt a hibás tanulást, és megtanulhatjuk, hogy vannak olyan helyzetek, amikor nem tudjuk befolyásolni a történéseket. 

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+13, +18 °C
Minimum:
+5, +10 °C

Délelőtt sokfelé felszakadozik a felhőzet, a déli területeken lehetnek felhősebb tájak.

Egészséget befolyásoló hatások:
N/A

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag