Ezeknél a betegségeknél igényelhető adókedvezmény

Nem csupán súlyos fogyatékosság, de számos veleszületett vagy szerzett betegség esetén igényelhető adókedvezmény. A bruttó havi minimálbér növelését követően idén már 66 ezer forintot kaphatnak így a családok.

Külön kormányrendelet szabályozza, hogy milyen betegségek esetén illet adókedvezmény, a rendelet szövege ugyanakkor megtévesztő. A személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény 40. § értelmében „súlyosan fogyatékos magánszemély” veheti igénybe a kedvezményt, ugyanakkor a jogosultak köre kiterjed például a cukorbetegségben , laktóz-intoleranciában, illetve bizonyos anyagcsere-rendellenességben szenvedő személyekre is. Emiatt sokan nem is tudnak róla, hogy betegségük miatt őket is megilleti a kedvezmény, ami a bruttó havi minimálbér 2016-os emelését követően tovább nőtt. Az idei évben a személyi jövedelemadóból levonható személyi kedvezmény összege havonta 5550 forint, évente tehát 66600 forintot kaphatnak az alábbi betegségben szenvedők:

 • hallási fogyatékosság
 • mentális és viselkedészavarok
 • látási fogyatékosság
 • mozgásszervi fogyatékosság
 • pervazív fejlődési zavarok (például gyermekkori autizmus, illetve Asperger szindróma)
 • schizophrenia, schizotypiás és paranoid zavarok
 • bizonyos daganatos megbetegedések
 • mesterséges testnyílással élő személy
 • súlyos szervi károsodással járó immunbetegségben szenvedő (például polyarteritis)
 • emésztőrendszer betegségeinek fajtái (például Chron-betegség, felszívódási zavar intolerancia)
 • ritka betegségek bizonyos típusai (például Huntington-kór, öröklődő ataxiák)
 • bizonyos endokrin és anyagcsere betegségek (például I. típusú diabetes, szövődményekkel járó II. típusú diabetes)
 • veleszületett enzimopátiák (anyagcsere megbetegedések)
 • hemodialízis vagy peritoneális dialíziskezelésre szoruló végállapotú veseelégtelenségben szenvedő
 • krónikus légzési elégtelenségben szenvedő
 • veleszületett és szerzett szívbetegségben szenvedő a III-IV. NYHA funkcionális stádiumban
 • egyéb fejlődési rendellenességgel születettek (például Down-szindróma, Edwards-szindróma)

A fenti csoportokon belül minden betegség rendelkezik egy-egy BNO kóddal, amely alapján beazonosítható, hogy a kormányrendelet értelmében jogosultak vagyunk-e az adókedvezményre. A teljes listát az alábbi linkre kattintva böngészheti át! Háziorvosunk további tájékoztatással is szolgálhat, a támogatás igénylése előtt ezért tanácsos vele is egyeztetni!

Külön kormányrendelet szabályozza, hogy milyen betegségek esetén illet adókedvezmény

A kedvezmény a súlyos fogyatékosságról szóló orvosi igazolás, illetve a rokkantsági járadékra való jogosultságról szóló határozat alapján igényelhető. Ezt az igazolást szakorvos állítja ki, illetve ha a páciens rendelkezik szakambulancia vagy kórházi osztály szakorvosa által kiállított minősítéssel, úgy a háziorvosa is elkészítheti neki. Amennyiben a jogosultság feltételei korábban is adottak voltak, az adott személy azonban nem vette igénybe a kedvezményt, azt visszamenőlegesen is megteheti: az elmúlt öt évre vonatkozó összeget kaphatja meg.

Gyermek után nem jár

Sajnos a családok nem vehetik fel beteg gyermekük után ezt az összeget. A NAV adószakértője megkeresésünkre úgy tájékoztatott: az adókedvezményt csupán a tartós betegségben szenvedő személy igényelheti meg, a beteg gyermeket nevelő szülők így sajnos nem élhetnek ezzel a lehetőséggel. Mivel a gyermek nem rendelkezik adóköteles jövedelemmel, a szülő nem jogosultak helyette igénybe venni a kedvezményt.

)
Olajág Otthonok (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +14, +20 °C
Minimum: +3, +12 °C

A párás reggelt követően változóan vagy erősen felhős időre van kilátás, többfelé előfordulhatnak záporok. Mérsékelt marad a szél, 14, 20 fok közé melegszik a levegő. Csütörtökön kettősfronti hatás érvényesül. Tovább gyengül az immunrendszer, emellett kellemetlen fejfájás, migrén és alvászavar léphet fel. Sokan nagyon megterhelőnek érezhetik a helyzetet. Érdemes megnézni a meteogyógyász® alábbi napi tanácsait! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: