Cáfolják a mentők a veszélyes késlekedést

Egy orvos azt állítja, 40 perc alatt értek ki a mentők egy stroke-os beteg otthonához, pedig a lakás mindössze 2-3 percre van a helyi mentőállomástól. Az Országos Mentőszolgálat szerint azonban ez nem igaz.

Mint ismert, egy agyvérzés esetén minden perc számít. Ilyenkor nagyon fontos, hogy az érintett mielőbb szakértői segítséget kapjon, csak így csökkenthető ugyanis a maradandó súlyos károsodások és az elhalálozás kockázata. Nem véletlen tehát, hogy az emberek azonnal felháborodnak, ha esetleg arról olvasnak, hogy egy stroke-os betegnek hosszú ideig kellett várnia a mentőkre.

agyvérzés
Agyvérzés esetén minden perc számít. Fotó: Getty Images

„Az ügyeletes orvos azonnal értesítette a mentőszolgálatot”

A napokban Spányik András orvos – aki korábban sürgősségi osztályon dolgozott, jelenleg pedig foglalkozásegészségügyi szakorvosként és pszichoterapeutaként tevékenykedik – arról számolt be közösségi oldalán, hogy édesanyja férje stroke-ot kapott. „Egy agyi artériája elzáródott, és ezt rögtön tudtam, mert édesanyám elmondta, hogy beszédzavar és mozgásproblémák alakultak ki a férjénél” – mesélte az esetről az RTL-nek.

A férfi a beteg lakásával szomszédos utcában lévő orvosi ügyeletet riasztotta, akik egy percen belül ki is értek a helyszínre. Az ügyeletes orvos pedig közvetlen rádiós kapcsolaton keresztül értesítette a mentőszolgálatot, hogy azonnal mentőkocsit kér a beteghez. Spányik állítása szerint azonban ezt még több hasonló jelzés is követte, és végül 30-40 percet kellett várni a mentőkre, pedig a beteg lakása mindössze 2-3 percre van a budaörsi mentőállomástól. Elmondása szerint a hívás idején két szabad esetkocsi is volt az állomáson.

Az orvos úgy véli, az ilyen „szervezési hibák” miatt jelentősen csökkenhet a stroke-os betegek esélye a teljes felépülésre. „Ha nincs orvos a családban, és, mondjuk, nem az ország legfejlettebb régiójában vagyunk, ahol elég sok a mentőautó és közel vannak a kórházak, a jó kórházak, akkor ez a helyzet még rosszabb” – fejtette ki.

„Azt hittük, stroke, de pszichiátriai történet lett belőle”
A stressz egészségkárosító hatásairól már mi is rengeteget cikkeztünk, és a szakemberek sem véletlenül hangoztatják olyan gyakran a megfelelő stresszkezelés fontosságát. A legérzékletesebben viszont személyes történeteken keresztül lehet bemutatni, mit is tesz az emberekkel a nagyfokú munkahelyi és érzelmi terhelés, illetve a tartósan fennálló feszültség. Érintettekkel beszélgettünk.

A mentőszolgálat szerint ez nem így történt

Az RTL az Országos Mentőszolgálatot is megkereste. Az esettel kapcsolatos kérdésekre azt írták, hogy a mentők 21 perc alatt értek a helyszínre. Kiemelték továbbá, hogy véleményük szerint Spányik András megalapozatlanul beszél súlyos rendszerhibáról az eset kapcsán.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Tévhitek az egészségbiztosításról

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +27 °C
Minimum: +11 °C

Felhőtlen lesz az ég. Hajnalra foltokban párássá válik a levegő, köd is képződhet. Csapadék nem lesz. A légmozgás gyenge marad. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 9 és 14 fok között várható, de a hidegre érzékeny részeken ennél pár fokkal hidegebb is lehet. Fronthatásra napközben nem kell számítani, a nagy hőingás azonban sokak szervezetét megterheli.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra