Betegségek, amelyek fogfájást okozhatnak

A fogfájásnak számos oka lehet, például szuvasodás, lyukas fog vagy gyulladás is okozhat komoly fájdalmat. Ám nem mindig fogászati jellegű dolog áll a háttérben.

Egyes egészségügyi problémák a szájüregbe, a fogakhoz kisugárzó fájdalmat okozhatnak - annak ellenére, hogy a betegség valójában más szervünket érinti.

Gyulladások

A fogfájás - pontosabban az, amit annak érzékelünk - jöhet az állkapcsunkból is. Ennek hátterében gyakran a rágóízület valamilyen problémája, például gyulladása áll. Az ízület nem megfelelő működése akár szájzárat is okozhat. Az állkapocs izomzata ilyenkor begörcsöl, és nem tudjuk kinyitni a szánkat - ez akár porcelmozdulás következménye is lehet.

fogfájás, fájdalom, kisugárzó fájdalom, szívbetegség, tüdőbetegség, gyulladások, nyálkövesség
fogfájás, fájdalom, kisugárzó fájdalom, szívbetegség, tüdőbetegség, gyulladások, nyálkövesség

Az arcüreggyulladást is könnyen összekeverhetjük a fogfájással. Az arcüregek nyálkahártyájának gyulladása ugyani fájdalmas nyomásérzetet okozhat a felső fogsor hátsó részén - az itt található fogak gyökerei ugyanis közel vannak az arcüreg aljához. De előfordulhat az is, hogy a valódi fogfájást keverjük össze az arcüreggyulladás okozta fájdalommal - egyébként egyes esetekben fogproblémák is állhatnak az arcüreggyulladás kialakulásának hátterében.

Szívbetegség

Meglepő okok állhatnak a fogfájás hátterében - kattintson!

Talán meglepően hangzik, de szívbetegség is okozhat fogfájáshoz hasonló fájdalmat. A szívproblémák jelentkezése gyakran okoz fájdalmat a bal vállban és felkarban, de előfordulhat, hogy afájdalomaz alsó fogsor illetve az állkapocs területén jelentkezik. Ez lehet angina, azaz szívizomzat vérellátási elégtelenségének tünete, amiből akár szívroham is kialakulhat. Éppen ezért, ha tudjuk,hogy a fogaink egészségesek, mégis erős fájdalmat érzünk az alsó állkapcsunkban, forduljunk mindenképpen orvoshoz.

Nyálkövesség

A nyálkövesség a nyálmirigyek betegsége. A nyálkövek összetétele a fogkőéhez hasonló, a tünetek pedig igen kellemetlenek tudnak lenni. Ha a kövek elérnek egy bizonyos méretet, eltömítik a nyálcsatornát. Ennek fogfájás, illetve az érintett nyálmirigy duzzanata lehet a következménye. A nyálkövességet röntgenvizsgálattal lehet diagnosztizálni, nagy méretű kövek esetében műtétre is szükség lehet.

Tüdőbetegség

A tüdőbetegség hatással lehet a fogakra, és ez fordítva is igaz. Akár tüdőrák tünete is lehet a fogakban és állkapocsban érzett fájdalom, de a betegség kezelése is negatívan hathat a szájüregre. Maga a rák általában akkor okozhat fogfájást, ha átterjed a fej és a nyak területére.

Forrás: brightside.com

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +17, +22 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt többnyire gyengén felhős, derült lesz az ég, csapadék nem alakul ki. Délután folytatódik a napos, gyengén felhős idő, csapadék nem lesz. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 17, 22 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Légnyomás emelkedés