A túl alacsony nátriumbevitel veszélyei

A nátrium egy fontos elektrolit, amely az asztali só egyik fő összetevője. Ha túl sok kerül belőle a szervezetbe, az magas vérnyomást okozhat, ezért az egészségügyi ajánlások alapján a napi bevitel mennyisége nem haladhatja meg a 2300 milligrammot. Azonban nemcsak a túl sok, hanem a túl kevés nátrium bevitele is okozhat egészségügyi problémákat.

Mennyire veszélyes a só? A válaszért olvassa el korábbi cikkünket!

Arról már talán mindenki hallott, hogy a túlzásba vitt nátriumfogyasztás számos kockázatot rejt magában. Azt viszont már jóval kevesebben tudják, hogy a túl kevés nátrium fogyasztása is veszélyes lehet. Mutatjuk a legsúlyosabb következményeket.

Inzulinrezisztencia

Egyes tanulmányok szerint az alacsony nátriumtartalmú étrend megnövelheti az inzulinrezisztencia kialakulásának kockázatát. Azinzulinrezisztenciapedig komoly rizikófaktora több betegségnek, például a szívbetegségnek vagy a 2-es típusú cukorbetegségnek is. Ugyanakkor olyan tanulmányok is léteznek, amelyek nem találtak összefüggést az alacsony nátriumbevitel és az inzulinrezisztencia között.

nátriumbevitel, túl kevés nátrium, szívproblémák, inzulinrezisztencia, cukorbetegség, hiponatrémia
nátriumbevitel, túl kevés nátrium, szívproblémák, inzulinrezisztencia, cukorbetegség, hiponatrémia

Szívbetegségek

A nátriumbevitel csökkentésének hatására alacsonyabb lehet a vérnyomás, ez tény. Ugyanakkor néhány tanulmány arra az eredményre jutott, hogy a 3000 milligrammnál alacsonyabb napi nátriumbevitel megnövelheti az esélyét annak, hogy valaki szívbetegségben, szívrohamban vagy sztrókban haljon meg. Egy 2011-ben készült összegző tanulmány szerint a nátriumbevitel csökkentése nem mérsékli a szívbetegségek kialakulásának kockázatát. Egy másik tudományos munka pedig azt állapította meg, hogy a csökkentett nátriumtartalmú táplálkozás akár 160 százalékkal is megnövelheti annak az esélyét, hogy valaki szívelégtelenségben haljon meg.

Cukorbetegség és halál

A cukorbeteg emberek esetében a sztrók és a szívroham esélye is nagyobb, éppen ezért az ajánlások szerint érdemes limitálniuk a nátriumbevitelüket. Ugyanakkor néhány tanulmány összefüggést talált a csökkentett nátriumbevitel és az 1-es, illetve 2-es típusú cukorbetegségben történő elhalálozás megnövekedett rizikója között. Az említett tanulmányok eredményeinek megalapozására azonban további vizsgálódásokra van szükség a szakértők szerint.

Hiponatrémia

A hiponatrémiáról - vagy más néven "vízmérgezésről" - akkor beszélhetünk, amikor túl alacsonyra csökken a vérben a nátrium szintje. A tünetei hasonlóak a dehidratáltságéhoz, súlyos esetben viszont az agy is megduzzadhat, ami fejfájáshoz, görcsökhöz, kómához és akár halálhoz is vezethet. Az idősebbek körében egyébként nagyobb a hiponatrémia kialakulásának kockázata. Ennek az az oka, hogy ők gyakrabban szednek gyógyszereket kifejezetten a vér nátriumszintjének csökkentése érdekében. Emellett nagyobb a kockázat az olyan sportolók esetében is, akik hosszútávú erőnléti versenyeken vesznek részt. Ilyenkor általában az áll a háttérben, hogy a sportemberek a fokozott verejtékezés miatt több vizet isznak, az izzadással elvesztett nátriumot azonban nem pótolják.

Forrás: healthline.com

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést gomolyfelhők is zavarják, ezekből néhol kisebb eső, zápor is kialakulhat. Délután a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett a jelen lévő gomolyfelhőkből záporokra, zivatarokra is számítani lehet. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: