Vulvodynia: ha fáj az intim terület

A vulvodynia a hüvely bemenetét, illetve annak környékét érintő kellemetlen, égő fájdalom, viszketés, melynek oka ismeretlen. Nincs összefüggésben sem szexuális úton terjedő betegségekkel, sem pedig daganatokkal.

A vulvodynia az egyik legkínosabb betegség?

A hüvelyi fájdalom, vagyis a vulvodynia nagyon kellemetlen, kínosnak tartott betegség, mely jelentős mértékben ronthatja az életminőséget, súlyos lelki és fizikai terheket okozhat az érintett nőknek. A kezelését azonban megnehezíti, hogy a kialakulásának oka nem ismert, nem vezethető vissza különböző betegségekre, nem áll összefüggésben a szexuális úton terjedő fertőzésekkel vagy a daganatos betegségekkel sem.

Gyakran krónikussá válik, évekig is megkeserítheti a nők életét, és jelentős mértékben befolyásolja például az egészséges szexuális életet (hiszen az is igen fájdalmassá válhat).

A vulvodynia kellemetlen, viszkető érzéssel jár együtt, vulvodynia hüvelyi fájdalom fájdalom hüvely női bajok ülőfürdő
A vulvodynia kellemetlen, viszkető érzéssel jár együtt

A vulvodynia más betegségekkel is összefügghet

Az elképzelések szerint a vulvodynia összefügghet idegsérülésekkel, autoimmun betegségekkel , gyulladásokkal, irritációval, allergiás reakciókkal, izomproblémákkal, de lelki tényezőkkel (például korábbi szexuális abúzussal) is. Azonban ezen elméletek közül egyet sem sikerült még bizonyítani a szakembereknek. Éppen ezért, azt sem lehet előre megmondani, hogy kinél alakul ki a betegség, ki van kitéve a veszélyének. A vulvodynia bármely életkorú nőt érinthet.

Mióma, polip, ciszta, endometriózis: titokzatos női betegségek

Mik a vulvodynia tünetei?

A vulvodynia tünetei közé tartozik a hüvelybemenet környéki égő, viszkető, pulzáló vagy nyilalló fájdalom , mely lehet állandó, de hullámokban is jelentkező. A fájdalom szexuális együttlét vagy sportolás közben intenzívebbé válhat. A fájdalom jelentkezhet a nemi szerv egyik felén, de érintheti annak egészét is. A nemi szerven nem látható semmilyen külső elváltozás.

Hogyan kezelhető a vulvodynia?

A betegség kezelésére sajnos nincs olyan általános módszer, amely minden nőnél maradéktalanul beválna. A vulvodynia kezelhető helyileg ható krémekkel, fájdalomcsillapítókkal, antidepresszánsokkal, izomlazítókkal. Másoknál a lézeres kezelás válik be. Otthoni módszerekkel is enyhíthető a kellemetlen érzés, például langyos vagy meleg vizes zuhanyozással, ülőfürdővel. A kényelmes, nem túl szűk, jól szellőző ruházat viselésével is enyhíthető a fájdalom. Érdemes kerülni azokat az ételeket, melyek irritáló hatásúvá tehetik a vizeletet (ezek közé tartozik például a csokoládé, a bogyós gyümölcsök, az olajos magvak).

)
Az ülőmunka veszélyei

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +13, +18 °C
Minimum: +7, +12 °C

Kezdetben erősen, majd változóan felhős időre van kilátás, főleg a nap első felében többfelé lehet eső, zápor, néhol zivatar is kialakulhat. Erős lesz a nyugati szél, 13, 18 fokos csúcshőmérsékleteket mérhetünk. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Gyakoriak lehetnek a görcsös panaszok, mellett ingadozhat a vérnyomás, kismértékben a szívbetegek állapota is romolhat. A szél ingerlékenységet, nyugtalanságot válthat ki, és pár fokkal csökkenti az érzett hőmérsékletet. Az óraátállítás miatt érdemes kicsit előrébb hozni a lefekvés időpontját! További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Figyelmeztetés!

Az Ön által megtekinteni kívánt tartalmunk olyan elemeket tartalmaz, amelyek az MTTV. (2010. évi CLXXXV. törvény) által rögzített besorolás szerinti V. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek.

Csak akkor tekintse meg, ha elmúlt 18 éves.