Tudd meg, mi okozhatja a fájdalmas intim együttlétet

Az orvosi szaknyelvben diszpareuniának nevezik azt a jelenséget, amikor a nemi szervek vagy a medence területén fájdalom lép fel szexuális együttlét alatt, után, esetleg közvetlenül előtte. A diszpareunia mind a két nemet érintheti - bár nőknél jóval gyakrabban tapasztalható -, hátterében pedig számos tényező állhat. Cikkünkben végigvesszük a lehetséges mögöttes okokat és a kezelési lehetőségeket.

Betegség, fertőzés, fizikai vagy pszichés probléma - ezek bármelyike indokolhatja, ha valaki számára fájdalmas a közösülés. Sokaknak még szakember előtt is kínos erről beszélni, ám ha úgy érezzük, érintettek vagyunk, nem érdemes homokba dugni a fejünket. A diszpareuniának a fizikaifájdalommellett ugyanis negatív érzelmi és pszichés hatásai is lehetnek: mivel a szex nehézkessé válik, az intimitás szép lassan elvész a kapcsolatból, ami feszültséget okozhat a partnerek között.

A lehetséges okok nőknél és férfiaknál

Diszpareunia esetén a nők részéről jellemzően a hüvelyben, de előfordulhat, hogy a medencetájéknál tapasztalható fájdalom.

A hüvelyi fájdalmat leggyakrabban a következők okozhatják:

Hüvelyi problémák: melyik mit jelez?

 • bakteriális vagy gombás eredetű hüvelyfertőzés (fontos kiemelni, hogy ezek egyike sem nemi betegség, miután nem szexuális érintkezéssel terjednek),
 • menopauza után a nemi hormonok hiánya miatt fellépő hüvelyszárazság,
 • a szexuális izgalom nem megfelelő mértéke,
 • szexuális úton terjedőfertőzés(STI), például chlamydia, gonorrhea vagy nemi herpesz,
 • vaginizmus: olyan állapot, amikor a gát és a hüvely izmai görcsös állapotba kerülnek, emiatt a hüvelybemenet beszűkül,
 • spermicidek, latex óvszerek vagy egyéb, nemi szervi irritációt vagy allergiát okozó termékek (pl. szappan, tusfürdő),
 • pszichés problémák, például szorongás, depresszió vagy alacsony önbecsülés, amelyek megnehezítik, hogy az érintett szexuálisan izgalomba jöjjön.

A medencetájéknál érzett fájdalmat pedig jellemzően az alábbiak magyarázhatják:

 • kismedencei gyulladás (PID),
 • endometriózis,
 • a hüvely vagy a méhnyak közelében növekvő mióma,
 • irritábilis bél szindróma (IBS),
 • székrekedés.

Betegség, fertőzés, fizikai vagy pszichés probléma is indokolhatja, ha valaki számára fájdalmas a közösülés.
Betegség, fertőzés, fizikai vagy pszichés probléma is indokolhatja, ha valaki számára fájdalmas a közösülés. Fotó: Getty Images

Férfiaknál is számos oka lehet az aktus során érzett fájdalomnak. Legtöbbször az alábbiak állnak a háttérben:

 • nemi úton terjedő fertőzés (pl. herpesz),
 • gombás eredetű intim fertőzés, amely a tévhitekkel ellentétben nemcsak a nőket, hanem a férfiakat is érintheti (bár, mivel szervezetük kevésbé érzékeny a gombára, nagyon sok esetben nincsenek tüneteik),
 • a fitymát érintő problémák, rendellenességek (pl. fitymaszűkület, fitymafékszakadás, fitymagyulladás),
 • prosztatagyulladás,
 • Peyronie-kór, azaz a pénisz görbülete.

Annak érdekében, hogy kiderüljön, egészen pontosan miért fájdalmas a szex, az orvos először felveszi a kórtörténetet, és alapos fizikai vizsgálatot végez. Utóbbi egyebek mellett magában foglalhatja a kismedence, a has, illetve nőknél a hüvely és a méh ellenőrzését, valamint szükség lehet vizelet- és/vagy ultrahangvizsgálatra, és ha a vizsgálatok nem vezetnek eredményre, akár laparoszkópiára is.

Gyógyszertől az előjátékig

A terápia általában a kiváltó októl függ. Bizonyos esetekben nincs szükség orvosi kezelésre: ha például szülés után tapasztalunk fájdalmat együttlét közben, elképzelhető, hogy csak a túlzott sietség volt a probléma, és ha várunk néhány hetet, akkor már kellemetlenségek nélkül bújhatunk össze a párunkkal. Fertőzések, egyes betegségek, állapotok esetén viszont indokolt lehet vény nélkül kapható vagy receptköteles gyógyszerek - például antibiotikum, gombaellenes készítmények, hüvelyszárazság elleni készítmények, kortikoszteroidok - használata. Amennyiben a fájdalmat nem indokolja semmilyen orvosi ok, érdemes lehet szexterapeutához fordulni, aki segíthet az intimitással kapcsolatos lelki problémák megoldásában.

A fájdalom enyhítésében az is segíthet, ha odafigyelünk néhány dologra az intim együttlétek előtt és után. Az egyik legfontosabb, hogy előre beszéljük meg a partnerünkkel, kinek mi esik jól, és mi nem (pózok, szexjátékszerek használata stb.), így kisebb az esélye, hogy kellemetlenséget okozunk egymásnak. Természetesen az aktus közben is minden esetben jelezzük a partnernek, ha fájdalmat éreznénk. Ugyancsak fontos, hogy ne siessünk, hagyjunk időt az előjátékra, arra, hogy mindkét fél kellő mértékben izgalomba jöhessen, valamint ha szükséges, használhatunk síkosítót is.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +37 °C
Minimum: +14, +22 °C

Nyugaton és északon lehet több a felhő, ott kis eséllyel zápor vagy zivatar is lehet, máshol viszont folytatódik a napos, száraz idő tikkasztó meleggel. Élénk délkeleti szél mellett 32, 37 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Kedden a hőség veszi igénybe a szervezetet. Az alvásproblémák mellett a fáradékonyság és a nyűgösség is nagyon gyakori. A szívbetegeket és az időseket különösen nagy terhelés éri, nekik mindenféle megerőltetés kerülendő! Sokan fejfájást is tapasztalhatnak. A déli órákban fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye, a tűző nap kerülendő! Fontos a rendszeres folyadékpótlás! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)