Terhesen ekkor kell véralvadásgátló

A várandósság és a gyermekágyi időszak jelentősen megnöveli a mélyvénás trombózis rizikóját, ezért felmerülhet a kérdés, hogy vajon mikor van szükség véralvadásgátló terápiára áldott állapot során.

A várandósság olyan élettani folyamatokat indít el a kismama szervezetében, melyek mind a magzat egészségét, mind magát a terhességet hivatottak támogatni. Ilyen változás például, hogy a vér alvadékonysága fokozódik, megakadályozva ezzel, hogy az anyuka szülés során nagy mennyiségű vért veszítsen. Emellett a növekvő magzat és méh szintén növeli a vérrögök kialakulásának rizikóját, mivel a nagy súly nyomást gyakorolhat a medence mélyen fekvő vénáira.

Ezek növelhetik az ikerterhesség esélyét Az ikrekre vágyók számára jó hír lehet, hogy bizonyos ikerterhességre hajlamosító faktorok befolyásolhatóak. Fontos tudni: jóval nagyobb az esélye annak, hogy kétpetéjű lesz a testvérpár. Kattintson a részletekért!

Érdemes tudni, hogy nemcsak a terhesség, de a gyermekágyi időszak is fokozza a rizikót, főleg, ha a kismama császármetszés útján hozta világra gyermekét. A szülészorvosok gyakran tanácsolják, hogy akiknél nagy a trombózis fellépésének esélye, már a teherbeesés előtt jelentkezzen hematológusnál, hogy megbeszéljék, a terhesség során mikor kell elkezdeni az alvadásgátló injekció adását (esetleg még a teherbeesés előttre is csúszhat ez az időpont). Kiknek van szükségük véralvadásgátlásra terhesség során?

Akik már eleve véralvadásgátló terápiában részesülnek

Értelemszerűen mindazoknak muszáj véralvadásgátlót alkalmazniuk terhesség és gyermekágy során, akik már eleve valamilyen antikoaguláns terápiában részesülnek. Viszont nagyon fontos, hogy ők már a teherbeesés előtt, a családalapítási szándék megszületésekor váltsanak át LMWH injekcióra, hiszen az összes orálisan alkalmazható készítmény (akár régi, akár új típusú tabletta) fejlődési rendellenességet okozhat a magzatnál!

A várandósság és a gyermekágyi időszak jelentősen megnöveli a mélyvénás trombózis rizikóját
A várandósság és a gyermekágyi időszak jelentősen megnöveli a mélyvénás trombózis rizikóját

Akiknek már volt trombózisuk

Mélyvénás trombózis után vannak, akik életük végéig véralvadásgátló terápiára szorulnak, és vannak, akik csupán meghatározott ideig, mert utána elég csupán az életmódjukra figyelni. Utóbbi csoportba tartozóknak fontos, hogy az egész terhesség/gyermekágyi időszak alatt LMWH-kezelésben részesüljenek, hiszen fokozott rizikóval rendelkeznek, mivel egy régebbi trombózis után sokkal nagyobb eséllyel alakul ki egy újabb.

Akik súlyosabb trombofíliával küzdenek

A trombofília egy olyan genetikai állapot, mely megnöveli a trombózis rizikóját. Ilyen többek között a F.V. Leiden mutáció, az F.II 20210 (protrombingén) mutáció, a kevés ATIII (antithrombin 3) szint, valamint a csökkent Protein S/C szint. Az MTHFR mutáció akkor növeli a vénás trombózis esélyét, ha magas homociszteinszinttel jár. További nem veleszületett hajlamosító tényező az úgynevezett APS (Antifoszfolipid szindróma). Amennyiben ezek súlyosabb formája áll fenn, esetleg több rizikótényező is jelen van egy trombofília mellett, úgy az orvos LMWH-injekció alkalmazását írhatja elő. Ám hogy kell-e és hogy mikor véralvadásgátlás, mindig egyéni elbírálást igényel, hiszen ha még nem volt trombózisa az illetőnek, akkor meglehet, hogy csak a terhesség vége felé, illetve a gyermekágyi időszakban van rá szükség, illetve elég csupán a folsav alkalmazása (például MTHFR mutáció esetén) - mondja dr. Szélessy Zsuzsanna, a Trombózisközpont hematológus főorvosnője.

Egyéb rizikótényezők fennállása

Mindezeken kívül léteznek egyéb tényezők is, melyek esetén megfontolandó a véralvadásgátló kezelés: ilyen állapot lehet például a súlyosabb visszértágulatok megléte, az ikerterhesség, a jelentős túlsúly, bizonyos nőgyógyászati/belgyógyászati betegségek, a gipszrögzítés vagy az ágyhoz kötöttség. Amennyiben nem biztos benne, hogy kell-e LMWH-injekció, mindenképp érdeklődjön szakembernél, aki hasznos tanácsokkal szolgálhat.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +34, +39 °C
Minimum: +17, +25 °C

A napsütés mellett gomolyfelhők is megjelennek, ezekből egy-egy helyi zivatar is kialakulhat. Estétől a Dunántúlon nő meg a zivatarhajlam. Megélénkülő délies szél mellett 34, 39 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Pénteken front nem érkezik. A nagy melegben az álmatlanság, a tompaság hátráltathatja mindennapi tevékenységében, egyre gyakoribb és egyre erősebb lehet a fejfájás és a migrén is. Főleg a szívbetegek és a vérnyomás-panaszokkal élőket viseli meg folyamatos meleg, amennyiben ebbe a csoportba tartozik, akkor egész nap kerülje a megterhelő tevékenységeket! A növekvő fülledtség hatására légzési nehézségek is jelentkezhetnek, a zivatarok területén pedig romolhat az asztmások állapota. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)