Szürkés, halszagú folyás? Erre figyeljen!

Ha azt tapasztaljuk, hogy a hüvelyi folyás jellege és szaga megváltozik, az mindenképpen a pH-egyensúly felborulására utal. A szürkésfehér, halra emlékeztető szagú folyás orvosi kezelést és különleges higiéniai teendőket igényel.

A hüvely természetes baktérium-egyensúlya könnyen megbomolhat egy-egy antibiotikumos kezelés, vagy akár egy elhúzódómenstruációhatására is. Ilyenkor a hüvelyflóra egyensúlyáért és védelméért felelős tejsavbaktériumok nem elég ellenállók a "káros" baktériumokkal szemben, a pH-szint megemelkedésével pedig a fentebb felsorolt tünetekkel járó hüvelyi diszkomfort és irritáció tapasztalható. Orvoshoz fordulni minden esetben muszáj, antibiotikummal, tejsavat és glikogént tartalmazó hüvelygéllel lehet kezelni.

A tünetek konkretizálása

Néhány tipikus olyan tünet is megfigyelhető a bakteriális vaginózis esetén, mely kizárhatja a gombásfertőzésjelenlétét. Ilyen például az, hogy a folyás intenzívebbé válik a menstruációt és a szexuális együttlétet követően, a kellemetlen szag pedig a szexuális együttlét közben válik még észrevehetőbbé.

A Candida jelenlétét ellenben égő, csípő, viszkető érzés, és túrós, fehér folyás jelzi. Ez utóbbi akár recept nélkül is kapható készítményekkel kezelhető, de az egyéb fertőzések kizárása érdekében és az elhúzódó panaszok kiküszöbölése miatt a legjobb, ha szakember végez tenyésztést, és mondja ki a biztos diagnózist.

A kezelés betartása

Ha az orvos antibiotikumos kezelést rendelt el, legyen szó akár szájon át, akár vaginális úton alkalmazandó készítményről, maradéktalanul tartsuk be az utasításokat! A kúrát a panaszok enyhülése ellenére is csináljuk végig! Hogy a tünetek múljanak, illetve a későbbiekben ne újuljanak ki, tejsavas, glikogénes hüvelygélt is alkalmazhatunk, mely a pontos diagnózis után recept nélkül is beszerezhető, hatékonysága az antibiotikuméval egyenértékű. A joghurtba mártott tampon és a hasonló házi megoldások helyett kérdezzük orvosunk vagy gyógyszerészünk véleményét!

A nemtörődömség ára

Ha nem kezeljük a bakteriális vaginózist, annak is komoly következményei lehetnek. Az újabb kutatások azt mutatják ugyanis, hogy a hüvely fertőzések elleni védelme ilyenkor lecsökken, és ez megnöveli a HIV (AIDS) és egyéb szexuális úton terjedő fertőzések kockázatát. Emelkedik továbbá a kismedencei gyulladások előfordulásának valószínűsége. Várandós nőknél a fertőzés jelentős komplikációt okozhat: vetélést, koraszülést, korai burokrepedést.

Altesti higiénia

A fertőzés fennállása alatt fokozottan figyeljünk a gyakori fehérneműcserére, annak a magas hőfokon történő mosására. Tartózkodjuk a nemi élettől egészen a gyógyulásig, és az elsődleges szempont a hüvely normál flórájának helyreállítása legyen! Aki hajlamos a fertőzésekre, kerülje az intim készítmények gyakori használatát (a síkosítókét ugyanúgy, mint a tampont, irrigálást) a későbbiekben is.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +11, +16 °C

Délelőtt a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhk is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. Délután a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett időnként megnövekszik a felhőzet, elvétve egy-egy zápor kialakulása sem zárható ki. A szél napközben mérsékelt nyugati lesz. Hajnalban 11, 16 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 25, 30 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció