Nemi úton terjedő betegségek: az öröm ára

Századunk (és évezredünk) utolsó szakasza elődeinknek elképzelhetetlen változásokat, az élet egyes területein forradalmi nyitásokat hozott. Talán sehol sem annyira látványos ez a folyamat, mint a testiség területén.

Az erkölcsi normák lazulása, a nyitottság iránti igény felszínre hozott azonban olyan problémákat is, melyek megoldása egyre sürgetőbbé vált.

Robban, mint a bomba

A nemi betegségek ismerete lényegében egyidős az emberiséggel, ugyanakkor a századvég társadalmi, gazdasági változásai új és megoldásra váró kérdéseket vetettek fel ezen a területen is. A nemi betegségek látszólagos robbanásszerű terjedése nagyrészt a világ földrajzi értelemben is vett nyitottságának köszönhető. Az utazások, a korábban nem tapasztalható mértékű földrajzi keveredések, az eddig fel nem fedezett területek megismerése, különböző népcsoportok érintkezése a nemi betegségek gyors terjedését, valamint korábban csak egy-egy területen elszigetelten jelentkező betegségek általánossá válását tették lehetővé.

Ezen kívül az erkölcsi élet szigorú törvényeinek lazulása, a korábban megkezdett és gyakoribb partnercserével járó nemi élet a nemi úton terjedő betegségek gyakoribb előfordulását eredményezte. Jelentős javulás, hogy az orvostudomány fejlődése nagyjából lépést tartott ezekkel a társadalmi változásokkal, így a nemi úton terjedő betegségek döntő többségét napjainkban eredményesen tudjuk kezelni. Ugyanakkor megjelentek olyan betegségek, melyek kezelése még nem vagy nem teljes egészében megoldott, és amelyek nemi úton terjedve, a fertőzött egyén halálához vezethetnek.

A partner kezelése is fontos

A nemi úton terjedő betegségek felismerésében döntő szerepe van a nőgyógyászati vizsgálatnak. Hazánkban működnek diagnosztikailag és kezelés szempontjából is kitűnően felszerelt, felkészült szakembereket foglalkoztató nemibeteg-gondozók, de a fertőzött nők döntő többsége panaszai okán leggyakrabban nőgyógyászhoz fordul.

Lényeges szempont az észlelt kórállapot fertőző voltának megállapítása, szükség esetén a partner egyidejű kezelése, valamint a megfelelő ellenőrző vizsgálatok elvégzése a teljes gyógyulás megállapítására. Nőknél a nemi úton terjedő betegségek döntő többsége a nemi szervekre lokalizáltan gyulladás, fájdalom, folyás, kiütések, hólyagok vagy egyéb bőrelváltozások formájában jelentkezik. A felismerés és az elkülönítő diagnózis a nőgyógyász szakorvos feladata. Számos tévhit él azonban még szakmai körökben is az egyes hüvelygyulladások fertőző voltát illetően, így első lépésben tekintsük át a leggyakoribb hüvelygyulladásokat.

Fontos a savas vegyhatás

A hüvelygyulladások leggyakoribb közös jellemzője a megváltozott mennyiségű, többnyire a normálisnak tartottnál több, más jellegű, színű, szagú váladékozás, a folyás. A hüvelyben lévő savas vegyhatás fenntartásáért normális esetben számos baktérium felelős.

Ezek teremtik meg azt az élettani védekező rendszert, amely gátolja más, kóros (patogén) kórokozók elszaporodását. Normális esetben is van több-kevesebb hüvelyi váladékozás, mely a hüvelybemenet mirigyeinek váladékozásából, a hámsejtek leválásából, a méhnyak mirigyeinek váladékából áll. A váladékozást normálisnak tarjuk, ha mennyisége nem zavarja a beteget életvitelében, komfortérzetében, színtelen, szagtalan, nem okoz egyéb tüneteket (csípő, égető érzés, viszketés). Ettől eltérő folyás esetén a kóreredet megállapítására indokolt vizsgálatok végzése.

A visszatérés gyakori

Gyakoriságát tekintve első helyen az ún. bakteriális vaginosist kell említenünk. Legjellemzőbb tünete a fehér, kissé tapadós folyás. Oka a hüvely normális bakteriális egyensúlyának megváltozása, egyes kórokozók (pl. Gardnerella) arányának jelentős növekedése. Gyakorlatilag csak szexuálisan aktív nők esetében fordul elő, mégsem tekinthető nemi betegségnek. Nem fertőző állapot, a partner kezelése nem szükséges. A kezelés lényege a hüvely bakteriális egyensúlyának helyreállítása, miután ún. belső (endogén) fertőzés, a visszatérés aránya magasnak mondható.

Rossz gomba a Candida

Gombák a szervezetben A candida nem más, mint egy, a szervezetben normál esetben is jelenlévő gombafaj, amely megfelelő mennyiségben kifejezetten hasznos. Akkor van baj, ha valami miatt elszaporodik: Candida-fertőzés A második leggyakoribb a gombás hüvelygyulladás. A kialakulásért felelős gombafajok (legtöbbször Candida) élettani körülmények közt is megtalálhatók viszonylag kis számban a hüvelyben, és lényegesen magasabb arányban a béltraktusban. Jellemző tünet a fehér, darabos, túrós váladékozás, erős viszketés, a szeméremtest ödémás, vörös duzzanata. A fertőzés szintén belső fertőzésnek tekinthető, bizonyos tényezők hatására az alacsony csíraszámban jelenlévő gombák elszaporodása okozza. Ilyen tényező lehet a hüvely védekező rend-szerének gyengülése, a tartós antibiotikus kezelés, a megváltozott hormonális egyensúly (fogamzásgátló tabletták, terhesség ), a hüvelyváladék cukortartalmának növekedése ( cukorbetegség ), a fokozott izzadás, a nem kellő szellőzés (pl. elhízás esetén). A partner kezelésére tehát az esetek legjelentősebb részében nincs szükség, kivételt jelent, ha a partner egyidejűleg gombás fertőzésre utaló tüneteket (viszketés, bőrpír, finom hámlás) mutat.

A nemi betegségek ellen védekezni kell.
A nemi betegségek ellen védekezni kell. Fotó: 123rf

Nem terhes állapotban a kezelés elfogadott módja szájon át alkalmazható gombaellenes készítmények bevetését jelenti. Igen gyakori az állapot kiújulása, ilyen esetben megfelelő protokoll szerint időszakonként használt gombaellenes készítmények alkalmazása jelenthet több-kevesebb sikerrel megoldást, de igen lényeges az életmódbeli változtatások egyidejű beépítése a terápiába.

A férfi gyakran tünetmentesen fertőz

A harmadik leggyakoribb hüvelyfertőzés az ún. Trichomonas fertőzés . Valódi nemi úton terjedő betegség, a férfipartnert is gyakorta megbetegíti, bár lényegesen gyakrabban tünetmentes fertőzés formájában. Nők esetében a leggyakoribb tünetek: kellemetlen szagú, bő, sárgás-zöldes színű habos folyás, szeméremtesti irritáció. A kórokozó egy egysejtű, mely a férfipartnerben többnyire a húgycsőben okoz gyulladást, és ily módon fájdalmas vizelést. A partner egyidejű kezelése tehát minden körülmények közt elengedhetetlen. A kezelést többnyire szájon át szedhető gyógyszerrel végezzük, eredményességét megfelelő időpontban kontrollvizsgálattal ellenőrizzük.

Ritkán találkozunk vele,
mégis említést érdemel a gonorrhoea. Kórokozója egy baktérium, mely leggyakrabban a szervezet hengerhámsejtekkel rendelkező területein fordul elő, így elsősorban a méhnyak csatornájában, illetve a kissé eltérő hámszerkezetű húgycső hámjában. Gyakorta tünetmentes vagy csak enyhe tünetekkel jár, ugyanakkor nemi úton terjedő betegségről lévén szó, vitathatatlan népegészségügyi jelentősége. Többnyire bő, a méhnyak csatornájából eredő gennyes jellegű váladékozással, fájdalmas vizeléssel, néha fájdalmas közösüléssel jár. Fel nem ismert esetekben szüléskor a magzat fertőzése újszülöttkorban kialakuló kötőhártya-gyulladást, következményes vakságot okozhat. Nem terhes állapotban a kórokozó a méh üregén és a petevezetőkön keresztül felszálló fertőzést, súlyos kismedencei gyulladást, meddőséget okozhat. Felismert esetben a nemibeteg-gondozókban történik a kezelés és az ellenőrzés.

Átmenetet jelent a baktériumok és a vírusok között az ún. Chlamydia kórokozó. Többnyire a méhnyak vagy a húgycső hámsejtjeiben élő kórokozó, mely szexuális úton terjedő fertőzést idéz elő. Bővebb, a méhnyakból eredő gennyes-nyákos folyás a vezető tünet, gyakorta azonban tünetmentes. Előfordulhat még gyakori, fájdalmas vizelés is, melynek hátterében rutinvizsgálatokkal kórokozót igazolni nem tudunk. Felszálló fertőzés formájában a petevezetők gyulladásához, következményes hegesedéséhez, meddőségi panaszokhoz, méhen kívüli terhességhez vezethet. A partner egyidejű kezelése minden esetben elengedhetetlen. A terápia lényege a megfelelő dózisban, megfelelő ideig alkalmazott antibiotikus kezelés, melyet kontrollvizsgálat követ.

Nemcsak szájon lehet

A nemi úton terjedő vírusos fertőzések közül kiemelendő fontosságú a herpeszvírusok által okozott genitális herpesz . Megjelenését tekintve az ajak-herpeszhez hasonlóan fájdalmas hólyagok megjelenése jellemző. A kórokozó teljes kiirtása a szervezetből gyakorlatilag nem megoldható, a szeméremtesthez vezető idegek idegtestjeiben megbúvó kórokozó a szervezet védekezőképességének csökkenésekor (az ajakherpeszhez hasonlóan) aktivizálódik. Fertőző betegség, bár a férfiak lényegesen gyakrabban tünetmentesen hordozzák a vírust. A vírusok egy másik csoportja az ún. Papilloma vírusok a szeméremtesten szemölcsös elváltozásokat okozhatnak. Lapos, illetve hegyes szemölcs-szerű elváltozásokat (condyloma) okozva fájdalmat, bővebb folyást, a szeméremtest enyhe viszketését okozhatják. Igen fertőző kórkép. Kezelése az elváltozások ecseteléséből, nagyobb condyloma esetén sebészi eltávolításából áll.

A Papilloma vírusok a méhnyak fertőzését is okozhatják. A kellemetlen, bővebb folyáson túl egyes vírustörzsek a hám súlyos elváltozását, hosszabb távon rosszindulatú elváltozását is okozhatják. A vírusok közt legsúlyosabb nemi úton terjedő kórképeket okozó kórokozók a Humán Immundeficientia Vírus (HIV), mely az AIDS rettegett betegségéért felelős, valamint a sokkal gyakoribb, de kevesebb figyelmet kapó Hepatitis-B vírus, mely májgyulladást, következményesen gyakorta májzsugort okozhat. Mindkét kórokozó szexuális úton átvihető, az okozott betegségeknek megfelelő kezelése még nem megoldott.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Anafilaxiás reakció gyakori okai

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +13 °C
Minimum: +2 °C

A felhős tájakon is szakadozik a felhőzet, általában sok napsütés valószínű a gomolyfelhő-képződés mellett. Helyenként - nagyobb eséllyel nyugaton és északkeleten - valószínű zápor. Az északnyugati szelet a délnyugati és északkeleti tájak kivételével élénk széllökések kísérik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű. Napközben kettős fronthatás okozhat kellemetlen tüneteket az időjárásra érzékenyek körében.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra

Figyelmeztetés!

Az Ön által megtekinteni kívánt tartalmunk olyan elemeket tartalmaz, amelyek az MTTV. (2010. évi CLXXXV. törvény) által rögzített besorolás szerinti V. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek.

Csak akkor tekintse meg, ha elmúlt 18 éves.